Pasgeboren baby ziek? Dit moet je doen!
Is jouw pasgeboren baby ziek? Dan is het belangrijk dat je snel handelt. Het kan namelijk goed zijn dat je even langs de dokter moet met je kleine. In deze blog vertellen we wat je moet doen bij verschillende ziektebeelden die je pasgeboren kindje kan vertonen.
Hoe weet je of jouw pasgeboren baby ziek is?
Wanneer jouw kindje ziek is wil je natuurlijk dat hij of zij zo snel mogelijk beter wordt. Het is dan ook belangrijk dat je tijdig herkent of jouw kindje ziek is. Enkele aandachtspunten om rekening mee te hebben:
- Koorts: Meet regelmatig de temperatuur van je baby. Een rectale temperatuur boven 38 graden Celsius kan wijzen op koorts.
- Ademhaling: Let op de ademhaling van je baby. Als deze erg snel is of moeizaam lijkt, kan dat een teken van ziekte zijn.
- Voeding: Een plotselinge verandering in eetlust, zoals weigeren om te eten, kan duiden op een gezondheidsprobleem.
- Slaap: Als je baby extreem slaperig is en moeilijk wakker te maken is, of juist erg prikkelbaar en niet goed kan slapen, kan dit ook een teken zijn.
- Luierpatroon: Hou de luier van je baby in de gaten. Een gebrek aan natte luiers kan uitdroging aanduiden.
- Uiterlijk: Kijk naar de huidskleur van je baby. Een bleke of gelige huid kan een zorgelijk teken zijn.
- Ademhalingsproblemen: Als je baby een piepende ademhaling heeft, kortademig is of blauwe lippen of nagels heeft, bel dan onmiddellijk medische hulp.
- Lethargie: Als je baby erg slaperig of lusteloos lijkt, en niet reageert op prikkels zoals stemgeluid of aanraking, raadpleeg dan een arts.
- Braken en diarree: Overmatig braken en diarree kunnen leiden tot uitdroging. Zorg ervoor dat je baby voldoende vocht binnenkrijgt.
Kijk naar je eigen intuïtie: Als ouder ken je je baby het beste. Als je je zorgen maakt over zijn of haar gezondheid, aarzel dan niet om advies in te winnen bij een medische professional.
Onthoud dat het altijd het beste is om bij twijfel contact op te nemen met een kinderarts of medische hulp te zoeken. De gezondheid en het welzijn van je baby zijn prioriteit nummer één!
Verschillende ziektebeelden bij pasgeboren baby’s en wat je moet doen
Heeft jouw kindje last van een van de volgende ziektebeelden? We hebben hier voor je uiteengezet wat je het beste kunt doen.
Pasgeboren baby diarree
Diarree bij een pasgeboren baby kan zorgwekkend zijn, maar het is belangrijk om rustig te blijven en de oorzaak te achterhalen. Wanneer je baby last heeft van diarree is het cruciaal om te zorgen dat je baby voldoende gehydrateerd blijft. Geef vaker borstvoeding of flesvoeding om uitdroging te voorkomen. Je kunt ook een elektrolytoplossing overwegen als je baby ouder is dan een maand.
Houd hierbij de gezondheid van je baby goed in de gaten. Als hij of zij naast diarree andere ernstige symptomen heeft, zoals braken, hoge koorts, bloederige ontlasting, lusteloosheid of uitdrogingsverschijnselen, neem dan onmiddellijk contact op met een arts.
Zorg ondertussen dat je de juiste hygiënemaatregelen neemt bij het verschonen van luiers en het omgaan met voeding om de verspreiding van infecties te voorkomen. Als de diarree aanhoudt of verergert, raadpleeg dan een kinderarts. De arts kan de oorzaak van de diarree helpen vaststellen en het juiste behandelplan aanbevelen.
Pasgeboren baby koorts
Vermoed je dat jouw baby koorts heeft? Controleer dit dan zo snel mogelijk met een (digitale) thermometer. De meest betrouwbare manier om dit te doen is rectaal. Bij een pasgeborene spreken we van koorts wanneer de gemeten temperatuur hoger is dan 38 graden.
Heeft je baby last van koorts? Zorg dan dat je kindje voldoende gehydrateerd blijft en kleed hem of haar niet te warm aan. Oververhitting kan de lichaamstemperatuur verder verhogen. Zorg ervoor dat de kamer waarin je baby slaapt tussen de 18 en 21 graden is.
