Peuter slaapt niet door en andere slaapproblemen
Heb je soms ook het idee dat jouw peuter zo slecht slaapt? Het is al een tijdje geen baby meer. Toch zit een goede nachtrust er nog niet in bij jou thuis. In dit artikel bespreken we een aantal van de meest voorkomende slaapproblemen bij peuters en vertellen je wat tips die je peuter helpen door te slapen.
Hoe vaak komen slaapproblemen voor bij peuters?
Als kersverse ouder had jij je er vast al op ingesteld: een baby in huis, dát wordt gebroken nachten. Veel ouders denken of hopen dat de problematiek rondom slaap wel is opgehouden wanneer hun kindje de peuterleeftijd bereikt. Helaas moeten we je teleurstellen, je hebt nog een aantal beproevingen te doorstaan!
Met opgroeien en ouder worden komen nou eenmaal veranderingen kijken en deze veranderingen in het lichaam of de hersenen hebben ook een invloed op de slaap. Tijdens het opgroeien zullen dan ook meerdere fases komen waarin je kind slecht slaapt. Misschien heb je al eerder gelezen over slaapregressies of sprongetjes, maar er zijn nog veel meer dingen die ‘opeens’ kunnen veranderen en de slaapkwaliteit van je kind beïnvloeden.
Kom jij soms écht niet aan je rust toe door je kleine nachtbraker? Dat is erg vervelend. Zeker als je hierdoor onzeker wordt of angsten krijgt. Vaak zijn je zorgen nergens voor nodig! Toch heb je soms even bevestiging nodig... Dat begrijpen we zeker! In onze community Numsy+, chat je met gecertificeerde coaches en gelijkgestemde ouders.
Wat als je peuter niet wil slapen?
Je hebt een zeldzame peuter als deze elke avond staat te springen om te gaan slapen. Face it. Je zult nu eenmaal periodes door moeten komen waarop je kind niet naar bed wil, of wil slapen. Voor alle onderstaande slaapproblemen bij kinderen geldt echter hetzelfde; je hebt er altijd baat bij om een vaste routine aan te houden voor je kind. Denk hierbij aan een vaste bedtijd en een rustgevende routine voor het slapen gaan.
Zorg dat jullie routine:
- Rustgevend
- Simpel
- En voorspelbaar is
Benieuwd welk ritme het meest geschikt is voor jouw peuter?
Peuter kan niet doorslapen
Een slecht slapend kind bezorgt jou ook heel wat gebroken nachten. Soms is het lastig te bedenken wat je kunt doen als je peuter een paar keer per nacht wakker wordt. In sommige gevallen kun je er zelfs helemaal niks aan doen zoals bij een slaapregressie, het is een periode waar je samen doorheen zult moeten komen.
Je kindje verandert en zijn of haar slaappatroon ook. Toch is zo’n ‘verandering’ niet altijd de reden dat je peuter slecht doorslaapt. Kijk eens goed naar de slaapkamer van je peuter:
- Vindt hij of zij de kamer wel een fijne omgeving?
- Is het bedje nog wel geschikt?
- Is de kamer de juiste temperatuur? (tussen de 16℃ - 20℃)
- Ligt je kind niet op de tocht?
- Is de slaapkleding niet te warm of koud?
- Heb je white noise al eens geprobeerd?*
*White noise helpt je kleine om langer door te slapen. Dat komt omdat het omgevingsgeluid filtert en zorgt voor een rustgevende slaapomgeving. Wil je meer weten? Lees hier meer over white noise!
Zorg dat de slaapkamer van je kind echt zijn of haar plekje is. Een rustige omgeving die veilig en vertrouwd voelt. Kies eventueel samen een leuk nachtlampje uit en een fijne knuffel. Een fijne kamer kan al een hoop bijdragen aan hoe snel je peuter 's avonds in slaap valt.
