Wauw, jouw baby begint echt al grote stappen te maken. Zowel fysiek als cognitief groeit je baby enorm. Sommige baby’s hebben al zelfstandig om leren rollen en tonen nu emoties in hun gezichtje zoals blijdschap, verdriet en frustratie. Ook de wakkertijden van je baby veranderen langzaam. In deze blog vertellen we je meer over de wakkertijden van je baby van 5 maanden.
Wakkertijden baby 5 maanden
Wakkertijden zijn de periodes die een baby wakker is tussen twee slaapjes in. De wakkertijd van baby’s schuift in de eerste maanden steeds meer op, daarnaast heeft ieder kindje andere wakkertijden. Gemiddeld genomen hebben baby’s van 5 maanden een wakkertijd van 2 uur.
Als ouder wil je rekening houden met de wakkertijden van je baby. Zo kun je jouw kleine tijdig op bed leggen. Rust en regelmaat is belangrijk voor je kleine. Het zorgt er namelijk voor dat je kindje voldoende slaap krijgt, daarnaast zorgt het voor herkenning. Je baby valt hierdoor sneller in slaap wanneer je hem of haar op bedje legt. Wanneer je hier te laat voor bent kan je baby zelfs oververmoeid worden.
Wat zijn de wakkertijden van een baby van 5 maanden oud?
Baby’s van 5 maanden hebben een gemiddelde wakkertijd van 2 uur. Een baby van 5 maanden slaapt meestal in dutjes van 1 tot 2 uur.
- Geschreven door onze slaapcoaches!
- Voorbeeldroutines voor elke leeftijdsgroep 0 t/m 4 jaar
- Ontdek het belang van een gezonde slaaproutine
- Leer wat wakkertijden en slaapsignalen zijn
- Stap-voor-stap leren inbakeren!
- Slaapveiligheid, alle basics
- Doorslapen, valt het echt te leren?
Slaapbehoefte baby 5 maanden
Bekijk ons schema met de slaapbehoeften van een baby van 5 maanden. Let goed op, ieder kindje heeft zo zijn eigen behoeftes op het gebied van slaap. Probeer zelf dus goed in de gaten te houden of je kindje voldoende slaap krijgt.
- Uren slaap totaal: 14 - 16 uur
- Gemiddelde wakkertijd: 2 uur
- Totaal aantal uurtjes slapen overdag: 3,5 - 4 uur
- Totaal aantal uurtjes slapen ’s nachts: 10 - 12 uur
Baby 5 maanden - ontwikkelingen
Als het goed is heeft je kleine net een slaapregressie achter de rug. Zo niet? Dan krijg je hier deze maand mee te kampen. De eerste slaapregressie valt namelijk samen met het leren omrollen van je baby. Andere ontwikkelingen die je kindje deze maand doormaakt zijn het leren vastgrijpen van dingen, het reageren op hun eigen naam (heel cool!), het leren herkennen van gezichten en objecten en het tonen van emoties.
Het is belangrijk om te onthouden dat ieder kind zich anders ontwikkelt. Sommige baby's bereiken deze mijlpalen eerder of later. Raadpleeg een arts als jij je zorgen maakt over de ontwikkeling van je baby.
Krijgt jouw kleine genoeg slaap?
Zit jij ‘s nachts met je handen in het haar omdat je niet kunt slapen? Dan hebben we dé ultieme oplossing voor je! Een community waar je al jouw vragen over slaap, (op)voeding en gedrag kunt stellen aan gecertificeerde slaapcoaches. Twijfel je over de wakkertijden van je kindje? Dan is dit de perfecte plek om je twijfels te bespreken.
In Numsy+ volg je daarnaast handige videocolleges waarin onze slaapcoaches jou stap voor stap uitleg geven over verschillende slaapproblemen en hoe je hier als ouder het beste mee om kunt gaan.