Regeldagen baby’s
19 september 2023 
in Baby
3 min. leestijd

Regeldagen baby’s

Heb jij je ooit afgevraagd waarom je baby soms ineens in een veelvraat lijkt te veranderen? Je baby wil op deze dagen niets liever dan eten, slapen en nog eens eten. Vaak komt dat omdat je baby net een groeispurt achter de rug heeft. De dagen na zo’n groeispurt noemen we regeldagen. Dat komt omdat het lichaam van je kindje even moet regelen dat het weer alles op orde krijgt. In deze blog vertellen we je alles over deze regeldagen!

Wat zijn regeldagen?

Regeldagen, ook wel bekend als groeispurten, zijn periodes tijdens de eerste maanden van het leven van een pasgeboren baby. Tijdens regeldagen heeft je baby plotseling meer voeding en aandacht nodig dan normaal. Dit kan soms leiden tot bezorgdheid bij ouders, maar regeldagen zijn eigenlijk een normaal en positief onderdeel van de groei en ontwikkeling van een baby.

Waardoor ontstaan regeldagen?

Regeldagen ontstaan als gevolg van de natuurlijke groei en ontwikkeling van je baby. Wanneer je baby een groeispurt achter de rug heeft, zal je baby meer moeten eten en/of rusten. Het groeiende lichaam en de ontwikkelende hersenen hebben namelijk meer behoefte aan energie. 

Hoe weet je of je baby een regeldag heeft?

Het is soms moeilijk om te weten of je baby een regeldag heeft, omdat baby's tijdens deze periodes op verschillende manieren kunnen reageren. Hier zijn enkele tekens die kunnen aangeven dat je baby een regeldag doormaakt:

  • Vaker eten: Een veel voorkomend teken van een regeldag is dat je baby meer wil eten dan normaal. Ze lijken hongeriger en willen misschien elk uur of zelfs vaker borstvoeding of de fles.
  • Onrustig gedrag: Tijdens regeldagen kunnen baby's onrustiger zijn dan normaal. Ze kunnen prikkelbaar zijn, meer huilen en moeilijker te kalmeren zijn.
  • Kortere dutjes: Je baby kan kortere dutjes doen dan normaal en vaker wakker worden, zelfs 's nachts.
  • Meer behoefte aan knuffels: Tijdens regeldagen hebben baby's vaak meer behoefte aan fysieke nabijheid en knuffels.
  • Veranderingen in slaap- en waakpatroon: Je baby kan zijn slaap- en waakpatroon veranderen tijdens regeldagen, wat kan leiden tot meer onvoorspelbaarheid in hun dagelijkse ritme.
  • Sterker zuigen: Als je borstvoeding geeft, kun je merken dat je baby sterker zuigt aan de borst tijdens regeldagen.

Het is belangrijk om je te realiseren dat de tekenen van een regeldag niet altijd even duidelijk of constant zijn. Soms kan het moeilijk te bepalen zijn of je baby last heeft van een regeldag of gewoon vermoeid of hongerig is. 

Hebben alle baby’s regeldagen?

Niet alle baby's ervaren regeldagen op dezelfde manier, en sommige baby's lijken helemaal geen duidelijke regeldagen te hebben. Het is belangrijk op te merken dat de intensiteit en frequentie van regeldagen kunnen variëren van baby tot baby. Sommige baby's kunnen regeldagen hebben die duidelijk merkbaar zijn, terwijl andere baby's mogelijk minder uitgesproken veranderingen in hun voedingsgedrag en gedrag vertonen.

Het is ook mogelijk dat sommige ouders de tekenen van een regeldag misschien niet opmerken of toeschrijven aan andere factoren, zoals vermoeidheid of honger. Soms kunnen regeldagen subtieler zijn en kunnen ze gemakkelijker worden verward met andere gedragsveranderingen bij baby's.

Hoe ga je om met regeldagen?

Het omgaan met regeldagen kan voor ouders soms uitdagend zijn, maar hier zijn enkele tips om je te helpen deze periode soepeler door te komen:

1. Reageer op de behoeften van je baby

Tijdens regeldagen is het belangrijk om te reageren op de signalen van je baby. Als je baby hongerig is en vaker wil eten, geef dan voeding op verzoek. Dit kan betekenen dat je vaker borstvoeding geeft of de fles aanbiedt. Het aanbieden van comfort en nabijheid wanneer je baby onrustig is, kan ook helpen.

2. Plan rustige tijd

Regeldagen kunnen vermoeiend zijn voor zowel jou als je baby. Probeer extra rustige tijd in te plannen, zoals knuffelen, zachtjes wiegen of samen dutjes doen.

3. Wees geduldig

Begrijp dat regeldagen tijdelijk zijn en meestal vanzelf voorbijgaan. Wees geduldig met jezelf en je baby tijdens deze periode. Het kan helpen om te onthouden dat dit een teken is van de gezonde groei en ontwikkeling van je baby.

4. Zorg goed voor jezelf

Het kan vermoeiend zijn om vaker 's nachts wakker te worden tijdens regeldagen. Zorg ervoor dat je zelf voldoende slaap krijgt wanneer dat mogelijk is. Eet gezond en blijf gehydrateerd om je energie op peil te houden.

5. Houd een dagboek bij

Het bijhouden van aantekeningen over de voedingen, slaapuren en gedragspatronen van je baby kan je helpen om regeldagen te herkennen wanneer ze zich voordoen. Dit kan ook nuttig zijn bij het plannen van voedingssessies.

Meer grip op de ontwikkeling van je kind

We hebben een clubje opgericht speciaal voor jou, Numsy Plus! In dit clubje mag jij 24/7 onbeperkt chatten met slaapcoaches en andere ouders, zo vind je het antwoord op al je prangende vragen. Daarnaast hebben we verschillende video modules opgenomen waarin we verschillende tips en tricks je elkaar delen.

Krijg direct toegang!

Numsy Plus Community Mock up Overview

Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen