Powernaps: het perfecte overbruggingsdutje?
04 augustus 2021 
6 min. leestijd

Powernaps: het perfecte overbruggingsdutje?

Misschien maak je er zelf regelmatig gebruik van; de powernap. Een kleine dutje van 10 tot 20 minuten dat moet zorgen voor nieuwe energie gedurende je (werk)dag. Wist je dat de powernap ook voor je baby een handig hulpmiddel kan zijn? In dit artikel vertellen we je precies hoe en wanneer je powernaps effectief inzet als overbruggingsdutje bij je baby. 

Wat is een powernap bij baby’s?

Een powernap is een kort dutje van 10 tot maximaal 25 minuten. Dit dutje is bedoeld om eventjes op te laden zonder het ritme te verleggen. Vertoont je kindje slaapsignalen, maar is het nog geen bedtijd? Dan kun je jouw kleine best even op bed leggen voor een kleine powernap. Let wel op. De powernap is niet hetzelfde als de andere slaapjes die je kleine overdag uitvoert. Deze duren namelijk meestal 90 minuten tot 2 uur.

Je kind slaapt na de geboorte namelijk nog in korte hazenslaapjes omdat hij/zij nog geen dag- en nachtritme heeft aangeleerd. Deze dutjes horen in de eerste jaren na de geboorte nog gewoon in het slaapschema van je kleine. Powernaps zijn slaapjes die niet standaard in het slaapschema van je kleine thuis horen. Het is meer iets wat je inzet als je kleine knikkebollend op de bank zit, maar het ‘eigenlijk’ nog geen tijd is voor een slaapje.

Ben jij op zoek naar meer leesvoer over de slaap van je kindje? Neem eens een kijkje door onze verzameling slaapgidsen


Tijdens zo'n powernap of overbruggingsdutje komt je kleine dan ook niet in de REM-slaap of diepe slaap maar alleen in de lichte slaap. Wil je meer weten over deze verschillende slaapfases? Lees alles over de slaapcyclus van je baby.

Wanneer maak je gebruik van een powernap bij baby’s?

Wanneer maak je dan wél gebruik van deze powernaps? Zoals we net al zeiden; tussen de geplande slaapjes van je kind in - kun je gebruik maken van een powernap. Tenminste, als het écht nodig is. Vertoont je kleine vermoeidheidssignalen en is het nog even geen tijd voor een slaapje? Go for it! Merk je dat je vrij regelmatig tot bijna elke dag gebruik moet maken van de powernap? Dan loopt het slaapschema van je kleine waarschijnlijk niet helemaal lekker (daarover zo meer). Een powernap zou in principe niet nodig moeten zijn.

Ervaar je veel problemen met slaap van je kleine? Stel je vraag dan eens aan een gecertificeerde slaapcoach. Dat kan heel makkelijk via onze Numsy+ community. Hier sta je direct in contact met slaapcoaches en andere ouders die in hetzelfde schuitje zitten of hebben gezeten. Handig toch? Schrijf je vandaag nog in!

num_mockup4

De periode dat de powernap het meest effectief is, is meestal tijdens een dutjesovergang. Bijvoorbeeld van 3 naar 2 slaapjes of van 2 naar 1 slaapje overdag. Je kunt je vast wel voorstellen dat het weghalen van deze slaapjes voor een flinke toename in de wakkertijd van je kleine zorgt. Niet elk kindje kan deze verlengde wakkertijd zomaar volhouden. Merk je dat je kleine moeite heeft met deze overgang? Dan is een powernap als overbruggingsdutje het overwegen zeker waard voordat je een stapje terug zet en de volledige middagdut weer herintroduceert.

De beste tijd voor een powernap

De beste tijd voor de powernap is rondom of net na het weggestreepte slaapje. Je zult merken dat dit in het begin een positief effect heeft op het vermogen van je kindje om 's avonds te slapen én het ook nog een 's middags vol te houden. Even kort de oogjes dicht doen - en je kleine is weer helemaal wakker! Let wel dat je powernap niet te laat in zet. Hierdoor kan het namelijk zijn dat je kindje juist té wakker is, waardoor het niet meer lukt om in de avond in slaap te vallen en je vooral het schema verlegt.

Waar moet ik op letten als ik kies voor de powernap?

We kunnen het niet genoeg herhalen; het is niet de bedoeling dat je de powernap standaard in je schema opneemt. Zo leert je kleine namelijk nooit het belang van ‘s avonds slapen en zij hij of zij 's middags door willen blijven dutten. Je kindje houdt dan het volgende gevoel; als ik overdag moe ben, kan ik prima slaap inhalen. Het is dan ook belangrijk dat de powernap niet te lang is. Probeer 20 tot  25 minuten slaap als max aan te houden. Een powernap van 30 minuten is eigenlijk écht te lang.

