Wanneer kan mijn kind overstappen van 3 naar 2 slaapjes?
Net na de geboorte slaapt je baby heel veel, maar op een gegeven moment merk je dat je kleintje meerdere uren achter elkaar wakker kan zijn. Al snel zit je op de 3 dutjes overdag. Na een tijdje ga je een dutjes overgang maken van 3 naar 2 slaapjes. Wanneer is dat en hoe pak je dat aan? Wij zochten het voor je uit!
Wat is een dutjes overgang?
Zoals de naam het al een beetje zegt betekent een dutjes overgang dat je kleintje een overgang gaat maken van bijvoorbeeld 3 naar 2 slaapjes of van 2 naar 1 slaapje . Soms gaat het redelijk soepel en een beetje ‘vanzelf’. Maar het kan ook zijn dat het wat stroef verloopt en je kindje erg zoekende is. Je merkt in dit geval dat het slaapgedrag van je kind anders is dan normaal. Hij/zij slaapt bijvoorbeeld slechter, weigert dutjes of valt niet in slaap.
Wanneer is het tijd voor een overgang van 3 naar 2 slaapjes?
Wat zou het makkelijk zijn als alle baby’s hetzelfde deden op dezelfde momenten. Dan hoefden we er alleen een kalender naast te houden en wisten we wanneer ze iets gingen doen. Helaas werkt dat niet zo. Hoe weet je dan dat het tijd is voor een dutje overgang van 3 naar 2 slaapjes? Nou door de signalen te herkennen die dit aangeven. Hierover later meer!
Gelukkig zijn al heel veel ouders met baby’s je voorgegaan en kunnen we toch een bepaald patroon ontdekken als het gaat om dutjes overgangen van 4 naar 3 naar 2 slaapjes en ook van 2 naar 1 slaapje . Bekijk het onderstaande overzicht maar eens.
Signalen voor overgang van 3 naar 2 slaapjes
Zoals je in het overzicht kunt zien maken de meeste baby’s een dutjes overgang van 3 naar 2 slaapjes rond de 6 – 8, soms 9 maanden. Nu weet je het dus ongeveer, maar ja: er is nog wel een speling van 2 maanden. Hét moment voor een dutjes overgang van 3 naar 2 slaapjes zal zich merkbaar aankondigen als je baby bepaalde typische ‘dutjes overgang signalen’ afgeeft.
Signalen voor dutjes overgang:
- ’s Ochtends vroeg wakker zijn.
- Dutjes weigeren of pas na een tijdje in slaap vallen.
- Hele korte dutjes doen.
- ’s Avonds niet snel in slaap vallen.
- Niet meer doorslapen
Minder slaap nodig
Dé reden waarom je kindje de bovenstaande signalen laat zien is omdat hij niet meer zoveel slaap nodig heeft. Dit betekent dus dat je kindje nog té wakker is om ’s middags of ’s avonds weer te gaan slapen. Onthoud dit goed, want soms is het heel lastig te bepalen zijn of je kindje slechter slaapt omdat hij minder slaap nodig heeft, of misschien in een ontwikkelingssprong of slaapregressie zit.
Een ontwikkelingssprong en slaapregressie hebben ook een slechter slaappatroon als gevolg. Maar bij deze factoren slaapt je kindje slechter omdat hij/zij een ontwikkeling doormaakt en daardoor even niet lekker in z’n velletje zit. Meer informatie over de verschillen tussen dutjes overgang, slaapregressie en sprongetjes lees je in ons uitgebreide artikel over dutjes overgangen .
Slaapritme baby’s tussen 7 en 9 maanden
Als je meer wilt weten over de dutjes overgang van 3 naar 2 slaapjes, dan is het handig als je meer inzicht hebt in het slaapritme van je kleintje. Zo weet je namelijk hoeveel slaap hij ongeveer nodig heeft. Maar… Pin ons er niet op vast, want elk kind is verschillend. Sommige hebben meer slaap nodig dan anderen.
Slapen
Een kindje tussen de 7 – 9 maanden heeft per etmaal ongeveer 14 uur slaap nodig. Gaat je baby dan ook doorslapen ? Sommige baby’s wel, maar liefst 9 uur achter elkaar. Anderen houden het op 5 of 6 uur, wat stiekem officieel ook al doorslapen is. Alleen voelt dat voor de ouders niet zo. Mocht jouw kleintje nog vaak wakker zijn in de nacht, misschien helpen deze 13 tips om je baby beter te laten doorslapen.
Van de 14 uur slaap die je kleintje per 24 uur nodig heeft, gaan er (hopelijk) iets van 9 tot 11 uur naar de nacht. Dan blijven er nog ongeveer 3-5 uurtjes over. Deze worden verdeeld over de dutjes. Doet je kleintje korte dutjes, dan zullen dit er meer zijn dan wanneer je kindje langere dutjes doet. Baby’s die ’s nachts niet doorslapen, zullen overdag ook meer slaap nodig hebben.
