Voorkeurshouding baby - Slaapcoach Tips

Help! Mijn baby ontwikkelt een voorkeurshouding. Is dit erg? Je weet vast wel dat jouw baby op zijn ruggetje moet slapen. Alleen... Op het ruggetje kan je baby een voorkeurshouding ontwikkelen, wat voor afplatting van de schedel zorgt. Aii, en nu?

 In deze blog vertellen we wat je kunt doen om voorkeurshouding en dus afplatting van de schedel te voorkomen.

Wat is een voorkeurshouding bij baby's?

Met een voorkeurshouding bedoelen we een voorkeur voor de houding van het hoofdje van je baby. We spreken van een voorkeurshouding wanneer je baby ongeveer 75% van de tijd zijn of haar hoofdje in dezelfde kant op ligt. Naar links of naar rechts dus en niet beide kanten van het hoofd.

Sinds 1995 luidt het advies om je baby in de eerste maanden na de geboorte op zijn of haar rug te laten slapen. Dit advies heeft tot een drastische vermindering in het risico op wiegendood gezorgd maar ook voor stijging van voorkeurshoudingen.

Afplatting van de schedel bij baby's

De schedel van je baby is na de geboorte nog zacht en vervormbaar. Dat heeft twee goede redenen:

  1. Hierdoor past het hoofdje makkelijker door het smalle geboortekanaal tijdens de bevalling.
  2. Het hoofdje gaat de komende periode nog flink groeien! De flexibele hersenpan van je kleine moet hier natuurlijk goed omheen blijven passen.

Helaas zorgt deze flexibiliteit ook voor problemen; doordat je baby vaak op dezelfde kant van het hoofdje ligt, gaat deze kant afvlakken. Een afgeplat hoofdje kan ervoor zorgen dat het oortje verder naar voren schuift. Uiteindelijk kan dit ook zichtbaar worden in het gezicht van je kleine. Deze afplatting brengt geen medische complicaties met zich mee, maar zorgen wel voor een minder fraai, rond, hoofdje. Om deze reden maken ouders zich dan ook vaak zorgen wanneer ze denken dat hun baby tijdens de slaap telkens dezelfde houding aanneemt. 

Wat kun je doen bij een voorkeurshouding?

Om een voorkeurshouding af te leren, of te voorkomen, kun je het beste de motorische ontwikkeling van je baby proberen te stimuleren. Leg je baby zo'n drie keer per dag op in korte periodes op zijn of haar buikje.

Hiermee train je de spiertjes in de nek, wat ervoor zorgt dat je kindje eerder zelfstandig om leert rollen. Probeer je baby elke dag even op het buikje te leggen. Baby s vinden deze houding in het begin niet altijd even fijn vinden. Het is dan ook belangrijk dat je dit rustig opbouwt. In het begin zal je baby het hooguit een paar minuten per dag op de buik volhouden. Maar je kleine krachtpatser traint sneller dan je denkt!

Een ander voordeel van de buikligging is dat het tijdelijk wat druk van het achterhoofd van je kindje wat afplatting voorkomt. Wat je ook kunt doen om afplatting te voorkomen is het hoofdje van je baby afwisselend naar links of rechts te leggen, wanneer je deze op zijn/haar rug ligt om te slapen.

*Let op! Laat je baby altijd op de rug slapen totdat je kindje zelfstandig om kan rollen. 

Wist je dit? Bij het leren van nieuwe motorische ontwikkeling komt vaak een slaapregressie kijken. Een slaapregressie is de benaming van een periode waarin je kindje slechter slaapt dan voorheen. Meer leren over de slaapregressie die bij omrollen hoort? Bekijk: Slaapregressie 4 maanden, tips en tricks

Voorkeurshouding voorkomen in bed

Ook in bedje kun je een aantal dingen doen om afplatting van de schedel te voorkomen. Leg het hoofdje van je kindje bijvoorbeeld gedraaid naar de niet-voorkeurskant. Dit werkt niet altijd, je baby kan zijn of haar hoofdje simpelweg weer terugdraaien natuurlijk.

Probeer het eventueel nog eens voorzichtig terwijl je kindje slaapt. Zo slaapt je kindje toch even op beide kanten van het hoofdje.

Tijdens het verzorgen/verschonen

Ook tijdens het verzorgen en verschonen kun je op de voorkeurshouding van je kindje letten. Zo kan het helpen om bijvoorbeeld recht voor- of aan de niet-voorkeurskant van je kindje te staan als je deze verschoont. Je kleine kijkt namelijk het liefst naar jou terwijl je bezig bent.

Tijdens het voeden

Zorg dat je kindje tijdens de voeding altijd een lichte ronde houding heeft. Het hoofd mag dus niet volledig achterover (plat) liggen. Bij borstvoeding wordt de houding van de baby automatisch afgewisseld door het drinken van de linker- en rechterborst. Bij flesvoeding kun je proberen zelf de houding te wisselen. Probeer het hoofdje in het midden te houden of iets naar de niet-voorkeurskant gedraaid.

Wat als het hoofdje van mijn baby is afgeplat?

Afplatting is natuurlijk een van de voornaamste gevolgen van een voorkeurshouding. Merk je dat het hoofdje van je kind afplat? Dan is er nog geen reden tot paniek. Er is een grote kans dat de afplatting de komende maanden nog herstelt. Het is hier wél van belang dat je de motorische ontwikkeling van je kind blijft stimuleren.

Merk je iets op aan de vorm van het hoofd, geef dit aan tijdens je consult bij het consultatiebureau. De arts kan er dan naar kijken en je eventueel doorverwijzen naar een kinderfysiotherapeut.

Helmredressietherapie

Mocht de afplatting van je kind niet herstelt zijn rond zo’n 6 maanden na de geboorte, dan kan het consultatiebureau of de kinderfysiotherapeut je doorverwijzen voor helmredressietherapie.

Bij deze therapie draagt je baby een speciale helm voor 4 tot 8 maanden. Deze helm dwingt de schedel om weer de juiste vorm aan te nemen. Houd er rekening mee dat afplatting alleen een cosmetisch probleem is en geen medische gevolgen met zich meebrengt. Als ouder beslis je zelf of je het nodig vindt dat je kind gebruik maakt van deze therapie.

Over Numsy

Hey you! Op zoek naar meer informatie over slaap en kids, word lid van onze splinternieuwe community; Numsy+. In onze community chat je met andere ouders, volg je gratis cursussen en krijg je de kans om al je prangende vragen aan gecertificeerde slaapcoaches te stellen! Genoeg reden dus om vandaag nog lid te worden!