Veilig slapen baby: zorg voor een veilige slaapomgeving!
Je baby brengt na de geboorte heel wat uurtjes onder het wol door. Sterker nog, je kindje spendeert de eerste paar weken meer tijd slapend door dan wakker. Reden genoeg dus om de slaapveiligheid van je kindje eens even goed onder de loep te nemen. In deze blog vertellen we jou hoe je zorgt voor een veilige slaapomgeving voor je baby.
Veilig slapen baby's: bekijk de video!
Bekijk hier onze video over veilig slapen voor baby's uit de Numsy Plus community!
Meer van dit soort video's over (op)voeding en slaap bekijken? Of al jouw vragen over slaap stellen aan onze gecertificeerde coaches? Het kan allemaal bij Numsy Plus!
De veiligheidscheck voor het slapen
Om er zeker van te zijn dat jij je kindje veilig op bed legt kun je gebruik maken van de 4 van Veilig Slapen van VeiligheidNL. Hierbij houd je rekening met het volgende:
Als ik mijn kindje op bed leg…
Welke slaaphouding is het meest veilig voor je baby?
Leg je baby vanaf de geboorte altijd in een rugligging. Totdat je baby zelf makkelijk om kan draaien is dit de enige veilige slaaphouding voor je kindje. Vanaf het ruggetje kan kan hij/zij vrij ademhalen. Hierdoor verklein je de kans op verstikkingsgevaar.
Een zijligging is in de eerste weken na de geboorte niet verstandig. Wanneer je baby op de zij ligt, is de kans groot dat hij/zij draait hierdoor komt je baby op de buik te slapen. Jonge baby’s kunnen nog niet goed terugdraaien of het hoofdje optillen. Het geval is dat je kleintje kan stikken in de matras. Om die reden is het beter je baby op het ruggetje te leggen totdat hij/zij goed zelfstandig om kan rollen.
Hoe lang duurt deze periode van rug-slapen dan? vanaf de vier maanden kunnen baby’s gaan omrollen. Maar sommige kunnen later zijn. Vanaf het moment dat je kleintje goed kan omrollen en dan bedoelen we: van de rug naar de buik en ook weer terug, bepaalt je kindje zelf de slaaphouding.
Wist je dat een fysieke ontwikkeling zoals het leren (om)rollen van je kindje vaak een slaapregressie teweegbrengt? Tijdens een slaapregressie slaapt je baby een stuk onrustiger. Meer weten over slaapregressies en wat je kunt doen? Lees ook; Slaapregressie 4 maanden, tips en tricks.
Maak jij je zorgen dat je kleine omrolt tijdens het slapen? Een co-sleeper of ledikantje op jouw slaapkamer kan veel rust bieden voor jezelf. Zo is je kleine lekker dichtbij je en kun je hem of haar goed in de gaten houden!
Wat als mijn baby alleen in een andere houding slaapt?
Baby’s worden niet geboren met een voorkeur voor een bepaalde houding. In de baarmoeder is geen enkele houding echt vergelijkbaar met het liggen in een eigen bedje. Als je kindje in een andere houding slaapt is dat vaak omdat ouders bang zijn dat een rugligging zorgt voor:
- een afgeplat hoofdje.
- het kindje stikt door reflux.
- of ze denken dat het kindje minder huilt/rustiger slaapt.
Herken je deze angsten als ouder? Dan raden we je toch met klem aan je kindje op de rug te laten slapen. Het risico op wiegendood bij een buikligging is namelijk 2,8x groter!
Om afplatting te voorkomen kun je jouw kindje afwisselend met het hoofd naar links of rechts leggen vanaf de rug. Overdag is het juist goed je kindje regelmatig op zijn of haar buikje te leggen. Zo kan hij/zij de spiertjes in de nek en rug trainen. Zorg er wel altijd voor dat je toezicht houdt!
Hoe zorg je voor een veilig babybedje
Buiten de houding van je baby is de veiligheid van zijn of haar kleine dromenpaleis natuurlijk ook enorm belangrijk. Hoe zorg je dat het eigen bedje van je baby veilig is? Je kunt kiezen voor zowel een wiegje of ledikant na de geboorte. Het advies van veiligheidNL luidt dat je tot 3 maanden gebruik kunt maken van een wiegje en tot 2,5 - 3 jaar een ledikant.
Let bij het uitkiezen van een bedje altijd op de volgende punten:
- Zorg dat het bedje stevig is en niet kan kantelen.
