Zwangerschapsverlof biedt niet alleen de broodnodige rust, maar het is ook een tijd van emotionele voorbereiding op de komst van je baby. In dit artikel verkennen we de ins en outs van zwangerschapsverlof, inclusief wanneer je er recht op hebt, hoe je het kunt plannen en wat je kunt verwachten.
Of je nu voor het eerst moeder wordt of je gezin uitbreidt, we hopen dat deze informatie je zal helpen om deze kostbare tijd optimaal te benutten.
Hoe lang heb je recht op zwangerschapsverlof?
In Nederland hebben zwangere vrouwen recht op zwangerschapsverlof volgens de Wet Arbeid en Zorg (WAZO). In totaal heb je recht op zo’n 16 weken zwangerschapsverlof. Dit begint minimaal 4 weken voor de zwangerschap en duurt tot maximaal 12 weken na de bevalling. In sommige gevallen kan het zwangerschapsverlof afwijken van deze norm. Verderop in deze blog zullen we hier een aantal uitzonderingen voor geven!
Hoe bereken je zwangerschapsverlof
De eerste stap is het vaststellen van je vermoedelijke bevallingsdatum. Dit is meestal gebaseerd op de informatie van je arts of verloskundige. Het zwangerschapsverlof begint minimaal 4 weken voor deze datum. Na de geboorte heb je dan nog maximaal 12 weken recht op zwangerschapsverlof. Afhankelijk van hoeveel weken vóór je zwangerschap je begint.
Uitzonderingen en bijzonderheden bij zwangerschapsverlof
Verdiep je in de bijzondere regelingen en uitzonderingen die van invloed kunnen zijn op je zwangerschapsverlof.
Zwangerschapsverlof bij te vroeg geboren baby
Wanneer je baby te vroeg geboren wordt, is het verlof vóór je bevalling verkort. De totale duur van je verlof blijft gelukkig hetzelfde ;)
Zwangerschapsverlof bij te laat geboren baby
voor elke dag dat je baby te laat wordt geboren, krijg je een extra dag zwangerschapsverlof. Dat betekent dat je, zelfs als je kleintje na de uitgerekende datum arriveert, nog steeds kunt genieten van het volledige, vooraf overeengekomen aantal weken bevallingsverlof, of dat nu 10, 11 of 12 weken is.
Zwangerschapsverlof bij tweelingen
Bij tweelingen of meerlingen heb je recht op een langer verlof. In totaal is dit verlof minstens 20 weken. Wanneer je een tweeling verwacht ben je verplicht op zijn laatste 8 weken voor je uitgerekende datum met verlof te gaan.
Hoe vraag je zwangerschapsverlof aan?
Hier zijn de stappen die je moet volgen om zwangerschapsverlof aan te vragen:
Meld je zwangerschap bij je werkgever: Dit moet zo vroeg mogelijk gebeuren en uiterlijk 3 weken na je eerste ziektedag als gevolg van je zwangerschap. Je kunt dit mondeling doen, maar het is raadzaam om het ook schriftelijk te bevestigen.
- Zwangerschapsverklaring: Om zwangerschapsverlof aan te vragen, heb je een zwangerschapsverklaring nodig van je arts of verloskundige. Dit document bevestigt je zwangerschap en de verwachte bevallingsdatum. Zorg ervoor dat je dit document tijdig krijgt, omdat je het aan je werkgever moet overhandigen.
- Bepaal de startdatum van je verlof: In Nederland begint het zwangerschapsverlof meestal tussen de 4 en 6 weken vóór de vermoedelijke bevallingsdatum. In overleg met je werkgever kun je de exacte startdatum bepalen.
- Informeer je werkgever over je verlofplannen: Bespreek met je werkgever wanneer je van plan bent met zwangerschapsverlof te gaan en hoe lang je van plan bent met verlof te blijven. Dit kan variëren van 10, 11 of 12 weken, afhankelijk van je keuze.
- Vraag zwangerschapsverlof officieel aan: Stuur een schriftelijke aanvraag voor zwangerschapsverlof naar je werkgever. In deze brief vermeld je de startdatum van je verlof, de verwachte bevallingsdatum en de duur van je verlof (10, 11 of 12 weken)
- Ontvang bevestiging van je werkgever: Je werkgever moet schriftelijk reageren op je aanvraag en de startdatum van je verlof bevestigen. Dit kan ook informatie bevatten over je eventuele terugkeer naar het werk na je verlofperiode.
- Regel je uitkering: Als je zwangerschapsverlof aanvraagt, wordt je uitkering tijdens het verlof meestal geregeld via het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). Zij zullen je informeren over de financiële aspecten van het verlof.
Zwangerschapsverlof als partner
Als partner mag je in de eerste 4 weken na de bevalling het aantal werkuren dat je werkt per week één keer opnemen. De planning van deze uren is flexibel en aan jou. Belangrijk is dat je ze binnen de eerste 4 weken na de geboorte van jullie kleintje opneemt. Daarnaast zijn er andere verlofopties, zoals ouderschapsverlof en calamiteitenverlof, die je kunt overwegen.
Bovendien heb je als partner recht op aanvullend geboorteverlof. Dit betekent dat je in het eerste halfjaar na de geboorte 5 extra werkweken vrij mag nemen. Tijdens dit aanvullend geboorteverlof ontvang je 70% van je loon van het UWV.
De ultieme gids voor aanstaande ouders!
De prachtige reis van het ouderschap begint met de geboorte van je baby, en als aanstaande moeder is het normaal om je af te vragen hoe je straks voor je pasgeboren kindje moet zorgen. Alles lijkt anders op die bijzondere dag na de geboorte. Onze handige gids is speciaal samengesteld voor aanstaande moeders, vol met onmisbare informatie om je voor te bereiden op de komst van je kleintje.
Met deze gids heb je alle benodigde kennis binnen handbereik, zodat je vol vertrouwen kunt omgaan met de speciale momenten en uitdagingen die je te wachten staan als kersverse moeder.
In deze gids leer je:
- Wat is een goede hechting? En waarom is dit zó belangrijk?
- Zo richt je de slaapomgeving van je baby in!
- Hoe bouw je gezonde slaapassociaties op?
- Handige voorbeeld slaapschema’s per leeftijd.
- Wakkertijden & slaapsignalen - hoe herken je ze?
- Dé bekende Shush Pat methode stap-voor-stap uitgelegd
- Reflux en voeding. Niet leuk, wel goed om te weten!
- De vuistregels van veilig slapen.