Rond deze tijd zullen de meeste baby’s een ritme hebben. Ze slapen overdag en ’s avonds dus vaak rond dezelfde tijden. Dit is ideaal, want als jouw kleintje een duidelijk ritme heeft kun je heel snel veranderingen opmerken in het slaappatroon. Bijvoorbeeld dat je kind ineens niet meer goed in slaap valt tijdens een dutje of ineens kortere dutjes doet. Merk je dit op, dan kan het tijd zijn voor een dutjes overgang van 3 naar 2 slaapjes.
Voorbeeldschema dutjes overgang van 3 naar 2 slaapjes
Onderstaand twee voorbeeldschema’s hoe je de dutjes kunt indelen. Het eerste schema bevat 3 dutjes en het tweede schema 2 dutjes.
Slaapschema baby’s rond de 6 maanden en slaapschema baby’s rond de 8-9 maanden
Als je baby rond de 6 maanden is, slaapt hij waarschijnlijk nog 3 keer per dag. Daar zal snel verandering in komen. Hoe het schema er ongeveer uit kan zien zie je onderstaand.
Wanneer je baby de 8 of 9 maanden heeft bereikt is de kans groot dat de dutjes overgang van 3 naar 2 slaapjes al is geweest of nu echt bijna voor de deur staat. Bekijk het slaapschema is onderstaande tabel.
Onthoud dat het allemaal gemiddelden zijn, mocht jouw kindje hiervan afwijken en prima functioneren dan is dat allemaal prima. In de regel geldt wel dat hoe langer je kindje ’s nachts doorslaapt, hoe minder behoefte er is aan dutjes. Als één dutje heel lang is, dan heeft dat ook weer een effect op het volgende slaapje. Het loont dus om de tijd een beetje in de gaten te houden. Als je kindje al ruim 2,5 uur aan het slapen is, is het misschien beter om hem wakker te maken. Anders raakt alles geheel uit balans.
Dutjes overgang, zo pak je het aan
Hoe pak je de dutjes overgang van 3 naar 2 slaapjes nu aan? Dat is eigenlijk heel simpel:
- Let op de signalen: de eerste stap is letten op de signalen. Merk je dat je kleintje dutjes weigert, moeilijker in slaap komt omdat hij gewoon nog te wakker is, of slaapt je kindje niet meer door? Waarschijnlijk is het tijd voor een dutjes overgang van 3 naar 2 slaapjes.
- Probeer de dutjes zo in te delen dat je kleintje ’s middags het langste dutje doet. Het liefst een slaapje van rond de 2 uur. Op deze manier is de tijd tussen het laatste dutje en bedtijd kleiner. Het eerste dutje is idealiter ongeveer een uur tot 1,5 uur.
- Breng je kindje eerder naar bed in de avond. Want met 1 dutje minder, is je kind ’s avonds waarschijnlijk eerder moe.
- Werk in kleine stapjes. Geef je kindje bijvoorbeeld nog de ruimte om ergens een kleine powernap te doen.
- Zorg dat je altijd een slaapritueel doet voor elk slaapje. Deze hoeft ’s middags niet zo uitgebreid te zijn als ’s avonds.
- Ben flexibel en neem de tijd: verwacht niet dat je kleintje in één keer de overstap van 3 naar 2 slaapjes maakt. Hier heeft hij tijd voor nodig. Belangrijk is dat jij flexibel bent en meebeweegt. Dit houdt in dat je kindje soms misschien toch nog een extra dutje nodig heeft en andere keren niet. Of de dutjes gaan toch nog moeizaam. Waarschijnlijk duurt dit 1 tot 2 weken.
- Investeer in een white noise apparaatje om meer rust te creëren. White noise kan dé oplossing zijn als je kindje moeilijk in slaap komt of tussendoor vaker wakker wordt. De witte ruis is een rustgevend en kalmerend geluid dat een bewezen effect heeft om baby’s te helpen in slaap te komen en te blijven.
Lees ook onze uitgebreide blog over dutjes overgangen voor nog meer informatie!
Lekker slapen met Numsy
In de afgelopen jaren hebben wij ons bij Numsy ontpopt als echte slaapspecialist. We begonnen met het ontwerpen en fabriceren van de beste white noise apparaatjes . Ons doel was: iedereen die lijdt aan slaapproblemen te helpen dit op een natuurlijke wijze aan te pakken, zonder medicatie. En met succes! Nu richten we ons op het creëren van een platform waarop we alles wat met slaap te maken heeft een plek hebben gegeven. Denk aan leerzame en inspirerende blogs , slaapgidsen.
Join Numsy+
Hey you! Op zoek naar meer informatie over slaap en kids, word lid van onze splinternieuwe community; Numsy+. In onze community chat je met andere ouders, volg je gratis cursussen en krijg je de kans om al je prangende vragen aan gecertificeerde slaapcoaches te stellen! Genoeg reden dus om vandaag nog lid te worden!
Houd ons dus in de gaten als jij ook zo van slapen houdt!