De meningen online lopen behoorlijk uit elkaar; Wanneer moet je peuter stoppen met middagslaapjes? Het antwoord? Tja… dat verschilt per kind. Maar hoe weet je nou of jouw peuter nog een middagslaapje nodig heeft of niet? In deze blog vertellen we je alles over middagslaapjes bij peuters.
Peuters en middagdutjes
Een peuter (2 tot 4 jaar oud) heeft gemiddeld 13 uur slaap nodig per dag. Dat is inclusief dutje tussen de middag. De meeste peuters hebben nog één middagdutje overdag nodig. Dat is natuurlijk al een flinke verandering t.o.v. toen je kleine nog een baby'tje was.
Middagdutjes bij baby’s
Na de eerste 15 – 18 maanden met je kleine is het idee van dutjes, veranderende schema’s en slaapregressies waarschijnlijk in je hoofd vastgeroest. Je hebt al te maken gehad met de overgang van 3 naar 2 dutjes en van 2 naar 1 dutje. Aan alles komt een eind. En het is nog maar een kwestie van tijd voordat ook dit laatste dutje niet meer nodig is. Geniet nog maar even van je rustmomentjes overdag!
Wil jij weten hoe je op het veranderende slaapritme van je kleintje in kunt spelen? Met onze slaapgids met slaapschema's ben jij altijd voorbereid op wat komen gaat.
Wanneer geen middagslaapje meer?
Wanneer jouw kindje de overstap van één naar géén slaapje 's middags kan maken is moeilijk te zeggen. Dit verschilt namelijk per kind. Kijk vooral naar zijn/haar behoefte! Wist je dat je kindje vaak signalen afgeeft als het tijd is voor een dutjesovergang?
De meeste peuters stoppen tussen hun 2e en 3e levensjaar met het slaapje overdag. Lang werd gedacht dat een middagdutje ook voor kinderen van 2 nog zorgde voor een betere ontwikkeling. Uit onderzoek blijkt echter dat peuters ouder dan 2 geen middagdutjes meer nodig hebben voor deze betere ontwikkeling.
Het te lang aanhouden van een middagslaapje zorgt er daarnaast voor dat je kindje ‘s avonds minder goed in slaap valt, doorslaapt en zelfs een slechtere kwaliteit van slaap heeft.
Slaapt je peuter ‘s avonds steeds slechter? Dan is het misschien tijd om het middagdutje op te schuiven, af te bouwen of helemaal over te slaan!
Signalen dat het tijd is om te stoppen met het slaapje overdag:
- ’s Ochtends heel vroeg wakker zijn.*
- Niet makkelijk in slaap vallen (' s middags en/of ’s avonds)
- Geen dutje willen doen
- Korte dutjes doen
- ’s Avonds laat pas in slaap vallen
- ’s Nachts wakker worden
*Wordt jouw kindje iedere dag te vroeg wakker en kun je hem of haar vervolgens niet meer laten slapen? Misschien is je kleine wel een Early Bird. In deze slaapgids lees jij alles over je vroege vogel!
Is het écht tijd om te stoppen met middagslaapjes?
Geeft je kleine bovenstaande signalen af? Dan hoeft dit niet persé te zeggen dat het tijd is om te stoppen met het middagslaapje. Zo kan het ook zijn dat je kleine in een slaapregressie zit. Je hebt er nu al een aantal meegemaakt. Slaapregressies. Het zijn periodes waarin je kind slecht slaapt vanwege fysieke ontwikkelingen zoals leren staan of lopen! Je peuter zal nog last krijgen van twee slaapregressies
Deze slaapregressies zijn periodes van slechte slaap. Dat betekent dat ze ook weer voorbij zullen gaan. Als je peuter in een slaapregressie zit betekent dit niet dat je moet stoppen met het middagdutje. Zorg dat je eerst het slaappatroon van je kindje weer op ritme krijgt na deze slaapregressie voordat je iets verandert in zijn of haar slaapschema.
Wil jij alles weten over de slaap van je kindje? Schrijf je dan nu in voor Numsy+. In deze actieve community bekijk je informatieve video's, stel je vragen aan andere ouders (lotgenoten) en kun je deelnemen aan live Q&A's met onze gecertificeerde slaapcoaches.
Join the club and get some sleep!
Tekenen dat je peuter nog niet zonder middagslaapje kan
Ben jij gestopt met het middagslaapje van je peuter, maar heb je toch het idee dat het iets te vroeg was? Aan de volgende signalen merk jij dat je peuter nodig een middagdutje nodig heeft.
- Je peuter is uitgeput op zijn of haar normale bedtijd.
- Jouw peuter stribbelt enorm tegen als je hem of haar naar bed wil brengen.
- Onstabiel humeur. Wanneer je merkt dat je peuter niet te genieten is na het overslaan van het slaapje overdag weet je dat het wat te vroeg kan zijn.
- Hyperactiviteit. Wordt je peuter hyperactief in de avond na het overslaan van het middagslaapje? Dan is hij of zij waarschijnlijk oververmoeid. Tijd om het dutje tussen te middag te her-introduceren.
Het middagslaapje van je peuter opschuiven
Heeft je peuter de overstap gemaakt van 2 dutjes naar 1? Super, dan is het nu tijd om dit dutje op te schuiven naar een gunstig moment op de dag. Het is belangrijk dat je de wakkertijd van je peuter evenredig over de dag probeert te verdelen. Als je peuter om 11:00 een dutje doet is hij in de ochtend maar even wakker geweest en staat hem nog een lange middag en avond te wachten tot de avondslaap.
Probeer het dutje van je peuter op te schuiven naar 12:00 of 12:30. Dit kun je doen door het dutje elke dag 15 minuten naar achter te verplaatsen totdat je kindje op een vast ritme om 12:00 of 12:30 zit. Het verleggen van het ritme van je kindje kan in het begin vermoeiend zijn, maar blijf consequent. Het verleggen van dit laatste dutje maakt het afbouwen of overslaan van dit laatste dutje straks makkelijker!
Het middagslaapje van je peuter afbouwen
Wanneer het dan echt tijd is om afscheid te nemen van het laatste dutje kun je er voor kiezen deze geleidelijk aan af te bouwen. Door het dutje geleidelijk af te bouwen merk je of kindje hier klaar voor is en voorkom je dat je jouw kindje ‘s avonds oververmoeid op bed moet leggen. Je kunt dit laatste dutje afbouwen door het dutje steeds een kwartiertje in te korten. Houd er rekening mee dat jouw dreumes wat eerder in bed moet liggen wanneer je het dutje inkort.
Naast het inkorten van het dutje kun je er ook voor kiezen om je peuter om de dag te laten dutten. Doe vooral wat voor jou als ouder goed voelt en kijk wat je kind fijn vindt. Het afbouwen van dutjes is geen race en het té snel afbouwen van het middagdutje levert je een stuk meer ellende op dan een tijdje langer doordutten!
Peuter eerder moe zonder middagslaapje
Door het overslaan van het middagslaapje kan het zijn dat je peuter ‘s avonds eerder moe is. Je kindje wordt rond etenstijd een beetje vervelend en hangerig en kan juist door deze oververmoeidheid ‘s avonds slecht inslapen. Als dit het geval is nadat je al die moeite hebt gedaan om het middagslaapje af te bouwen kunnen we ons voorstellen dat je niet meteen het dutje wil her-introduceren. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen:
Verplicht rustmomentje: Even de billen van je peuter op de bank of stoel parkeren, lekker een kort filmpje aanzetten, even kletsen of lekker tekenen. Een rustgevende activiteit in de middag plannen is vaak genoeg rust voor je kleine om toch de dag vol te houden
Powernap: Is de rustgevende activiteit toch niet genoeg rust voor je kleine? Dan kun je een korte powernap introduceren. Laat je peuter powernaps van maximaal 20 minuten doen. Zorg er wel voor dat deze powernap niet pas in de avond plaatsvindt zo ben je er van verzekerd dat je peuter niet wakker ligt door dit (te) late dutje!
Over Numsy
Op een natuurlijke wijze je eigen slaap of die van je kinderen verbeteren? Numsy helpt je graag op weg naar dromenland. Op Numsy.nl vind je talloze blogs, e-books en andere oplossingen die je helpen je natuurlijke ritme en dat van je gezin op peil te houden.
Numsy is de #nummer 1 white noise specialist in de BeNeLux en hoopt de komende jaren bij te dragen aan een gezonder ritme voor jong en oud.
Nu met 30 dagen slaap garantie!