Oké, je hebt de kamer van je peuter gecheckt en het lijkt allemaal in orde te zijn. Maar je peuter slaap nog steeds slecht… Wat nu? Naast bovenstaande “quick fixes” zijn er ook nog een hoop andere mogelijke oorzaken die ervoor zorgen dat je peuter slecht slaapt. Dit kun je nog meer doen om je peuter te helpen:
Veel voorkomende slaapproblemen bij peuters
Onderstaande slaapproblemen zijn een aantal van de meest voorkomende bij peuters:
Slaapwandelen
Slaapwandelen komt vaker voor dan je denkt. Het is namelijk niet altijd het geval dat je kind ook echt elke nacht een ‘wandeling’ maakt. Ook rechtop in bed zitten, met de ogen wijd open kan een vorm van slaapwandelen zijn. Er is in principe weinig wat je kan of moet doen als je kind slaapwandelt. Of hij nu rechtop in bed zit of over de gang struint, je peuter slaapt nog. Begeleid je kind rustig naar bed zonder deze wakker te maken.
Het is een oud fabeltje dat je iemand die slaapwandelt niet wakker mag maken, dus maak je geen zorgen als dit wel gebeurt. Je doet jezelf er vooral een plezier mee je kind te laten slapen, zo kom je zelf ook nog eens aan je rust toe!
Het is wel handig om te zorgen dat je kind ‘s nachts veilig kan rondstruinen. Je doet er bijvoorbeeld goed aan een traphekje te kopen en te zorgen dat deze ‘s nachts goed dicht zit. Let ook goed op met rondslingerend speelgoed op de vloer of breekbare spullen binnen handbereik.
Nachtmerries
Een nachtmerrie is een enge droom waar je peuter van wakker schrikt. je hebt het zelf ook vast vaak genoeg meegemaakt. Wanneer je zelf wakker schrikt van een droom heb je op het moment dat je ogen open schieten al dat opgeluchte gevoel; “pfoeh, het was maar een droom”. Je kind beleeft dit echter een stuk heftiger. Het is voor je peuter nog moeilijk te onderscheiden wat echt is en wat niet. Na een nachtmerrie kun je bij de meeste peuters een flinke huilbui verwachten.
In dit artikel geven we; tips en uitleg over hoe je om kunt gaan met nachtmerries.
Night Terrors
Night Terrors of nachtangsten mag qua naam wel wat weg hebben van nachtmerries, het is echter absoluut niet hetzelfde. Bij een nachtmerrie schrikt je kind wakker van een enge droom. Bij Night Terrors kan het zijn dat je kindje huilt of schreeuwt net als na een nachtmerrie. Het lijkt dat net alsof je kindje wakker is geschrokken, maar niets is minder waar. Je kindje slaapt zelfs heel erg diep.
Voor jou als ouder kan dit ook enorm schrikken zijn. Je eerste instinct is waarschijnlijk om meteen naar je kind toe te rennen en deze te troosten. Je zult echter snel merken dat je geen contact krijgt. Het klinkt misschien stom, maar bij een Night Terror kun je jouw kindje het beste niet wakker maken en het laten gebeuren.
In dit artikel vertelt slaapcoach Lisanne alles over Night Terrors.
Bang in het donker
Ook angst voor het donker komt veel voor bij peuters. Anders dan bij nachtmerries of nachtangst is de angst voornamelijk vóór het slapen gaan. Voor peuters is het nog lastig om fantasie en realiteit gescheiden te houden. Een flinke dosis fantasie kan daarom voor de gekste angsten voor bedtijd zorgen. Monsters onder het bed of in de kast horen daar ook bij.
Een donkere kamer maakt alles nog nét wat spannender. Vreemde schaduwvormen of plotselinge geluiden, het is allemaal voer voor de fantasie van je peuter. Gelukkig kun jij ook mooi van deze fantasie gebruikmaken om de angsten van je kind te verminderen. Zo kun je bijvoorbeeld een zelfbedacht anti-monster-ritueel in de slaaproutine van je kind opnemen.
Dit kan met een rijmpje, dansje of bepaald voorwerp. Houdt er rekening mee dat je het niet al te opwindend maakt, je peuter moet namelijk zo wel nog rustig kunnen slapen. Daarnaast helpt het om deze routine elke dag uit te voeren. Je kindje weet dan dat het na de routine écht bedtijd is.
Deze ‘fantasie’ aanpak werkt niet voor elk kind. Sommige kinderen hebben juist meer baat bij harde bewijzen die aantonen dat er geen monsters zijn. Zo kun je bijvoorbeeld laten zien waar bepaalde schaduwen vandaan komen, welke apparaatjes dat gekke geluid maken en kun je samen met je kind de kast en onder het bed inspecteren op monsters. Bespreek ook de volgende dag eens waarom je kindje nou bang was.
