Zwangerschapsmasker

Het zwangerschapsmasker is een veelvoorkomende huidverandering tijdens de zwangerschap. In dit artikel lees je over de oorzaken, symptomen en vertellen we over manieren om met deze verandering om te gaan, zodat je met vertrouwen door deze fase van je zwangerschap kunt gaan. Ontdek praktische tips en oplossingen die je helpen om te gaan met het zwangerschapsmasker.

Wat is een zwangerschapsmasker?

Een zwangerschapsmasker, ook wel melasma of chloasma genoemd, is een huidaandoening die sommige vrouwen krijgen als ze zwanger zijn. Het veroorzaakt donkere vlekken op het gezicht, meestal op de wangen, neus, voorhoofd en bovenlip. 

Het zwangerschapsmasker is meestal niet schadelijk en verdwijnt na de zwangerschap. Het kan echter je uiterlijk beïnvloeden, dus het is slim om de zon te vermijden en zonnebrandcrème te gebruiken om verdere verkleuring te voorkomen. 

Waardoor krijg je een zwangerschapsmasker?

Een zwangerschapsmasker ontstaat meestal als gevolg van hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap. De hormonen oestrogeen en progesteron, kunnen de melanineproductie in de huid verhogen. Melanine is het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van de huid. Wanneer de melanineproductie toeneemt, kunnen donkere vlekken ontstaan, meestal op delen van het gezicht die aan de zon worden blootgesteld, zoals de wangen, neus, voorhoofd en bovenlip.

Blootstelling aan de zon kan het probleem verergeren, aangezien UV-stralen de melanineproductie stimuleren. Daarom is zonbescherming, zoals het dragen van een breedgerande hoed en het gebruik van zonnebrandcrème, belangrijk om het ontstaan van een zwangerschapsmasker te voorkomen of te verminderen

Hoe kun je een zwangerschapsmasker voorkomen?

Het voorkomen van een zwangerschapsmasker, ook wel melasma genoemd, kan lastig zijn omdat het vooral te maken heeft met hormonen tijdens de zwangerschap. Hier zijn eenvoudige stappen om het risico te verminderen:

  • Bescherming tegen de zon: Probeer direct zonlicht te vermijden en draag beschermende kleding en een hoed. Gebruik zonnebrandcrème met een hoge SPF en breng dit regelmatig aan.
  • Zonnebrandcrème: Kies zonnebrandcrème die geschikt is voor de gevoelige huid en breng het goed aan, vooral na zwemmen.
  • Vermijd zonnebanken: Zonnebanken kunnen melasma verergeren, dus gebruik ze niet als je zwanger bent.
  • Zachte huidverzorging: Gebruik milde huidverzorgingsproducten en vermijd sterke behandelingen zoals chemische peelings.
  • Supplementen: Praat met je dokter over supplementen, zoals foliumzuur en ijzer, die kunnen helpen melasma te voorkomen.

Onthoud dat zelfs met deze voorzorgsmaatregelen sommige vrouwen nog steeds melasma kunnen krijgen tijdens de zwangerschap. Als je tekenen van melasma opmerkt, raadpleeg dan een dermatoloog voor advies over hoe je het kunt behandelen en je huid goed kunt verzorgen tijdens de zwangerschap.

Wat als zwangerschapsmasker niet verdwijnt na de zwangerschap

Als de donkere vlekken op je gezicht, bekend als een zwangerschapsmasker, na de zwangerschap niet vanzelf verdwijnen, zijn er verschillende dingen die je kunt proberen. Je kunt huidverzorgingsproducten gebruiken met vitamine C, niacinamide en glycolzuur. Sommige behandelingen, zoals lasertherapie, chemische peelings en microdermabrasie, kunnen helpen, maar overleg altijd eerst met je dokter, vooral als je borstvoeding geeft. Het is belangrijk om veilige opties te kiezen die passen bij je situatie en gezondheid.

De ultieme gids voor aanstaande ouders!

De prachtige reis van het ouderschap begint met de geboorte van je baby, en als aanstaande moeder is het normaal om je af te vragen hoe je straks voor je pasgeboren kindje moet zorgen. Alles lijkt anders op die bijzondere dag na de geboorte. Onze handige gids is speciaal samengesteld voor aanstaande moeders, vol met onmisbare informatie om je voor te bereiden op de komst van je kleintje. 

Met deze gids heb je alle benodigde kennis binnen handbereik, zodat je vol vertrouwen kunt omgaan met de speciale momenten en uitdagingen die je te wachten staan als kersverse moeder.

In deze gids leer je:

  • Wat is een goede hechting? En waarom is dit zó belangrijk? 
  • Zo richt je de slaapomgeving van je baby in!
  • Hoe bouw je gezonde slaapassociaties op? 
  • Handige voorbeeld slaapschema’s per leeftijd. 
  • Wakkertijden & slaapsignalen - hoe herken je ze?
  • Dé bekende Shush Pat methode stap-voor-stap uitgelegd
  • Reflux en voeding. Niet leuk, wel goed om te weten! 
  • De vuistregels van veilig slapen.