Je kindje is twee jaar oud! Wat gaat de tijd snel! Nu is je kleintje een echte peuter, wat heerlijk zeg. De peutertijd is ontzettend leuk, maar tegelijkertijd ook heel zwaar. Want naast die leuke momenten, ga je ook te maken krijgen met een eigen willetje en is het woordje ‘nee’ groot favoriet. Welkom bij de peuterpubertijd! Het opvoeden gaat nu echt beginnen! Houd dit ook vast tijdens deze slaapregressie bij 2 jaar!
Slaapregressie 2 jaar
Als je kleintje 2 jaar is, maakt het hij een slaapregressie door. Misschien weet je ondertussen heel goed wat een slaapregressie is omdat je ze al vaker bewust hebt meegemaakt. Zoals de slaapregressie van 18 maanden, 15 maanden en 12 maanden. Best pittig hè, al die slaapregressies zo dicht op elkaar. Denk je ook nog een beetje aan jezelf? Je kind(eren) even een weekendje ergens laten logeren kan al heel fijn zijn om weer even op adem te komen.
We hebben goed nieuws: er is licht aan het einde van de tunnel in ‘slaapregressieland’ want na deze regressie van 2 jaar ben je er even een tijdje vanaf. De volgende en tevens de laatste is rond de 3 jaar. Je bent dus bijna uit de storm en dat kun je waarschijnlijk wel gebruiken.
Signalen slaapregressie 2 jaar
Hoe weet je of je kind (alweer) in een slaapregressie zit? Nou het slapen gaat weer een stuk slechter. Dutjes worden geweigerd, het naar bed gaan is een strijd en je kind heeft weer een slecht humeur. Mocht het zo zijn dat je kind al op het potje kan plassen, dan kan het zijn dat dit nu ook niet meer goed gaat. Hoe vervelend het ook is: onthoud dat je kleintje een ontwikkeling doormaakt. Zie het dus juist als iets goeds!
Ondertussen weet jij vast wel dat het slaapschema van je kindje constant blijft veranderen. Ben jij benieuwd hoe je het beste op dit veranderende in kunt spelen? In onze slaapgids met voorbeeldroutines vind je handige voorbeeldtabellen met routines!
- Geschreven door onze slaapcoaches!
- Voorbeeldroutines voor elke leeftijdsgroep 0 t/m 4 jaar
- Ontdek het belang van een gezonde slaaproutine
- Leer wat wakkertijden en slaapsignalen zijn
- Stap-voor-stap leren inbakeren!
- Slaapveiligheid, alle basics
- Doorslapen, valt het echt te leren?
Ontwikkelingen 2 jaar slaapregressie
Welke ontwikkelingen gooien dit keer roet in het eten? Dus welke ontwikkelingen maakt je kind nu door? Dat zijn:
- Grote ontwikkeling in taal. Je kindje gaat nu in korte zinnetjes praten en wordt steeds beter verstaanbaar.
- Je kind kan langer wakker zijn en gaat nu 10 tot 11 uur slapen ’s nachts.
- Welkom bij de peuterpubertijd! Het woordje ‘nee’ zal je het meeste horen en je kleintje gaat je in deze periode heel erg testen.
- Ze leren meer over consequenties, oorzaak en gevolg. Hier hoort bij dat je kindje gaat onderzoeken wat er gebeurt als hij op iets ‘nee’ zegt. Of wat er gebeurt als hij iets gewoon niet doet of stiekem toch nog een keer. Met andere woorden: het opvoeden gaat nu écht beginnen.
- Grotere verbeeldingskracht. Je kind begint een steeds grotere fantasie te krijgen. Aan de ene kant geweldig, want je kleintje zal steeds meer rollenspelen uitvoeren. Super schattig. Maar die verbeeldingskracht kan ook nare dingen oproepen. Zoals monsters onder het bed, of spoken in de kast. Geen wonder dus dat je kleintje jou in een keer hard nodig heeft. Neem deze angsten altijd serieus, dat helpt beter dan ze wegwuiven. Kijk dus even in de kast, jaag de monsters weg en stel je kind gerust. Klik hier om meer te leren over nachtmerries!
