Mijn baby weigert dutjes, wat nu? Wat je ook doet of probeert. Soms wil het maar niet lukken om je kindje in slaap te krijgen. Hoe belangrijk zijn dutjes eigenlijk voor je baby? En is het erg om er eens eentje over te slaan? In deze blog vertellen we jou wat je kunt doen om je baby beter te laten dutten overdag en wat je moet doen als je baby deze dutjes begint te weigeren.
Waarom weigert mijn baby dutjes?
Als je baby dutjes weigert kan dit verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat je baby in een sprongetje, slaapregressie of dutjes overgang zit. Dit zijn voorbeelden van momenten waarop je baby een dutje weigert die enkele dagen tot weken aan kan houden. In deze periodes slaapt je kindje slechter. Behalve deze fases waar je kindje doorheen gaat, kan het ook zijn dat je kindje minder goed dut vanwege een andere reden.
Mogelijke oorzaken voor het weigeren van een dutje zijn dan;
- kindje heeft geen zin om te stoppen met spelen
- Je hebt je kindje te laat op bed gelegd waardoor hij oververmoeid is
- De baby wil niet dat je weggaat
- Je kindje is bang in het donker
Weigert je baby om een van deze redenen een dutje? Dan is het goed om even kritisch naar je bedtijd routine te kijken. Een bedtijdroutine of slaaproutine is een vaste set aan handelingen en activiteiten die je samen met je kindje doet voordat je hem op bed legt. Een bedtijd routine kan er als volgt uitzien:
- in bad,
- nieuwe pamper,
- naar bed,
- een verhaaltje voorlezen,
- en slapen maar.
Het is belangrijk dat je deze routine niet alleen ‘s avonds doet, maar ook wanneer het overdag tijd is voor een dutje. Een goede routine zorgt voor voorspelbaarheid en een veilig, geborgen gevoel. Dit heeft je kindje beide nodig om in slaap te vallen. Veel dingen zijn namelijk nog nieuw en spannend voor je kleine!
Wil je gaan voor betere dutjes? Bekijk dan nu de blog; Dutjes training! Goede dutjes voor een betere nachtrust!
Periodes waarin je baby dutjes weigert
Ook met de perfecte slaaproutine zul je merken dat dutjes of slaap ‘s avonds soms geweigerd wordt. Dit gebeurt vaak tijdens een sprongetje, slaapregressie of dutjes overgang. In het kort:
- Een sprongetje: Sprongetjes zijn mentale sprongen die iedere baby doormaakt. Tijdens een sprongetje is je kindje vaak huilerig, hongerig en humeurig. Er is tijdens een sprongetje helaas niks wat je kunt doen, behalve er voor je kindje zijn.
- Slaapregressie: Bij een slaapregressie maakt je baby een fysieke sprong. Hij leert bijvoorbeeld omrollen, kruipen, staan of lopen! Deze sprong vergt veel van je kleine wat ervoor zorgt dat hij slecht in slaap valt. Na een slaapregressie moet je samen met je kindje aan de slag om zijn slaap te verbeteren. Dat doe je bijvoorbeeld door te zorgen dat je kindje niet opnieuw rechtop gaat staan nadat je hem in bed hebt gelegd.
- Dutjesovergang: De naam zegt het al. Het is tijd voor een overgang. Zoals je in het slaapschema hebt kunnen zien zullen de dutjes overdag tot een halt moeten komen. Je baby leert steeds beter doorslapen en slaap overdag wordt steeds minder nodig.
Signalen die aangeven dat je kindje klaar is voor een dutjesovergang:
- ’s Ochtends heel vroeg wakker zijn.
- Niet makkelijk in slaap vallen (overdag en/of ’s avonds)
- Geen dutje willen doen
- Korte dutjes doen
- ’s Avonds laat pas in slaap vallen
- ’s Nachts wakker worden.
Wil jij precies weten hoeveel slaap je kindje per dag of per nacht nodig heeft?
Bekijk onze gids met voorbeeldroutines
Hoe zorg ik dat mijn baby overdag beter slaapt?
Met deze tips kun help jij je kindje overdag beter in slaap te vallen, of beter door te slapen.
Herken vermoeidheidssignalen
Met vermoeidheidssignalen bedoelen we dingen die je baby doet als hij moe wordt. Bij de meeste baby’s zijn dit dingen als:
- In de ogen wrijven
- gapen
- een afgeleide of ongeïnteresseerde houding
- Verandering in het gezicht (rode wangen/oren of een glazige blik)
- Contact met jou vermijden
Het is belangrijk dat je jouw baby bij het vertonen van deze vermoeidheidssignalen tijdig naar bedje brengt. Je kind op bed leggen vóór hij of zij té moe is resulteert in oververmoeidheid.
Als je baby al een tijdje moe is kan hij ook gaan:
- Jengelen/zeuren
- Ongecontroleerde schopjes en gebalde vuistjes maken
- Huilen
Wanneer je merkt dat je baby deze slaapsignalen vertoont ben je eigenlijk al te laat. Je hebt té lang gewacht met je kind op bed leggen. Het kan zijn dat je kindje hierdoor juist moeilijker in slaap komt omdat hij oververmoeid is.
Zorg voor regelmaat
Een routine zorgt voor regelmaat en voorspelbaarheid in het leven van je baby. Door vaste momenten voor dutjes en slaapjes aan te houden leert het biologische ritme van je baby stukje bij beetje wanneer het bedtijd is. Dit stimuleert de aanmaak van melatonine al voordat het bedtijd is waardoor hij makkelijker in zal slapen.
White noise
Je baby heeft al een positieve slaapassociatie opgebouwd met white noise! Hij heeft namelijk 9 maanden lang niets anders gehoord in je buik. White noise klinkt voor je baby net zoals het suizen van bloed door de baarmoeder. Je baby voelt zich hier veilig en vertrouwd bij en kan hierdoor goed slapen.
White noise werkt daarnaast ook nog eens als geluidsmaskeerder. Dat wil zeggen dat het andere geluiden blokkeert. Ssshhh, de baby slaapt….. Dat heb je vast wel eens gehoord. En als je weet hoeveel moeite het kan kosten om een kleine druktemaker in te laten slapen wil je hem ZEKER niet wakker maken. Met white noise valt je kindje dus niet alleen sneller in slaap, maar slaapt ook nog eens beter door!
Bestel nu en ontvang een gratis slaapgids!
Licht in de kamer
Zorg dat het niet té licht is voor je kindje. Waar een donkere kamer zorgt voor de natuurlijke aanmaak van melatonine zorgt licht voor de aanmaak van het het hormoon cortisol in ons lichaam. Cortisol pompt tijdelijk extra suikers in ons bloed om ons wakker en actief te maken!
Speen
Een speen werkt nog altijd rustgevend voor baby’s en is voor veel ouders een reddende engel. Helaas moet de speen na een tijdje weer afgepakt worden wat voor veel ouders een vervelend proces is. White noise is daarentegen makkelijk af te bouwen.
Lees nu: Alles over speentjes en baby’s!
Join Numsy+
Baby's slapen nu eenmaal slecht. Daarom zijn we samen met onze slaapcoaches hard aan het werk gegaan, om een veilige plek te creëeren waar jij vragen kunt stellen aan onze coaches en verschillende online training volgt. Wordt lid van Numsy Plus!