Let op! Is je baby jonger dan 3 maanden? Neem dan altijd direct contact op met de huisarts. Koorts bij pasgeborenen kan een teken zijn van een onderliggende aandoening, dus het is belangrijk om de gezondheid van je baby serieus te nemen en medische hulp te zoeken indien nodig.
Pasgeboren baby verkouden of hoest
Als je baby last heeft van hoesten of verkoudheid zijn er een aantal dingen die je kunt doen en waarmee je rekening moet houden. Ten eerste is het goed om te zorgen dat de luchtvochtigheid op de kamer van je baby op een comfortabel niveau is. Zorg dat er voldoende frisse lucht binnenkomt, maar je baby niet op de tocht ligt.
Verder is het goed om te zorgen dat je baby tijdens het slapen met zijn of haar hoofd iets omhoog ligt. Zorg daarnaast dat je kind voldoende gehydrateerd blijft. Wanneer de symptomen toenemen en je kind ook koorts krijgt naast de verkoudheid, of wanneer de verkoudheid langer aanblijft, moet je direct contact opnemen met de huisarts. Geef je kind nooit medicatie zoals hoestdrank of paracetamol zonder overleg met een arts.
Pasgeboren baby waterpokken
Waterpokken bij pasgeboren baby's zijn zeldzaam, maar als je vermoedt dat je baby besmet is, neem dan onmiddellijk contact op met een kinderarts. Waterpokken kunnen ernstiger zijn bij jonge baby's, dus medisch advies is van cruciaal belang. Isolatie is ook belangrijk om te voorkomen dat anderen besmet raken.
Daarnaast is het nuttig om alert te blijven op eventuele complicaties en tekenen van verslechtering, zoals hoge koorts, ernstige huidinfecties of ademhalingsproblemen. De gezondheid van je baby heeft altijd prioriteit, dus aarzel niet om medische hulp in te schakelen en zorgvuldig het advies van de arts op te volgen om je baby zo goed mogelijk te verzorgen tijdens deze uitdagende tijd.
Pasgeboren baby krampjes
Als je baby last heeft van krampjes is dat meestal niet direct ernstig. Het is belangrijk om geduldig en begripvol te zijn, omdat krampjes bij pasgeborenen vrij normaal zijn. Probeer verschillende manieren om je baby te kalmeren, zoals zacht wiegen, rustgevende muziek of zachte aanrakingen. Sommige baby's vinden het prettig om in een draagdoek te worden gedragen.
In sommige gevallen worden krampjes veroorzaakt door het voedingsschema van je baby, of door het feit dat je kindje teveel lucht inademt tijdens de voeding. Als je flesvoeding geeft kan het ook helpen om een andere fles te geven.
Blijf alert op eventuele tekenen van ongemak die aanhouden of verergeren. Als je je zorgen maakt of als de krampjes ernstig zijn, raadpleeg dan een kinderarts voor professioneel advies. Onthoud dat krampjes meestal vanzelf verbeteren na de eerste paar maanden van het leven van je baby. Wees liefdevol en geduldig terwijl je je kleintje door deze fase begeleidt.
Vertrouw op je instinct
Heeft je kindje ergens last van en voelt het niet goed? Schakel dan altijd een huisarts in! Vertrouw op je ouderinstinct en wacht niet te lang met het inschakelen van hulp als je twijfels of angst hebt over de gezondheid van je kind.
Als ouder wil je op alles voorbereid zijn!
De geboorte van je baby is een van de meest levensveranderende gebeurtenissen die je kunt ervaren. Het brengt liefde, geluk, en ongetwijfeld ook een flinke dosis vragen en uitdagingen met zich mee. Om ervoor te zorgen dat je je pasgeboren kleintje de best mogelijke zorg kunt bieden, is het cruciaal om te begrijpen wat je kindje nodig heeft.
In onze handige Newborn Gids hebben we alle belangrijke informatie over jouw pasgeboren baby verzameld. Deze gids dient als jouw betrouwbare naslagwerk, zodat je altijd snel en gemakkelijk kunt vinden hoe je met bepaalde situaties en uitdagingen kunt omgaan.
In deze gids zul je ontdekken:
- Wat is een goede hechting? En waarom is dit zó belangrijk?
- Zo richt je de slaapomgeving van je baby in!
- Hoe bouw je gezonde slaapassociaties op?
- Handige voorbeeld slaapschema’s per leeftijd.
- Wakkertijden & slaapsignalen - hoe herken je ze?
- Dé bekende Shush Pat methode stap-voor-stap uitgelegd
- Reflux en voeding. Niet leuk, wel goed om te weten!
- De vuistregels van veilig slapen.