- Check of de bodem en zijkant van het bedje genoeg lucht doorlaten. Zo voorkom je verstikkingsgevaar bij zij- en buikslapen. Een bedje met spijlen is altijd goed.
- Controleer of de spijlen niet te dicht bij elkaar of te ver uit elkaar staan. Als de spijlen te dicht bij elkaar staan kan je baby met zijn/haar handjes of voetjes vast komen te zitten. En als de ruimte tussen de spijlen te groot is kan je kindje er met het lijfje tussendoor glippen en daarna met het hoofdje beklemd raken. De ruimte tussen deze spijlen moet tussen de 4,5 en 6,5 cm zijn.
- Let op dat het bedje glad is afgewerkt. Dit betekent geen splinters, scherpe randen etc. Is je wieg of ledikant gloednieuw dan is de kans klein dat je dit aantreft, vooral familie wiegjes of andere eerder gebruikte bedjes kunnen scherpe randjes of plekjes hebben door slijtage.
- Zorg dat het bedje van je kindje te allen tijde leeg is! Knuffels of speelgoed in bed kan gevaarlijk zijn vanwege verstikkingsgevaar.
Bekijk ook de video van VeiligheidNL over een fijne en veilige slaapplek voor je baby.
Hoe zit het met een veilig bedje voor onderweg?
Je baby heeft nou eenmaal veel uurtjes slaap per dag nodig. Maar dat betekent niet dat jij als papa of mama alleen nog maar de huismus moet uithangen. Frisse lucht is niet alleen goed voor je kleine, maar ook voor jezelf! Je raadt het al; dat wordt lekker wandelen. De wandelwagen is een prima plek voor een lekker middagdutje. Let op de volgende punten wanneer je jouw baby in de wandelwagen legt:
- Doe de kap van het mandje niet helemaal omlaag, zo komt er voldoende frisse lucht bij je kindje.
- Laat je kindje niet te lang in een binnenruimte in de kinderwagenbak slapen. De zijkanten zijn namelijk afgesloten en niet luchtdoorlatend. Het is natuurlijk niet erg als je kleintje nog eventjes uit laat slapen nadat je binnen bent, maar zorg dat het geen vaste slaapplek wordt en houd je baby in de gaten.
Ga je voor het eerst met je kind op vakantie? Dan hebben we een blog speciaal voor jou; Slapen op vakantie.
Hoe maak je het babybedje veilig op?
Weet jij al hoe je een babybedje veilig opmaakt? Maak je geen zorgen, met ons stappenplan is het een makkie! Er zijn wel een paar punten waar je op moet letten. Het is vooral belangrijk dat je het bedje strak en kort opmaakt. Dat wil zeggen; De voetjes van je baby moeten net niet de achterwand van het bedje raken. Door je kindje ‘onderin’ het bedje te leggen voorkom je dat je baby onder het beddengoed terechtkomt wat voor verstikkingsgevaar zorgt.
Door het beddengoed strak in te stoppen (in de zijkanten en onderkant) voorkom je dat je baby kan draaien. Zoals je al hebt kunnen lezen kan dit draaien de ademhaling belemmeren. Zeker wanneer je baby nog niet zelfstandig terug kan draaien. Het instoppen van je baby geeft hem/haar daarnaast ook een veilig en geborgen gevoel wat ervoor zorgt dat je kleine sneller inslaapt. Naast beddengoed kun je er ook voor kiezen om een babyslaapzak te kopen of om je kindje in te bakeren.
Wat heb je nodig?
Leg de volgende items klaar als je het babybedje gaat opmaken:
- Molton hoeslaken of onderlegger
- Hoeslaken van katoen of badstof
- Hydrofiele luier
- Katoenen laken
- Deken van katoen of wol
Babybedje opmaken, stap voor stap
- Doe de molton hoeslaken om het matras of leg de molton onderlegger over het matras.
- Leg hier het hoeslaken overheen. Het is belangrijk dat je deze goed instopt aan de zijkanten, ook is het belangrijk dat de molton en het hoeslaken strak over het matras liggen. Zo ontstaat er geen verstikkingsgevaar door opstaande plooien/kreukels.
- Vouw de hydrofiele luier in een driehoek en leg deze op de plek waar je baby met het hoofdje komt te liggen. Deze hydrofiele luier is om reflux of kwijl op te vangen. Zorg ook dat de hydrofiele luier strak ingestopt is in de zijkanten van het bed. Strijk deze doek glad voordat je jouw kindje erop legt.
- Neem het katoenen laken en leg hier de deken bovenop, laat zo’n 20 cm van het laken boven de deken uitkomen. Vouw nu de rand van het laken over de deken.
- Maak het bedje nu zo op, dat je baby met zijn of haar voetjes bijna tegen het voeteneind komt. Trek de overgebleven stukken deken en laken strak en stop deze onder het matras.
- Ligt het voeteneind nu hoger? Dan kun je de rest van het matras het beste mee-verhogen zodat je kindje weer recht slaapt. Dit kun je simpelweg doen een dubbelgevouwen badhanddoek of deken onder de andere kant van het matras te leggen.
Tip: houd ook rekening met de het seizoen. Als de mussen van het dak vallen is een deken natuurlijk niet nodig. Gelukkig is hier iets voor bedacht; TOG-waardes. Lees hier alles over TOG-waardes.
Welke slaapkleding is het meest veilig voor mijn baby?
Het babybedje is veilig, je legt je baby altijd op zijn of haar rug te slapen en het babybedje weet je als een echte professional op te maken. What’s next? Hmmm… wat trek je ze eigenlijk aan?
Met veilige slaapkleding kijken we vooral hoe we warmtestuwing kunnen voorkomen. Daarnaast mag je kindje het natuurlijk ook niet te koud krijgen. Misschien heb je al eens gehoord van TOG-waardes.
TOG staat voor Thermal Overall Grade. Deze graadmeter geeft aan hoe dik een bepaalde stof is en in hoeverre het de lichaamswarmte vasthoudt. Een hogere TOG-waarde wil dus zeggen dat het een warmere stof is. In veel babykleding staat deze waarde vermeldt op het etiket of kaartje. Helaas is dit niet altijd het geval. In dit artikel lees je alles over TOG-waardes, hoe je deze kunt vinden, een TOG-waarde tabel voor kleding en bedtextiel en extra tips over TOG-waardes en lekker slapen.
Geen tijd om nu meteen verder te lezen? Geen probleem! Hier heb je een handig overzicht dat je snel laat zien wat je jouw baby aan moet trekken bij welke binnentemperatuur.
Tip: de meeste babykleding die je nieuw koopt is veilig. Heb je iets wat al langer meegaat in de familie? Kijk dan goed of er geen knoopjes zitten die los kunnen komen. Deze zorgen voor verstikkingsgevaar
Kun je veilig samen slapen?
We hebben het al in een eerder artikel behandeld; Samen slapen met je baby. Kan dat nog wel? We zullen hier nog kort de voordelen en risico’s benoemen van samen slapen.
Co-sleeping kan de volgende voordelen met zich meebrengen;
- Door dicht bij je baby te liggen kun je hem/haar goed in de gaten houden en snel ingrijpen als er iets is
- Sommige baby’s slapen beter wanneer jij als ouder dichtbij ze bent. Dit werkt geruststellend
- Het is makkelijk wanneer je vanuit borstvoeding geeft.
Samen in één bed slapen brengt helaas ook risico’s met zich mee;
- Het verhoogt het risico op wiegendood
- De baby kan oververhit raken door de warmte van je lichaam of het dekbed
- De baby kan uit het bed vallen
- De baby kan gewend raken aan gezellig samen slapen, dit is later moeilijk af te leren.
Is het dan wel mogelijk om samen veilig te slapen? Ja! Er zijn heel wat opties die samen slapen een stuk veiliger maken. Allereerst kun je ervoor kiezen om een co-sleeper aan te schaffen.
Een co-sleeper is een ledikantje wat je aan je eigen bed bevestigd en aan een kant open is. Hierdoor is je baby dichtbij je en kun je makkelijk nachtvoeding geven zónder dat het samen slapen risico’s met zich meebrengt. Je kindje heeft namelijk een eigen plateautje om op te slapen.
Slaapt je baby 's nachts toch een keertje bij papa en mama. Let dan altijd op de volgende punten:
- Zorg ervoor dat je met een dunne deken slaapt, dit voorkomt warmtestuwing.
- Zorg voor een heel matras, zo kan je baby niet tussen de 2 matrassen klem komen te zitten.
- Communiceer met je partner. Zorg dat deze weet dat jullie kleine in het bed ligt!
- Laat je baby nooit aan de buitenkant liggen. Hierdoor voorkom je dat je baby uit het bed valt.
Maak de slaapkamer baby-proof
Heb jij al nagedacht over de inrichting van de babykamer? Met deze tips maak je jouw babykamer helemaal slaap-veilig.
Waar zet ik de wieg of commode neer?
Of je nu een grote of kleine babykamer hebt. Houd bij het plaatsen van de wieg, commode of ledikantje rekening met het volgende:
Plaats het bedje niet te dicht bij de verwarming of het raam.
Je baby kan zich branden aan de verwarming of snel oververhit raken als het bedje dichtbij de verwarming staat. Wat het raam betreft. Het liefst laat je deze regelmatig open zodat de kamer voldoende gelucht wordt. Je kindje moet echter niet op de tocht liggen! Zorg dus dat het bedje ook niet direct onder het raam staat.
Let op met koorden of elektriciteitskabels
Zorg dat het babybedje niet in in de buurt staat van kabels, snoeren of gordijnkoorden. Je kindje kan hieraan trekken en erin verstrikt raken. Zorg dat de kabels van bijvoorbeeld je babyfoon, het nachtlampje of je white noise machine goed afgewerkt richting de muur zijn en dat je baby er op geen enkele manier bij kan. Je kleine atleet reikt soms verder dan je zou verwachten!
Hang ook je mobiel buiten handbereik
Een mobiel kan zorgen voor een betere nachtrust. Op latere leeftijd zorgt het ook voor de fysieke ontwikkeling van je kleine. Door de verschillende onderdelen van de mobiel te willen “pakken” ontwikkelt je baby een betere motoriek en coördinatievermogen. Belangrijk is echter wel dat dit niet lukt! Kleine onderdelen kunnen afbreken waardoor ze scherpe randen krijgen. Daarnaast ontstaat er verstikkingsgevaar aangezien je baby deze stukjes ook in zijn/haar mond kan stoppen.
Let op de inval van zonlicht
Licht heeft een grote invloed op onze slaap. Het dag- en nachtritme van jouw kleine moet zich echter nog ontwikkelen. Ons lichaam heeft namelijk een soort biologische klok die zegt; licht = wakker worden, donker = slapen. Je kindje moet dit nog leren. Het is dus goed om de kamer wat te verduisteren wanneer je baby gaat slapen. Dit kan ervoor zorgen dat je baby sneller door leert slapen.
Wat is de juiste temperatuur in de babykamer?
In tegenstelling tot de slaapkamer voor volwassenen (en oudere kinderen) mag de temperatuur in de babykamer best wat lager zijn. De ideale temperatuur voor een slaapkamer voor volwassen ligt tussen de 18 en 21 graden. Voor baby’s ligt deze temperatuur tussen de 16 en 18 graden Celsius.
Zorg dat alles vast zit, pas op voor rondslingerend speelgoed
Alles voor je baby is nog nieuw en daar wil je kleintje maar al te graag mee spelen. Dat betekent heel wat aftasten, vastpakken, trekken, duwen, maar ook proeven. Probeer speelgoed zoveel mogelijk buiten het handbereik van je baby te houden, zeker als deze scherpe randjes hebben. Daarnaast is het goed als alle kleine onderdelen van een mobiel, kastje of speelgoed stevig vastzitten zodat je kindje deze niet los kan maken om het vervolgens in zijn of haar mond te stoppen.
Veilig slapen voor baby’s cheat sheet
Ben je even kwijt waar je rekening mee kunt houden? Kijk eens naar onze veilig slapen cheat sheet:
Over Numsy
Numsy is al sinds 2018 bezig met het verbeteren van slaap in de Benelux. Dit proberen we op een leuke, interactieve manier te doen. Wij geloven dat slaap iets is waar iedereen van kan genieten en zelfs naar uit kan kijken. Daarnaast geloven we in de eigen kracht van onze dromers. Daar bedoelen we mee; iedereen kan zelfstandig en op een duurzame wijze beter leren slapen. Je hebt er absoluut geen medicatie voor nodig, alleen de juiste informatie, rust en regelmaat.
Samen met onze slaapcoaches zijn we daarom hard aan het werk gegaan, maar nu is het jouw beurt om actie te ondernemen! Met ons nieuwe initiatief; Numsy Plus, geniet jij van talloze online modules die je alles leren wat je moet weten over de slaap van je kids. Daarnaast krijg je toegang tot een gloednieuwe community van ouders die net als jij rondlopen met prangende vragen over slaap. Help elkaar of krijg het antwoord van een onze slaapcoaches.