Neusspray zwanger
01 november 2023 
3 min. leestijd

Neusspray zwanger

Zwangerschap is een bijzondere periode in het leven van een vrouw, waarin de gezondheid van zowel moeder als baby de hoogste prioriteit heeft. Maar wat als een verkoudheid of allergieën je neus verstoppen en je verlichting zoekt? In dit artikel gaan we dieper in op het gebruik van neusspray tijdens de zwangerschap.

Mag je neusspray gebruiken als je zwanger bent?

Het gebruik van neusspray als je zwanger bent, kan meestal wel, maar er zijn dingen om te overwegen:

  • Zoutoplossing neusspray: Dit soort neusspray, dat geen medicijnen bevat en helpt om je neus schoon en vochtig te houden, wordt over het algemeen als veilig beschouwd tijdens de zwangerschap.
  • Decongestivum neusspray: Neussprays met decongestiva, die kunnen helpen bij verstopping, kunnen in beperkte mate en voor een korte periode worden gebruikt. Langdurig of overmatig gebruik kan echter rebound-verstopping veroorzaken, waarbij je neus weer verstopt raakt zodra de spray is uitgewerkt. Gebruik deze sprays dus alleen zoals voorgeschreven en bespreek met je arts als je ze langer dan een paar dagen moet gebruiken.

Welke neussprays mag je niet gebruiken als je zwanger bent?

Tijdens de zwangerschap is het verstandig om neussprays met bepaalde actieve ingrediënten te vermijden vanwege mogelijke risico's voor de baby.

Neussprays met corticosteroïden

Sommige neussprays bevatten corticosteroïden zoals fluticason of budesonide. Hoewel ze vaak als veilig worden beschouwd, is het belangrijk om altijd eerst met je arts te praten voordat je ze gebruikt als je zwanger bent.

Neussprays met antihistaminica

Neussprays die antihistaminica bevatten, zoals azelastine, kunnen soms door artsen worden voorgeschreven tijdens de zwangerschap, maar alleen als de mogelijke voordelen groter zijn dan de mogelijke risico's.

Neussprays met andere actieve ingrediënten

Er zijn verschillende andere actieve ingrediënten die in neussprays kunnen zitten, en hun veiligheid tijdens de zwangerschap kan variëren. Het is altijd verstandig om eerst met je arts te overleggen voordat je een neusspray gebruikt die niet specifiek is goedgekeurd voor zwangere vrouw

Wat zijn de risico’s van neusspray als je zwanger bent?

Net als bij elk medicijn kunnen neussprays bijwerkingen veroorzaken, zoals een droge neus, irritatie of hoofdpijn. Deze symptomen kunnen ongemakkelijk zijn, vooral tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van neussprays en dit alleen te doen zoals voorgeschreven door een arts of zoals aangegeven in de bijsluiter. Het is ook verstandig om met je zorgverlener te overleggen

Wat kun je het beste doen als je zwanger en verkouden bent?

Als je zwanger bent en verkouden, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om verlichting te vinden zonder het gebruik van neusspray:

  • Drink voldoende water: Blijf goed gehydrateerd. Dit kan helpen om slijm dunner te maken en je lichaam te ondersteunen bij het bestrijden van de infectie.
  • Zoutwaterneusdruppels: Gebruik zoutwaterneusdruppels om verstopte neusgaten te helpen openen. Deze druppels zijn doorgaans veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap en kunnen helpen bij het verminderen van congestie.
  • Stoominhalatie: Adem stoom in door boven een kom heet water te hangen met een handdoek over je hoofd om de damp in te ademen. Dit kan helpen om verstopte luchtwegen te openen.
  • Zout gorgelen: Als je keelpijn hebt, kan gorgelen met zout water verzachtend werken.
  • Rust: Neem voldoende rust om je lichaam de kans te geven te herstellen.
  • Gezonde voeding: Eet voedzame maaltijden en zorg voor voldoende vitamines en mineralen om je immuunsysteem te ondersteunen.

De ultieme gids voor aanstaande ouders!

De prachtige reis van het ouderschap begint met de geboorte van je baby, en als aanstaande moeder is het normaal om je af te vragen hoe je straks voor je pasgeboren kindje moet zorgen. Alles lijkt anders op die bijzondere dag na de geboorte. Onze handige gids is speciaal samengesteld voor aanstaande moeders, vol met onmisbare informatie om je voor te bereiden op de komst van je kleintje.

Met deze gids heb je alle benodigde kennis binnen handbereik, zodat je vol vertrouwen kunt omgaan met de speciale momenten en uitdagingen die je te wachten staan als kersverse moeder.

In deze gids leer je:

  • Wat is een goede hechting? En waarom is dit zó belangrijk?
  • Zo richt je de slaapomgeving van je baby in!
  • Hoe bouw je gezonde slaapassociaties op?
  • Handige voorbeeld slaapschema’s per leeftijd.
  • Wakkertijden & slaapsignalen - hoe herken je ze?
  • Dé bekende Shush Pat methode stap-voor-stap uitgelegd
  • Reflux en voeding. Niet leuk, wel goed om te weten!
  • De vuistregels van veilig slapen.

Bekijk de gids

Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen