Reflux en verborgen reflux baby's
Je bent je kindje aan het voeden maar dan *burp* er schiet een klein boertje bij in, jij en je kleine beginnen beide te lachen, er volgt er nog een *burp* en nog ee- Oh nee, dit keer was het niet alleen lucht wat naar boven kwam…. In deze blog lees je alles over reflux en verborgen reflux.
Wat is reflux bij baby’s
Spugen, overgeven, braken, een mondje terug geven het zijn allemaal niet erg smakelijke termen voor hetzelfde; reflux. Netjes gezegd is reflux het terugstromen van de maaginhoud in de slokdarm. Bij gezonde baby’s komt dit meerdere keren per dag voor en is dit dan ook helemaal geen vreemd verschijnsel. In de meeste gevallen veroorzaakt deze reflux bij baby’s weinig tot geen klachten.
Wat is verborgen reflux?
Bij verborgen reflux komt de voeding van jouw baby ook vanuit de maag terug omhoog. Alleen hier is het zo dat je kindje niet overgeeft. Dat wil zeggen dat je kindje wel zure oprispingen krijgt, maar deze in de keel blijven steken over weer terug de maag in gaan. Dit kan voor kindjes enorm vervelend zijn, van het zuur krijgen ze namelijk alsof een enorm branderig gevoel.
Waarom heeft mijn baby last van reflux?
Waarom hebben baby’s zoveel last van reflux? Dat komt doordat de sluitspier van je kindje nog niet goed werkt na de bevalling. Daarnaast is de maag van je kindje nog niet volgroeid waardoor deze sneller “overloopt”.
Wanneer krijgt een baby last van reflux?
Reflux is volkomen natuurlijk, baby’s hebben er dan ook meestal last van vanaf de geboorte. Je baby krijgt hier eerder last van wanneer:
- Hij of zij plat op zijn/haar rug ligt
- Hij of zij veel lucht binnenkrijgt tijdens het drinken/voeden (boertjes laten wordt hierdoor ook veroorzaakt, laat je kindje veel boertjes? Dan krijgt hij waarschijnlijk teveel lucht binnen tijdens de voeding, lees verder voor tips!)
- Hij of zij op zijn/haar rug ligt tijdens de voeding - zet je baby tijdens de voeding rechtop.
- Hij of zij teveel voeding in een keer binnenkrijgt (nog niet volgroeide maag)
Wat kan ik doen als mijn kindje last heeft van reflux?
Hoewel reflux vrij onschuldig is kunnen we ons voorstellen dat je dit alsnog wil verminderen. Deze tips kunnen je helpen bij het beperken van klachten:
Een goede ‘eethouding’
De houding die je kindje aanneemt tijdens de voeding draagt enorm bij aan de kans op reflux. Laat je kindje tijdens de voeding zoveel mogelijk schuin omhoog zitten. Hiermee voorkom je dat het eten terug in de slokdarm komt wanneer de sluitspier open staat.
Zorg ook dat je kindje na de voeding rechtop blijft zitten zodat het eten rustig kan verteren. Dit duurt ongeveer een half uurtje.
Gebruik deze after-dinner routine:
Weet je nog waardoor de kans op reflux wordt vergroot? Het binnenkrijgen van teveel lucht. Het helpt je baby enorm om even wat lucht eruit te laten halen. Je raadt het al *burp* tijd voor wat boertjes! Hier is het mini-stappenplan:
- Leg een doekje over de schouder, mocht je kindje toch wat teruggeven...
- Houd je baby stevig tegen je aan
- Zorg dat het hoofd, armen en bovenlijfje van je kindje boven je schouder hangen
- Klop of wrijf je baby zachtjes op zijn of haar ruggetje
Kleinere hapjes, vaker voeden
Je kindje heeft nog maar een klein maagje en je raadt het al, die kan overstromen. Vooral kindjes die vroegtijdig worden geboren hebben hier vaker last van. Dat komt omdat hun maagje nog wat kleiner is en de voeding al snel teveel wordt. Je kunt er dus voor kiezen om je baby wat vaker een kleinere voeding te geven. Let er wel op dat je kindje over de dag verdeeld evenveel voeding binnen krijgt!