"Zie je wel, er zit écht niks"
Slaapregressie
Een slaapregressie is een van die periodes waar je nou eenmaal niet omheen kunt. Je kind slaapt op dat moment slechter door ontwikkelingen die hij of zij doormaakt. Denk aan omrollen, kruipen, staan of lopen. Het zijn allemaal fysieke vaardigheden die je kleine onder de knie moet krijgen en die de slaap beïnvloeden. Tijdens een slaapregressie is er maar weinig wat je kunt doen voor je kleine. Voornamelijk er voor hem of haar zijn. Je peuter heeft waarschijnlijk al een aantal slaapregressies achter de rug. De volgende slaapregressies staan hem/haar nog te wachten:
Slaapregressie 2 jaar: Tijdens deze periode zal je kindje in de ‘peuterpubertijd’ komen. Je kind ontwikkeld een eigen willetje en ‘nee’ kan een echt stopwoordje van je kleine worden. Je peuter zal steeds meer zelf willen doen en ontdekken. Dit kan ook voor flinke driftbuien zorgen.
Slaapregressie 3 jaar: Het is gelukkig de laatste slaapregressie waar je doorheen moet komen. Je kindje krijgt vanaf deze slaapregressie meer last van angsten zoals nachtmerries of Night Terrors.
Sprongetje
Net als een slaapregressie is een sprongetje een ontwikkeling die je kindje doormaakt. Waar het bij een slaapregressie echter om fysieke ontwikkelingen gaat het bij een sprongetje om mentale ‘sprongen’. Sprongetjes vallen meestal tussen slaapregressies in. Ook tijdens een sprongetje kan het zijn dat je kind slechter slaapt.
Houd onze blogs goed in de gaten we vertellen je binnenkort nog véél meer over sprongetjes!
Dutjes overgangen
Je peuter heeft nu al heel ander slaapgedrag dan toen hij/zij nog een baby’tje was. Je bent van echte hazenslaapjes naar nog maar één dutje overdag gegaan. Daarnaast slaap je peuter nu langer wanneer hij/zij 's avonds in slaap valt. Tijdens de peutertijd van je kind wordt het echter ook tijd om tegen dit laatste dutje gedag te zeggen. De volgende signalen geven aan dat het tijd is voor een dutjesovergang:
- ’s Ochtends heel vroeg wakker zijn.
- Niet makkelijk in slaap vallen (overdag en/of ’s avonds)
- Geen dutje willen doen
- Korte dutjes doen
- ’s Avonds laat pas in slaap vallen.
- ’s Nachts wakker worden.
Lees alles over dutjes overgangen in dit artikel!
Early Birds
De naam geeft het al een beetje weg; Early Birds of vroege vogels zijn kinderen die structureel te vroeg op staan. Voor je gevoel is het nog midden in de nacht. Voor je peuter kan de dag echter niet snel genoeg beginnen. We spreken van een Early Bird als je kind meerdere keren per week tussen 04:00 en 06:00 wakker wordt en ook niet meer verder wil of kan slapen.
Het aanleren van een ander ritme bij je Early Bird kan aardig lastig zijn. Om jou te helpen hebben we een speciale gids voor Early Birds geschreven! Deze staat vol met tips en methodes die je helpen om te gaan met je vroege vogel. Verleg het ritme van je kindje stap voor stap en zorg voor meer rust in je gezin!
Over Numsy
Numsy is al sinds 2018 bezig met het verbeteren van slaap in de Benelux. Dit proberen we op een leuke, interactieve manier te doen. Wij geloven dat slaap iets is waar iedereen van kan genieten en zelfs naar uit kan kijken. Daarnaast geloven we in de eigen kracht van onze dromers. Daar bedoelen we mee; iedereen kan zelfstandig en op een duurzame wijze beter leren slapen. Je hebt er absoluut geen medicatie voor nodig, alleen de juiste informatie.
Samen met onze slaapcoaches zijn we daarom hard aan het werk gegaan, maar nu is het jouw beurt om actie te ondernemen! Met ons nieuwe initiatief Numsy+ geniet jij van talloze online modules die je alles leren wat je moet weten over de slaap van je kids. Daarnaast krijg je toegang tot een gloednieuwe community van ouders die net als jij rondlopen met prangende vragen over slaap. Help elkaar of krijg het antwoord van een onze slaapcoaches.
Slaap lekker,
Numsy