Hoe ziet het schema van jouw kleine eruit?

Zoals beloofd. Terug naar het schema. Merk je dat je kleine steeds rond hetzelfde tijdstip een powernap nodig heeft? Of dat er elke dag ergens wel een momentje is dat je kleine knikkebollend in het wiegje of ledikantje ligt, ver voordat het bedtijd is? Dan is dit een goede indicatie dat het schema wat je momenteel hanteert voor je kleine niet voor voldoende slaap zorgt. Waar moet je rekening mee houden?

Onderstaand schema laat zien hoeveel slaap jouw kleine ongeveer nodig heeft, en hoe deze slaap verdeeld is over de dag. Bijt je er niet op vast. Ieder kind is namelijk anders, maar dit schema geeft je wel een goed idee!

Slaapschema

Houd je het schema hierboven zo ongeveer aan, maar heeft je kleine toch af en toe een powernap nodig? No problem! Merk je dat je kleine steeds vaker aangeeft dat het tijd is voor een powernap? Kijk dan nog eens kritisch naar het slaapschema van je kleine en het bovenstaande schema.

Een slaaproutine aanbrengen is niet voor elke ouder even makkelijk… Waar begin je überhaupt? Benieuwd naar handige tips en voorbeeldschema’s? Bekijk onze slaapgids met voorbeeld routines! (0 jaar t.m. 4 jaar)


Is het tijd voor een dutjesovergang?

Zoals je hebt kunnen lezen is de powernap vooral handig gereedschap wanneer je kindje in een dutjesovergang zit. Met een dutjesovergang bedoelen we; de periode dat je de slaap van je kleine overdag afbouwt door één dutje uit het slaapschema te halen.

Signalen die aangeven dat je kindje klaar is voor een dutjes overgang

  • ‘s Ochtends heel vroeg wakker zijn.
  • Niet makkelijk in slaap vallen (overdag en/of ’s avonds).
  • Geen dutje willen doen.
  • Korte dutjes doen.
  • ’s Avonds laat pas in slaap vallen.
  • ’s Nachts wakker worden.

Helaas zijn deze signalen geen exacte wetenschap. Het kan ook zijn dat je kindje in een sprongetje of slaapregressie zit. Benieuwd waar je allemaal op moet letten tijdens een dutjesovergang en hoe je zeker kunt weten dat het ‘tijd’ is? Bekijk ons artikel over dutjesovergangen.

Goede dutjes voor een goede nachtrust

Wist je dat goede dutjes overdag bijdragen aan een betere rust ‘s nachts? Geloof het of niet maar (over)vermoeidheid zorgt alleen maar voor slechtere slaap. Dat komt omdat dit zorgt voor stress. Deze stress vertaald zich in het lichaam door de aanmaak van het hormoon Cortisol en de onderdrukking van het hormoon Melatonine.

Melatonine wordt ook wel het slaaphormoon genoemd. Het is het stofje in ons lichaam waar we dat ‘slaperige gevoel’ van krijgen. Cortisol daarentegen zorgt ervoor dat er tijdelijk extra suiker in ons bloed komt. Deze suikerboost zorgt ervoor dat we ons alert en wakker voelen. Wil jij het meeste uit de dutjes van je kleine halen? Doe dan nu de dutjestraining!

White noise in je slaapschema

White wat!? White noise is het beste hulpmiddel om jouw kleine op een natuurlijke manier beter te laten slapen. Deze bijzondere ruis maskeert omgevingsgeluiden en geeft je kleine een veilig en geborgen gevoel. Het heeft een wetenschappelijk bewezen positief effect op het verbeteren van de nachtrust. Vooral bij newborns en baby’s heeft white noise een positieve impact op de slaap.

Numsy Move

Bekijk ons nieuwste model white noise machine in de droomshop!

Droom nog even verder

Vond je deze blog interessant? We hebben nog véél meer voor je! Scroll eens lekker door onze blogs, bestel een slaapgids of word lid van onze gloednieuwe community: Numsy+. In deze community kun jij:

  • Vragen stellen aan gecertificeerde slaapcoaches.
  • Verschillende online modules bekijken die je alles leren over de slaap van je kindje.
  • Ervaringen delen en hulp vragen aan ouders in heel Nederland.

numsy plus

Geef je nu op voor Numsy+


Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen