Overgang van ledikant naar peuterbed
Op een gegeven moment moet iedere peuter eraan geloven: de overgang van ledikant naar peuterbed. Soms moet het omdat je kindje niet meer in het ledikant past. Soms omdat er ruimte gemaakt moet worden voor de nieuwe baby. Of vindt je kindje zelf dat het tijd is voor een groter bed? Het lijkt misschien heel simpel, maar vaak verloopt de overgang van ledikant naar peuterbed niet altijd soepel. Lees hier de do’s and dont’s en adviezen van slaapcoach Lisanne!
Wat is een peuterbed?
We weten allemaal wel wat een ledikant is, maar wat is een peuterbed nu eigenlijk? Een peuterbed ook wel juniorbed genoemd, is niet hetzelfde als een eenpersoonsbed. Een eenpersoonsbed is groter, meestal 90 x 200 centimeter. Een peuterbed is 70 x 140 cm of 70 x 150 centimeter. Een stukje kleiner dus.
Kenmerkend van een peuterbed is dat het echt gemaakt is voor peuters. Zo staat het lager bij de grond en heeft het vaak opstaande zijkanten. De meeste bedjes hebben daarnaast valhekjes die je ertegenaan kunt plaatsen. Op deze manier valt je kleintje minder snel, of kan deze eigenlijk niet uit bed vallen en creëer je hoe dan ook een veilige slaapplek. Tevens geeft het een meer geborgen gevoel dan wanneer de zijkanten helemaal open zijn.
Wist je dat je onze slaapcoaches een hoop video's vol tips en informatie over de ontwikkeling van slaap bij je kind hebben opgenomen? We hebben er zelfs een hele module van gemaakt! Je vindt deze video's en een antwoord op al je vragen in onze community Numsy+.
Wanneer van baby ledikant naar peuterbed?
Wanneer kun je het beste de overgang van ledikant naar peuterbed maken? Nou mocht je het voor het kiezen hebben, dan adviseren veel experts om er zo lang mogelijk mee te wachten. Het liefst niet voordat je kindje 2,5 is. Tussen 2,5 en 3 jaar zou het kunnen, maar langer wachten heeft eigenlijk de voorkeur.
Lisanne, slaapcoach: ‘Je kunt het beste zo lang mogelijk wachten met de overgang naar een groter bed. Zeker wanneer het zelfstandig slapen nog niet goed gaat. Hoe jonger ze zijn, hoe minder goed ze begrijpen dat ze in bed moeten blijven liggen.’ Het gevolg is dat je kleintje telkens uit bed kruipt en zo het slaapritme van jullie beide compleet in de war schopt.
De meeste ledikanten zijn 60 x 120 cm en wordt gezien als het baby bed. Ook al is jouw kindje in jouw ogen misschien geen kleine baby meer, het bedje wat je vanaf de geboorte hebt (na de wieg) is in veel gevallen nog geschikt voor je kind. Daarnaast kunnen de meeste ledikanten ook verstelt worden.
Als je de overgang van ledikant naar peuterbed wilt maken is de leeftijd van je kleintje niet het enige waarop je moet letten. ‘Of je de overgang kunt maken is sterk afhankelijk van de ontwikkeling van je peuter en diens karakter.’ Geeft Lisanne aan. ‘Ook is het belangrijk dat het slapen goed gaat. Soms is het beter wat langer te wachten dan de leeftijd van 2,5 jaar. Zo rond de 3 jaar zijn de meeste kleintjes klaar voor een groter bed, maar sommige slapen zelfs tot 4 jaar nog in het ledikant.’
Signalen dat je peuter klaar is voor het peuterbed
Het kan zijn dat je kleintje de overstap van ledikant naar peuterbed moet maken omdat je bijvoorbeeld het bedje nodig hebt voor een volgend kindje. In dat geval heb je niet veel keus, tips om het goed aan te pakken lees je verderop in het artikel. Maar heb je wel de tijd, dan kun je beter wachten met de overgang totdat je denkt dat je kleintje er klaar voor is. Maar hoe weet je dat? Door te kijken naar het gedrag van je kleintje!
Signalen dat je peuter misschien klaar is voor het peuterbed:
- Je peuter heeft veel interesse in het ouderlijk bed. Wil daar bijvoorbeeld graag in liggen.
- Je peuter vraagt simpelweg of hij ook een groot bed mag (soms ligt het heel erg voor de hand).
- Je kindje klautert telkens uit bed. In dat geval is het sowieso verstandig om de overstap te maken omdat er anders ongelukjes kunnen ontstaan.
- Je kindje slaapt niet goed. Soms kan het zijn dat je kindje het ledikant nooit geweldig heeft gevonden. Zodra ze in een groter bed slapen zijn ineens alle slaapproblemen voorbij. Het komt niet heel vaak voor, dus ga hier niet in eerste instantie vanuit, maar mocht je kindje ‘op leeftijd zijn’ dan kun je het altijd proberen.
Van ledikant naar peuterbed, meegroeibed of eenpersoonsbed?
Oké, je bent op het punt beland dat je kind naar een groter bed moet of wilt. Maar welk bed kies je? Maak je de overgang van ledikant naar peuterbed. Of kies je liever voor een meegroeibed of eenpersoonsbed?
Een peuterbed biedt veel voordelen, voornamelijk omdat de overstap minder groot is. Maar hoe je het ook went of keert, het bedje is altijd een tussenstap naar een eenpersoonsbed. Zou het dan niet beter zijn om meteen een eenpersoonsbed te kopen? Lastig hè die keuzes?
Om je te helpen hebben we onderstaand de voor- en nadelen van een peuter- en eenpersoonsbed voor je opgesteld in een handig overzicht. Daarnaast is het belangrijk dat je rekening houdt met je kindje. Denk je dat je kindje graag nog dat geborgen gevoel wilt hebben, dan is een peuterbed beter. Is jouw kindje avontuurlijk en slaapt die overal prima, dan kun je meteen een eenpersoonsbed nemen.
Wat is een meegroeibed voor peuters? Kies verstelbare bodem!
We benoemden het net al even: naast peuterbedden en eenpersoonsbedden bestaan er ook meegroeibedden. Wat is een meegroeibed voor peuters? Het is een bed dat met je kindje meegroeit. Je hebt varianten die je van ledikant naar peuterbed kunt ‘verlengen’. Er zijn ook bedden die je van peuterbed naar eenpersoonsbed kunt omtoveren. Heel handig natuurlijk want zo heb je twee bedden in één. Zeker het overwegen waard, het enige nadeel is dat ze wat duurder zijn.
Bekijk hier verschillende co-sleepers, baby ledikanten en peuterbedden
Overstap van ledikant naar peuterbed nog even uitstellen
Klimt jouw kindje graag uit zijn/haar ledikantje, dan is het soms verstandig om de overstap te maken. Maar wat als dit voor je gevoel nog te vroeg is? Slaapcoach Lisanne heeft een aantal tips die kunnen helpen de overstap uit te stellen.
- Gebruik een slaapzak. Lisanne: ‘Mocht je geen slaapzak meer gebruiken, kijk of je deze kan herintroduceren. Dit maakt het lastiger om uit bed te klimmen. Kies voor een model dat groot genoeg, maar niet te wijd.
- Campingbedje. ‘Is je kleintje nog niet klaar voor een groter bed, maar klimt hij wel vaak uit bed? Gebruik dan een campingbedje. Dit klimt een stuk lastiger.’
- Geen nachtlampjes. ‘Hou de kamer zo donker mogelijk en gebruik geen nachtlampjes. Hoe meer licht er is, hoe meer je kleintje geprikkeld raakt om op avontuur te gaan.
- Bodem uit ledikant. ‘Je kunt ook kijken of de bodem uit het ledikant kan. Op die manier kun je de matras op de grond leggen in het bedje en staat het frame eromheen. Zo verlaag je het bedje nog iets verder.
Klaar voor de overstap? Bereid voor!
De overstap van ledikant naar peuterbed of eenpersoonsbed vraagt om een kleine voorbereiding. In de meeste gevallen gaat je kindje niet van de ene op de andere dag braaf in het andere bedje slapen. Het heeft tijd nodig! Is er een kindje onderweg en moet je kleintje de overstap maken, ga het proces dan niet overhaasten, maar begin op tijd. Mocht je kindje nog niet zo zin hebben in de overgang, dan heb je nog tijd om hem te laten wennen aan het nieuwe bed. Volg hiervoor de tips op die Lisanne verderop in het artikel deelt.
Meer van dit soort tips ontvangen? Of je twijfels wegnemen door je vragen snel en eenvoudig aan een gecertificeerde slaapcoach te stellen? Probeer Numsy+ dan tijdelijk gratis!
Kan een peuter in groot bed met slaapzak?
Kan een peuter in een groot bed met slaapzak? Het antwoord hierop is eigenlijk: nee. Aangezien je kindje veel makkelijker uit bed kan om aan de wandel te gaan, is een slaapzak niet veilig. Misschien weet je het nog wel van vroeger, maar het is onmogelijk om in een slaapzak te lopen. Je kindje zal dus meteen voorover vallen als hij probeert te lopen in de slaapzak met alle gevolgen van dien.
De overstap van ledikant naar een peuterbed of eenpersoonsbed gaat dus gepaard met nieuw beddengoed. Dat is meteen de eerste stap van de voorbereiding en misschien nog wel een leuke ook! Er is ontzettend mooi beddengoed voor kinderen. Erg leuk om dit samen uit te zoeken, misschien maakt dit je kind nog wel enthousiast ook!
Alles peuterproof
Een andere belangrijke stap in de voorbereiding is controleren of de slaapkamer wel peuterproof is. Nu je kindje makkelijker uit bed kan, zal hij/zij ook zeker meer op onderzoek uitgaan. Bekijk de kamer eens door peuter ogen. Waar zou je kindje allemaal aan kunnen zitten en is dat wel veilig? Kan iets omvallen of omgestoten worden? Hoe zit het met de gang of andere kamers waar je kleintje naar toe kan gaan? Vergeet ook niet om ’s avonds altijd het traphekje te sluiten!
Nieuwe bed al op de kamer
Deze stap kan alleen als de kamer groot genoeg is voor zowel een ledikant als een peuterbed of eenpersoonsbed. Is dat het geval, dan helpt het enorm als je het nieuwe bed alvast in de kamer zet. Je kindje hoeft er nog niet in te slapen (of hij/zij moet heel graag willen). Het staat dus naast het ledikant.
Het nieuwe bed wordt zo al onderdeel van de kamer. Nu is de volgende stap je kindje eraan laten wennen. Dat kun je doen door er samen op te spelen, boekjes op te lezen en er samen te knuffelen. Je kind langzaam laten wennen helpt heel goed bij kindjes die er in het begin niet zo happig op zijn om een overstap te maken naar een groter bed. Geef het in dat geval de tijd. Vaak zie je dat ze ineens wel in het bed willen slapen.
5 Tips voor een soepele overgang van ledikant naar peuterbed
Bedje gekocht, beddengoed uitgezocht en alles in huis peuterproof? Dan kunnen jullie nu echt de overgang maken van ledikant naar peuterbed. Spannend? Of heb je er alle vertrouwen in? Mocht je het spannend vinden dan heeft slaapcoach Lisanne nog wat tips die heel goed helpen om de overstap van ledikant naar peuterbed zo soepel mogelijk te laten verlopen.
1. Betrek je kind bij de overgang.
Lisanne: ‘Je kan je kindje bij de overgang betrekken door veel over het nieuwe bed te praten, dit samen uit te gaan zoeken en eventueel samen op te bouwen. Laat ze bijvoorbeeld ook helpen bij het uitkiezen van beddengoed. Dat vinden ze vaak super leuk!’
Denk je dat je kindje meteen in het nieuwe bed kan, of is het nodig hem te laten wennen? In dat geval haal je het ledikant niet meteen weg maar doe je dit gefaseerd. ‘Je peuter slaapt dus nog in het oude bed. Gebruik het grote bed bij het avondritueel. Lees er samen een boekje of knuffel nog even.’
2. Weet wat je moet doen als je peuter uit bed komt
Peuters zijn heel goed in smoesjes verzinnen om maar niet naar bed te gaan of ze hebben een ‘goede reden’ om weer uit bed te komen. Om dit in goede banen te leiden is het slim vooraf te bedenken wat je gaat doen in bepaalde situaties. Lisanne: ‘Het is heel belangrijk om consequent te zijn en als ouders op één lijn te zitten. Bespreek daarom van te voren wat jullie doen als je kleintje uit bed komt en hoe je omgaat met uitstelgedrag.
Mijn advies als je kleintje weer uit bed komt is: meteen terugbrengen. Zo geef je een duidelijk signaal. Daarnaast is het goed om met elkaar te blijven praten. Vertel wat de bedoeling is en hoe slapen werkt. Ook kan je een strippenkaart gebruiken als het gaat om uitstelgedrag. Naar het toilet gaan mag natuurlijk altijd, maar maak bijvoorbeeld de regel dat je kindje verder nog 3 verzoekjes mag indienen. Elk verzoek is 1 stempel of sticker. Zo maak je het visueel, kom je jouw kleintje tegemoet en op is op. Ook dat is responsief ouderschap. Is je kindje goed in bed blijven liggen? Beloon hem of haar dan. Maak er een echt feestje van. Slapen in het nieuwe bed is leuk!’
3. Werk met een slaaptrainer of white noise
Heeft je kindje moeite met in slaap vallen? White noise kan je kindje helpen. White noise is een rustgevende ruis die je kleintje kalmeert en ontspant waardoor hij sneller de weg naar dromenland kan vinden. Je kunt de white noise ook voor de overgang introduceren en na de overgang blijven gebruiken. Zo heeft je kindje altijd het vertrouwde geluid om zich heen. Dat doet werkelijk wonderen. Meer informatie nodig? Onze andere slaapcoach Josanne legt uit hoe white noise werkt voor kinderen.
Een slaaptrainer kan ook helpen. Bij een slaaptrainer kun je instellen wanneer je kindje mag opstaan. Op die tijd kan je kindje aan de slaaptrainer zien dat hij uit bed mag. Bijvoorbeeld omdat een lampje groen wordt of omdat de oogje opengaan. Hoe het precies werkt verschilt per slaaptrainer.
Wij bij Numsy zijn hard aan het werk om functionele en goede slaaptrainers te ontwerpen en produceren voor je kleintje. Wij verwachten de eerste aan het einde van 2021 aan te kunnen bieden.
4. Broertje of zusje op komst, begin op tijd!
Lisanne: ‘Komt er binnenkort een broertje of zusje bij? Hou hier dan rekening mee. De verandering is namelijk best groot en als ze dan ook nog eens hun bed aan de nieuwe baby moeten afstaan dan kun je weerstand verwachten. Wil je het ledikant voor de nieuwe baby gebruiken? Maak dan de overstap ruim op tijd, zodat jouw kind al gewend is aan een groter bed.
Is je kindje nog te jong voor de overstap naar een groter bed? Kijk dan of je tijdelijk een ledikant mag lenen of koop een tweede bedje bij. Daarmee doe je zowel jezelf als je kindje een heel groot plezier.’
5. Neem de tijd
Bij kinderen werkt het eigenlijk nooit als je iets overhaast doet. Kinderen voelen het feilloos aan als hun iets wordt opgelegd en er druk achter zit. Als reactie zetten ze vaak de hakken in het zand. Neem dus de tijd, zeker als er een volgende kindje op komst is. Begin al een paar maanden voor de geboorte met de voorbereiding voor de overgang van ledikant naar peuterbed. De belangrijkste stap is je kind laten wennen aan het grote bed. Probeer van tijd tot tijd of je kind er al klaar voor is. Wil hij er niet in slapen, dring het dan niet op maar probeer het over een tijdje gewoon nog een keer.
Lekker slapen met Numsy
Het gehele team van Numsy heeft slechts één missie: iedereen helpen aan een fijne en goede nachtrust. Om deze missie te realiseren hebben we een groot platform ontwikkelt bomvol blogs, slaapgidsen en geavanceerde white noise apparaatjes. Wil je nog een stapje verder gaan, word dan lid van onze community ‘Numsy+’ en word samen met anderen een ware slaapspecialist en doe mee met leuke acties!