Tips om door de slaapregressie van 2 jaar heen te komen
Deze slaapregressie bij 2 jaar zal je voornamelijk veel de strijd met je kleintje aangaan. Je kind wil geen dutje doen en ook niet gaan slapen ’s avonds. Alle tactieken om bedtijd uit te stellen worden uit de kast getrokken. ‘Nog één verhaaltje.’ ‘Nog 1 drankje.’ ‘Nog even tv kijken.’
Het is verleidelijk om toe te geven, maar consequent blijven is ontzettend belangrijk. Eén keer toegeven en je kind heeft een opening gevonden die hij telkens weer gaat opzoeken. Nee is nee. Probeert je kind elke avond te rekken, start het slaapritueel van eerder zodat je kleintje inclusief de ‘rek-tijd’ toch nog op tijd in bed ligt.
Andere tips bij slaapregressie 2 jaar:
- Kijk naar het gedrag van je kindje, luister niet alleen naar de woorden. Hiermee bedoelen we dat je kindje wel stellig kan zeggen dat hij geen slaap nodig heeft, soms zegt het lichaam iets anders. Vaak hebben kinderen geen zin om te slapen omdat ze realiseren dat de dag door gaat als zij op bed liggen. En ze willen natuurlijk niks missen! Heel begrijpelijk, maar slaap is nodig. Ook dat ene dutje is nog heel belangrijk en ook op tijd naar bed gaan is cruciaal.
- Regels opstellen: het opvoeden gaat nu echt beginnen dus tijd om regels op te stellen. En deze regels staan vast, geen onderhandeling mogelijk! Bijvoorbeeld: 20.00 uur naar bed, dutje altijd rond 12.30, snoepje mag om 15.00 uur etc.
- Het is tijdelijk! Weet je nog wat je tegen jezelf kunt zeggen als je er doorheen zit? Precies: ‘Het is tijdelijk!’ Over 2 – 3 weken is de rust weer een beetje wederkeert. Gelukkig blijf je dan wel een lange periode in rustig vaarwater. De volgende slaapregressie is pas over een jaar!
Wil jij alles weten over de slaap van je kind? Join Numsy+. Ons platform voor ouders zoals jij! Hier vind je superveel handige, informatieve video's en een actieve community. Kun jij niet slapen omdat je hoofd vol zit met vragen of twijfels. Stel al je vragen aan onze gecertificeerde slaapcoaches en krijg binnen no-time een antwoord dat past bij jouw persoonlijke situatie.
Hoe lang duurt de slaapregressie bij 2 jaar?
In de meeste gevallen duurt een slaapregressie, ook die bij twee jaar, ongeveer 2 tot 4 weken. Dit hoeft niet te betekenen dat het bijvoorbeeld 4 weken drama is. Het kan zijn dat je soms gebroken nachten hebt en soms even een nachtje kunt doorslapen. Het enige wat je wel zal merken is dat het slapen gewoon een paar weken rommelig verloopt.
Kom na deze weken van onrust even lekker op adem. Je zal waarschijnlijk heus nog wel af en toe een gebroken nacht hebben, maar een echte slaapregressies krijg je pas weer bij de 3 jaar! En nog beter nieuws: dat is de laatste!
Beter slapen met Numsy
Slaapt je kindje niet door, wordt hij te vroeg wakker of gaan de dutjes niet zoals ze moeten gaan? Helaas komen slaapproblemen vaak voor bij kindjes. Wij hebben bij Numsy de missie kindjes en hun ouders te helpen aan een goede nachtrust.
Om die reden hebben we onze geavanceerde white noise apparaten ontwikkeld. Deze apparaten produceren witte ruis, een monotoon geluid dat rustgevend en kalmerend werkt. Het is wetenschappelijk bewezen dat white noise helpt om kindjes en ouders beter te laten slapen!