Gefeliciteerd! Je baby is 12 maanden oud. Wat een mijlpaal! Vier dit jaar de eerste verjaardag van je kindje. Dit betekent dat hij geen baby meer is, maar een dreumes. Het lijkt alsof er een nieuw tijdperk aanbreekt en deels is dat ook wel het geval. Zeker als het gaat om het slaapschema. Veel ouders zijn positief verrast wanneer het eerste jaar voorbij is. Toch kan het soms nog even aanpoten zijn. In deze blog lees je welke slaap-challenges je gaat tegenkomen. In deze blog vertellen we alles over het slaapschema van je baby van 12 maanden oud.
Voorbeeld slaapschema baby 12 maanden oud
Heb je moeite met een goede structuur opbouwen? Bekijk dan eens onderstaand voorbeeld van een slaapschema voor een baby van 1 jaar oud.
Het slaapschema van je kindje zal de komende tijd nog flink veranderen. Daarom hebben we met onze slaapcoaches een e-book geschreven waarin je een handig overzicht krijgt van de verschillende slaapschema's voor kindjes van 0 tot en met 4 jaar. Bestel en krijg direct toegang!
Welke wakkertijden moet ik aanhouden bij 12 maanden?
In principe verandert er niet zo heel veel in het schema van je kleintje in vergelijking met de voorafgaande maanden. Het grootste verschil zit in de wakker tijden. Voorheen was het maximum dat je baby overdag wakker kon zijn ongeveer 3 uur. Nu kunnen (sommige) baby's tussen de 2,5 tot soms zelfs 4 uur wakker zijn. Al zou dat misschien in het begin nog niet zo zijn.
Blijf altijd goed de slaapsignalen in de gaten houden! Zorg dat je kindje op tijd een dutje doet en dat is dus op het moment als die kleine aan het gapen is, in de oogjes wrijft, wegkijkt of huilerig is. Lees meer over de wakkertijden bij 12 maanden.
Dutjes schema baby 12 maanden
- Totaal aantal uurtjes slapen overdag: 2,5 tot 2,75 uur
- Totaal aantal uurtjes slapen ’s nachts: 10 tot 12 uur
- Gemiddelde wakkertijd: 2,5 tot 3 soms 4 uur
Hoeveel slaap heeft mijn baby van 12 maanden oud nodig?
Jouw kleine baby van 1 jaar oud heeft nog flink wat slaap nodig. ’s Avonds en ’s nachts zal je kleintje ongeveer rond de 12 uur slapen (dat kan ook minder zijn). Overdag heeft hij 2,5 tot 3 uur slaap nodig, verdeeld over 2 slaapjes overdag.
In het kort:
- Overdag: 2,5 tot 3 uur
- s' Avonds en s'nachts: 12 uur
- Totaal: 14 - 15 uur per dag
Waar moet je op letten in het schema deze maand
In de maand waarin je baby (of eigenlijk: dreumes), 1 jaar + is, staan er een paar uitdagingen op de slaapkalender. Laten we met de grootste uitdagingen beginnen: de slaapregressie en rond de 55 weken (dus een jaar en 3 weken) kan je kleintje weer een ontwikkelingssprong doormaken. Deze twee uitdagingen zullen we uitgebreid behandelen.
Vergeet alleen niet dat er niet altijd iets ‘groots’ aan de hand hoeft te zijn. Er zijn tal van factoren die de slaap van je kindje kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan:
- Ziekte;
- Doorkomende tandjes;
- Te koud of te warm (check onze blog over tog waarden);
- Omgevingsgeluiden (probeer white noise! Dit maskeert omgevingsgeluiden en werkt rustgevend op je kleintje);
- Snotneus.
Slaapregressie: Rond de twaalf maanden staat de 4de slaapregressie voor de deur. Misschien weet je al wat je te wachten staat. Maar het kan ook zijn dat je totaal geen idee hebt. Geen zorgen! Wij gaan je verder helpen.
Ontwikkelingssprong: Tijdens een sprongetje gedraagt je baby zich allesbehalve gezellig. Dat heeft net als een slaapregressie te maken met de ontwikkeling. Wil je meer weten of precies bijhouden wanneer er een sprongetje komt? Kijk dan eens op de Oei ik groei app.
Stapje voor stapje naar een gezond ritme
Heeft jouw kleine zijn of haar slaapritme al onder controle? Geniet er maar van! Helaas blijft het schema van je kleine veranderen tijdens de eerste levensjaren. Precies om die reden hebben wij een handige slaapgids vol voorbeeldschema’s voor kindjes van 0 tot en met 4 jaar geschreven. Volg de link hier beneden en ontvang hem direct in je mailbox!
Mia
op 18 Aug 2023Mike Kanning
op 19 Aug 2023