Borstvoeding
Ook met je manier van borstvoeding kun je klachten verminderen. Allereerst gelden de tips voor een goede houding natuurlijk voor zowel fles als borstvoeding. Daarnaast is het belangrijk dat je zorgt voor een goede aanlegtechniek. Dit zorgt ervoor dat je kindje niet teveel lucht binnenkrijgt tijdens de borstvoeding.
Flesvoeding
Heeft je kindje bij flesvoeding veel last van reflux? Dan kun je kijken of de opening van het flesje niet te groot is. Een te grote opening zorgt er net als bij een verkeerde aanlegtechniek voor dat je kindje te veel lucht binnenkrijgt. Probeer er op te letten dat je tijdens het geven van de fles deze kantelt. Zo blijft de speen altijd gevuld en krijgt je kindje niet onnodig extra lucht binnen.
Voeding indikken
Het indikken van je baby’s maaltje kan bij zowel kunstvoeding als gekolfde borstvoeding. De dikkere structuur van het eten loopt minder snel uit de maag terug de slokdarm in. Helaas werkt dit niet voor ieder kindje. Sommige baby’s geven namelijk juist vaker wat terug omdat de dikke voeding minder snel verteert. Probeer het eens een week of twee!
Refluxziekte
Het komt niet vaak voor dat reflux problematisch wordt. Toch komt het soms voordat baby’s door reflux minder goed eet, amper groeit of zelfs afvalt. In deze gevallen spreken we over refluxziekte. Bij refluxziekte zorgt het teruglopen van voeding door de slokdarm dat deze geïrriteerd raakt of zelfs kan ontsteken. De slokdarm wordt dan heel gevoelig waardoor het voor je kindje pijn doet om te eten.
Bij refluxziekte moet je kindje opvallend veel huilen, is hij of zij prikkelbaar en vermindert de slaap. Refluxziekte komt niet vaak voor maar bij twijfel is het beter om contact op te nemen met de huisarts!
Medicijnen tegen reflux
Als je kindje ontzettend last heeft van reflux kan het dus de moeite waard zijn om een bezoekje te brengen aan de huisarts. Deze kan je eventueel maagzuurremmers voorschrijven. Maagzuurremmers zorgen er niet voor dat er minder vaak reflux optreed maar dat het zuur in je maag minder ‘zuur’ wordt. Dit voorkomt dat de slokdarm nog meer geprikkeld of beschadigt wordt door de zure maaginhoud.
Wanneer nemen reflux-klachten af?
Het is gelukkig maar tijdelijk. De meeste refluxklachten verdwijnen bij kindjes wanneer ze ongeveer 1 jaar oud zijn. Professionals wijzen dit deels aan de overstap naar vaste(re) voeding en deels omdat je kindje meer rechtop gaat zitten rond deze leeftijd. Het eerste levensjaar zul je er helaas gewoon mee moeten kampen. Hou vol! Het gaat vanzelf over.
Raak jij maar niet uitgelezen over je kleine ontdekkingsreiziger? In onze slaapgidsen delen onze coaches hun beste tips & adviezen rondom veel voorkomende slaapproblemen!
Opletten!
We hebben het al een aantal keer gezegd; een mondje teruggeven is hartstikke normaal en niks om je zorgen over te maken. Toch zijn er altijd situaties waarin je het gevoel hebt dat er iets niet goed gaat. Neem contact op je huisarts wanneer:
- De gegeven adviezen in deze blog niet voldoende helpen bij klachten
- Je maagzuurremmers hebt gekregen maar deze niet werken of bijwerkingen veroorzaken
- Je vermoedt dat je baby ergens anders last van heeft dan ‘normale’ klachten
- Als je vermoedt dat je baby last heeft van refluxziekte (weinig eten drinken/afvallen/amper groeien)
- Als je baby bloed meegeeft
Video over reflux en verborgen reflux
Bekijk onderstaande video over reflux bij baby's. Deze video komt uit onze Numsy+ community. Hier leer je alles over de slaap van je kleine en stel je al jouw vragen aan gecertificeerde slaapcoaches. Schrijf je vandaag nog in!