Beste slaapritme voor baby 5 maanden + Voorbeeldschema [2023]
22 april 2022 
3 min. leestijd

Beste slaapritme voor baby 5 maanden + Voorbeeldschema [2023]

Benieuwd naar het slaapschema van een baby van 5 maanden oud? Wij gaan je er in deze blog alles over vertellen. Bijvoorbeeld hoeveel slaap je kleintje nodig heeft, hoe lang hij tussen de dutjes door wakker kan blijven en hoeveel slaap hij overdag nodig heeft. Tevens leggen we je uit met welke uitdagingen je te maken kan krijgen die je nachtrust kunnen verstoren.

Voorbeeld slaapschema baby 5 maanden

Het slaapschema van een baby bij 5 maanden

Bekijk het schema voor de volgende maand

Alvast voorbereiden op de komende maanden? Met onze Slaapgids voorbeeld slaapschema`s voor baby`s en kinderen van 0 tot 4 jaar ben jij altijd voorbereid op het veranderende ritme van je kleintje.

Bekijk de gids

Welke wakker tijden moet ik aanhouden bij 5 maanden?

De wakkertijden zijn heel belangrijk als je een goed slaapritme wilt ontwikkelen. Daarnaast vormen ze een fijne leidraad als je even niet meer weet of je baby nu een dutje moet doen of niet.

De wakkertijden van een baby van 5 maanden is tussen de anderhalf tot 2 uur. Probeer de 2 uur als maximum aan te houden. Ligt je baby dus al 2 uur lang lekker te feesten en merk je dat hij/zij een beetje chagrijnig wordt, dan weet je dat het bedtijd is. Geen twijfel over mogelijk!

Lees meer over de wakkertijden bij 5 maanden.

Dutjes schema baby 5 maanden

Een baby van 5 maanden zit nog een beetje op zo’n kantelpunt: 3 of 4 dutjes? Waarschijnlijk zal het vaak verschillen. De ene dag zijn 3 genoeg, de andere keer heeft je kleintje er echt 4 nodig. Dit zal voornamelijk op ‘drukke’ dagen zijn waarbij je kind veel indrukken te verwerken krijgt. Onderstaand het dutjes schema

Dutjes schema baby 5 maanden

  • Totaal aantal uurtjes slapen overdag: 3,5 – 4 uur
  • Totaal aantal uurtjes slapen ’s nachts: 10 tot 12 uur
  • Gemiddelde wakkertijd: 90 – 135 (gemiddeld 2 uur)

Hoeveel slaap heeft mijn baby van 5 maanden nodig?

Een baby van 5 maanden heeft nog best veel slaap nodig. Misschien maar goed ook... Gemiddeld slapen baby’s van deze leeftijd iets van 12 tot 15 uur per 24 uur (per dag dus). Het gros van deze uurtjes slaapt je kleintje in de avond/nacht en dat is rond de 11 tot 12 uur. Overdag doet hij ongeveer 3, soms nog 4 dutjes.

In het kort:

  • Overdag: 2,5 tot 3 uur
  • s' Avonds en s'nachts: 11 tot 12 uur
  • Totaal: 12 tot 15 uur per dag

Waar moet je op letten in het schema deze maand

Er zijn een paar ontwikkelingen of fasen in deze maand die direct invloed hebben op het slaapschema van je baby van 5 maanden.

VerlatingsangstHet is misschien een beetje vroeg, maar we waarschuwen je alvast: sommige baby’s hebben vanaf de 5 maanden al last van verlatingsangst. Dit brengt weer een nieuwe uitdaging met zich mee op het gebied van slaap. . Wat je kunt doen vertelt onze slaapcoach Josanne in de blog: Verlatingsangst bij baby's.

Mogelijk nog een slaapregressieJe baby van 20 weken maakt hele grote ontwikkelingen door en dat heeft invloed op het slaapschema. Heb je de eerste slaapregressie al gehad? Zit er je nu misschien middenin of heb je zoiets van: wat is een slaapregressie?

Dat is het goed om de blog over slaapregressie bij 4 maanden eens te lezen en ook de andere blogs, want we hebben nieuws voor je: slaapregressies komen nog vaak terug in de eerste 2 jaar.

Stapje voor stapje naar een gezond ritme

Heeft jouw kleine zijn of haar slaapritme al onder controle? Geniet er maar van! Helaas blijft het schema van je kleine veranderen tijdens de eerste levensjaren. Precies om die reden hebben wij een handige slaapgids vol voorbeeldschema’s voor kindjes van 0 tot en met 4 jaar geschreven. Volg de link hier beneden en ontvang hem direct in je mailbox!

Ontvang de gids direct!

Baby slaapritme maand voorbeelden

Slaapschema’s per leeftijd

Over de schrijver
Hé! Ik ben Rozemarijn moeder van 2 kindjes waarmee ik al voor flink wat ‘slaapuitdagingen’ heb gestaan. Gelukkig ben ik een lopende kennisbank als het gaat om kinderen en slapen, ontwikkelingen en uitdagingen. Ik schrijf hier namelijk al sinds 2017 dagelijks over en nog steeds zijn de onderwerpen hierover onuitputtelijk en blijf ik leren.Ik heb het geluk gehad dat ik alle kennis mocht vergaren voor mijn werk, maar ik weet dat dit bij veel ouders anders is. Ik sta jullie met alle liefde bij in jullie zoektocht naar het antwoord dat jullie helpt beter te slapen en te ontwikkelen. Als kind, maar ook als ouder. Veel leesplezier en mocht je iets missen: laat het ons weten, ik schrijf er graag een nieuwe blog over!
Marie
Door

Marie

op 25 Nov 2022

Vraagje :).. in het filmpje zeg je dat baby’s van 5 maanden een wakkertijd hebben van 2 uur en 15 minuten en in de tekst staat een wakkertijd van 2 uur. Welke van de twee aan te houden?

Numsy Official
Door

Numsy Official

op 26 Nov 2022

Hangt in principe niet zo nauw, meestal rond het einde van 4-begin 5 maanden 2 uur, maar in de loop van 5 maanden wordt de wakkertijd met het kwartiertje extra uitgebreid.Maar de behoefte van het kindje zijn leidend. Dus is het kindje met 2 uur moe? Dan is zijn ‘individuele’ wakkertijd 2 uur. De wakkertijd is puur een richtlijn. Hopelijk beantwoord dat je vraag!

Renée
Door

Renée

op 05 Apr 2024

Maar in jullie voorbeeldschema is er tussen het tweede en derde dutje een wakkertijd van bijna 3 uur. Dat klopt niet toch?

Reactie plaatsen