Beste slaapritme voor baby 4 maanden + Voorbeeldschema [2023]
Je baby is alweer 4 maanden oud! Je zal vast wel gemerkt hebben dat jouw baby een heel ander kindje is dan een paar weken geleden: meer alert, een stuk beweeglijker en je kunt beter contact met je kleintje maken. Elke week zal je kind weer meer ontwikkelen en steeds leuker en leuker worden!
Voorbeeld slaapschema baby 4 maanden
Onderstaand een voorbeeld slaapschema voor een baby van 16 weken oud. Uiteraard is het slechts een voorbeeld en kan het heel goed zijn dat jouw kleintje er een geheel eigen agenda op na houdt.
In het voorbeeld zijn we uitgegaan van 3 dutjes. Daarnaast zijn we er ook vanuit gegaan dat je kleintje ’s nachts ongeveer 8 uurtjes aan één stuk kan slapen (we weten het: heel optimistisch).
Bekijk het slaapschema voor de volgende maand.
Welke wakker tijden moet ik aanhouden bij 4 maanden?
Wat voor schema je kleintje ook heeft, houd er altijd rekening mee dat hij/zij ongeveer 90 tot 120 minuten wakker kan zijn. Hierna is het echt weer tijd om te gaan slapen. Zijn er dus nog geen vaste slaapmomenten, houd dan de wakkertijd in de gaten. Dit helpt ervoor te zorgen dat je kleintje genoeg slaap krijgt.
Lees meer over de wakkertijden bij 4 maanden.
Dutjes schema baby 4 maanden
Totaal zal jouw baby ongeveer 4 tot 5 uur slapen overdag. Probeer deze tijd te spreiden over 3 dutjes: ochtend-, middag- en namiddagdutje. Bij voorkeur is het middagdutjes het langst (ongeveer 2 uur). Voor het ochtenddutje is 1 uur vaak genoeg en het namiddagdutje mag het minst lange dutje zijn: een half uur tot een uur. Dit is het eerste dutje dat komt te vervallen wanneer je baby een dutjesovergang maakt van 3 naar 2 dutjes.
Kleine sidenote: kijk altijd goed naar jouw baby. Hoewel het in deze periode wenselijk is over te gaan naar 3 slaapjes, hoeft dat niet als jouw kind meer slaap nodig. Het kan ook voorkomen dat je kind de ene dag 3 dutjes nodig heeft en de andere dag 4. Houd hier rekening mee!
Dutjes schema baby 4 maanden:
- Totaal aantal uurtjes slapen overdag: 4 tot 5 uur
- Totaal aantal uurtjes slapen ’s nachts: 11 tot 12 uur
- Gemiddelde wakkertijd: 90 tot 120 minuten
Wil jij meer weten over de wakkertijden van je baby van 4 maanden? Bekijk deze video uit onze community eens! Vond je het interessant? In onze community bekijk je nog veel meer van dit soort video's.
Hoeveel slaap heeft mijn baby van 4 maanden oud nodig?
Hoeveel slaap heeft jouw baby van 4 maanden nodig? Nou… nog aardig wat. In totaal komt het neer op 14 tot 16 uur slaap. Het goede nieuws is dat het grootste gedeelte van deze uren in de nacht worden gemaakt. Dit is ongeveer 11 tot 12 uur. De andere uurtjes worden verdeeld over 3 tot 4 dutjes.
In het kort:
- Overdag: 3 tot 4 uur
- 's Avonds en 's nachts: 11 tot 12 uur
- Totaal: 14 - 16 uur per dag
Waar moet je op letten in het schema deze maand
Je baby van 16 weken gaat grote fysieke ontwikkelingen doormaken deze maand. Je zal waarschijnlijk gaan merken dat je kind fysiek steeds actiever wordt en ook meer kan. Heb je ook al gemerkt dat je steeds beter contact kunt maken met je kleintje? Leuk hè?!
Slaapregressie: Al deze ontwikkelingen zijn leuk, maar kunnen gepaard gaan met een periode van slecht slapen. Dit wordt een slaapregressie genoemd. Je kindje zal de eerste 2 jaar vaker een slaapregressie meemaken. Deze is telkens gelinkt aan het beheersen van een aantal fysieke en mentale ontwikkelingen. Denk aan omrollen, kruipen, lopen, praten enz. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze blog over slaapregressie van 4 maanden met tips en tricks!
Tandjes: Een andere ontwikkeling die mogelijk voor onrustige nachten zorgt, is het doorkomen van tandjes. Sommige baby’s (niet alle!) kunnen hier last van hebben. Als er een tandje doorkomt dan prijkt deze vaak in het midden van de onderkaak: de centrale snijtand dus. Heb je al een knobbel gesignaleerd? Mocht het tandje doorgekomen zijn, dan mag je trouwens al meteen beginnen met tandenpoetsen!
Dieper slapen: Vanaf de 16 weken gaan baby’s dieper slapen. Werd je baby voorheen al wakker als je de klink van de deur omlaag deed, grote kans dat hij/zij nu lekker door blijft ronken. Is dat niet even goed nieuws! Mocht je nog niet in de gelegenheid zijn geweest om een slaapritueel inclusief voorleestijd in te lassen, is dit letterlijk je uitgelezen kans. Het helpt je kleintje voor te bereiden op het slapen gaan en triggert het lichaampje om melatonine aan te maken.
Stapje voor stapje naar een gezond ritme
Heeft jouw kleine zijn of haar slaapritme al onder controle? Geniet er maar van! Helaas blijft het schema van je kleine veranderen tijdens de eerste levensjaren. Precies om die reden hebben wij een handige slaapgids vol voorbeeldschema’s voor kindjes van 0 tot en met 4 jaar geschreven. Volg de link hier beneden en ontvang hem direct in je mailbox!
Slaapschema’s per leeftijd
- Slaapschema baby 1e maand
- Slaapschema baby 2e maand
- Slaapschema baby 3e maand
- Slaapschema baby 5e maand
- Slaapschema baby 6e maand
- Slaapschema baby 7e maand
- Slaapschema baby 8e maand
- Slaapschema baby 9e maand
- Slaapschema baby 10e maand
- Slaapschema baby 11e maand
- Slaapschema baby 12e maand