Zindelijk maken kind

Zindelijk maken kind. In deze blog vertellen we je hoe en wanneer je jouw kind stapsgewijs zindelijk maakt. We geven je praktische tips en adviezen en laten je zien hoe je op een positieve manier je kind helpt om het droog te houden. Scroll maar gauw verder!

Wanneer kind zindelijk maken?

De ontwikkeling op het gebied van zindelijkheid loopt anders voor ieder kind. De meeste kinderen beginnen tussen hun tweede en derde jaar zindelijk te worden. Wanneer je kleine naar de basisschool gaat wordt er verwacht dat hij/zij zindelijk is. Om zindelijk te worden moet je hier kind wel aan toe zijn. Dat gaat stapje voor stapje. 

Zo zul je bijvoorbeeld merken dat je de luier van je baby steeds langer droog blijft of dat je kindje het zelf aan zal geven wanneer hij/zij een ‘volle’ luier heeft. Je peuter vindt de natte luier natuurlijk niet comfortabel zitten en wil hier zo snel mogelijk vanaf. Daarnaast gaat je peuter, steeds meer interesse tonen in de wondere wereld van de badkamer. “Wat gebeurt er eigenlijk allemaal op de wc?”.

Vanaf dit moment kun je als ouder beginnen met potjestraining. Iets waar we natuurlijk graag meer over vertellen. Kleine sidenote, de meeste kinderen worden 's nachts later zindelijk dan overdag. Wil jij weten hoe je jouw kind 's nachts zindelijk maakt? Bekijk onze laatste blog!

Zindelijkheid trainen - stappenplan kind zindelijk maken

Eigenlijk is ‘zindelijkheid trainen’ een verkeerde benaming. Je bent je kind namelijk eerder aan het ‘coachen’. Struggle jij met de vraag; “hoe krijg ik mijn kind zindelijk?” Dan hebben we toch een soort van stappenplan voor je opgesteld:

Kennis maken met het potje

Het potje is een mooie tussenstap voordat je kindje naar de wc gaat. Hier kan je dreumes namelijk zelfstandig op gaan zitten. Laat je kind ook een paar keer oefenen met op het potje zitten, dat kan bijvoorbeeld gewoon met de kleren aan. Verder is het belangrijk dat jij je kindje niet ‘zomaar’ op het potje zet. Je kind moet snappen waarom en waarvoor het potje gebruikt wordt. Forceer het dus niet. 

Monkey see monkey do

Jouw dreumes wil het liefst zo veel mogelijk op papa en mama lijken. Voordat je kindje klaar is om op het potje te gaan, zal hij/zij interesse tonen in de wc. “Waar is die voor?” en “Wat ben je aan het doen?” zul je regelmatig te horen krijgen”. 

Even op het potje als routine

Hoe vaker je jouw kindje op het potje zet, des te sneller dit zal wennen. Probeer het gebruik van het potje dan ook onderdeel van de dagelijkse routine van je kindje te maken. Laat je kind bijvoorbeeld op het potje zitten voordat hij of zij naar bed gaat. Helpt ook nog eens om ‘s nachts een natte broek te voorkomen 🙂.

Geduld is soms een vies zaakje

Sommige kinderen hebben vrij snel door wat de bedoeling is van het potje, andere kindjes hebben hier wat meer tijd voor anders. Accepteer dus dat elk kind anders is. Gaat het goed? Geef je kind dan complimenten om hem of haar aan te moedigen, maar blijf geduldig als het af en toe tot een ongelukje komt. 

Geef uitleg en herhaal

Wanneer het misgaat en je kind een volle luier heeft is het belangrijk dat je uitlegt dat plassen of poepen op de wc of het potje hoort. Ook dit heeft tijd nodig, probeer het rustig te herhalen en blijf je kindje uitleg geven over het potje als je denkt dat het nog niet duidelijk is voor je kind. 

Zindelijk maken kind lukt niet

Wanneer het niet lukt om je kind zindelijk te maken kan dat erg frustrerend zijn. Vooral bedplassen is een veelvoorkomend probleem bij jonge kinderen. In sommige gevallen kan bedplassen een onderliggende oorzaak hebben zoals fysieke, emotionele en gedragsfactoren. We hebben hieronder een aantal tips geformuleerd om het zindelijk maken van je kind te bevorderen. Wil dat allemaal niet lukken? Dan raden we je aan om eens met de huisarts te praten. 

Tips voor zindelijkheid

We hebben een aantal tips voor je opgesteld die je helpen het zindelijkheidsproces te versnellen of vergemakkelijken. Benieuwd? Lees gauw verder:

  • Begin op het juiste moment: Zindelijkheidstraining werkt het beste als je begint op het moment dat je kind er fysiek en emotioneel klaar voor is. Meestal is dit ergens tussen 2 en 3 jaar oud, maar het kan variëren van kind tot kind.
  • Creëer een positieve omgeving: Zorg ervoor dat zindelijkheidstraining een positieve ervaring is. Wees geduldig, loof je kind voor elke poging, en geef geen straf voor ongelukjes. Positieve versterking, zoals lof, stickers of kleine beloningen, kan het kind motiveren.
  • Let op signalen: Let op tekenen dat je kind klaar is voor zindelijkheidstraining, zoals het aangeven van een volle luier, interesse tonen in het potje of aangeven dat het moet plassen.
  • Maak gebruik van een potje of toilettrainer: Kies een potje of een toilettrainer die comfortabel is voor je kind. Sommige kinderen voelen zich meer op hun gemak met een potje, terwijl anderen liever een toilettrainer op de wc gebruiken.
  • Stel een routine in: Maak een regelmatig toiletbezoek een onderdeel van de dagelijkse routine. Laat je kind op vaste tijden naar het potje gaan, zoals na het ontwaken, voor en na de maaltijden en voor het slapengaan.
  • Zorg voor makkelijk verwijderbare kleding: Kies kleding die je kind makkelijk zelf kan uittrekken, zodat hij of zij snel naar het potje kan gaan als het moet.
  • Ongelukjes gebeuren: Het is normaal dat er ongelukjes gebeuren tijdens het zindelijk worden. Blijf rustig en moedig je kind aan om het de volgende keer te proberen.
  • Wees consistent: Consistentie is essentieel voor succesvolle zindelijkheidstraining. Blijf vasthouden aan de routine en herhaal de stappen dagelijks.
  • Maak gebruik van een plaswekker: een plaswekker is een hulpmiddel dat je kind helpt om te stoppen met bedplassen en hem of haar wakker maakt na een ongelukje. Bekijk meteen onze blog met de beste plaswekkers van 2023!