Lage bloeddruk tijdens zwangerschap
Sommige vrouwen merken tijdens hun zwangerschap veel van een lage bloeddruk. Ben jij duizelig wanneer je snel opstaat? Voel jij je licht in je hoofd wanneer je even niet gegeten hebt? In deze blog vertellen we wat je het beste kunt wanneer je de symptomen van een lage bloeddruk ervaart. Ga even zitten en haal adem, het komt allemaal goed!
Wanneer spreken we van een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap?
tijdens de zwangerschap spreken we meestal van een lage bloeddruk als de bovenste waarde (dat is de eerste die we meten) lager is dan 90 millimeter kwik (mm Hg) of als de onderste waarde (dat is de tweede die we meten) lager is dan 60 mm Hg. Dit zijn algemene richtlijnen, maar de definitie van een lage bloeddruk kan verschillen afhankelijk van de zorgverlener en de specifieke situatie van de zwangere vrouw
Tijdens de zwangerschap kunnen de bloeddrukwaarden van nature dalen, vooral in het tweede trimester, als gevolg van hormonale veranderingen en een toename van het bloedvolume in je lichaam. Sommige zwangere vrouwen kunnen zich echter ongemakkelijk voelen als hun bloeddruk te laag is, wat symptomen zoals duizeligheid kan veroorzaken.
Symptomen van een lage bloeddruk
Lage bloeddruk, ook bekend als hypotensie, kan verschillende symptomen veroorzaken. De symptomen variëren van mild tot ernstig en kunnen onder meer omvatten:
- Duizeligheid: Een van de meest voorkomende symptomen van lage bloeddruk is duizeligheid. Dit kan zich voordoen wanneer je plotseling opstaat, langdurig staat of na het eten.
- Licht gevoel in het hoofd: Je kunt een licht of zweverig gevoel in je hoofd ervaren, vergelijkbaar met bijna flauwvallen.
- Flauwvallen: In ernstige gevallen kan lage bloeddruk flauwvallen veroorzaken.
- Misselijkheid: Sommige mensen ervaren misselijkheid als gevolg van lage bloeddruk.
- Wazig zien: Lage bloeddruk kan tijdelijk wazig zicht veroorzaken.
- Vermoeidheid: Je kunt je buitengewoon moe of zwak voelen.
Verwarring: In zeldzame gevallen kunnen mensen verward of gedesoriënteerd raken als gevolg van lage bloeddruk.
Hoe ontstaat een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap?
Een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap kan om verschillende redenen gebeuren. Hier zijn enkele belangrijke oorzaken:
- Toename van bloed: Tijdens de zwangerschap heeft een vrouw extra bloed in haar lichaam, soms wel 50% meer dan normaal. Dit kan de bloeddruk tijdelijk verlagen, vooral in het tweede trimester.
- Hormonale veranderingen: Hormonen, zoals progesteron, kunnen ervoor zorgen dat de bloedvaten zich ontspannen. Dit kan ook de bloeddruk verlagen.
- Uitrekken van bloedvaten: De bloedvaten kunnen groter worden door hormonen en de extra bloedstroom. Dit kan ook leiden tot een lagere bloeddruk.
- Druk op een grote ader: Naarmate de baarmoeder groeit, kan deze op een grote ader drukken, genaamd de inferieure vena cava. Dit kan de bloedstroom naar het hart belemmeren en de bloeddruk verlagen, vooral als de zwangere vrouw plat op haar rug ligt.
- Uitdroging: Soms kan uitdroging optreden tijdens de zwangerschap, vooral bij ochtendmisselijkheid of braken. Dit kan de bloeddruk verlagen.
- Medische problemen: In sommige gevallen kan een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap te wijten zijn aan andere medische aandoeningen, zoals bloedarmoede of diabetes.
- Medicijnen: Als een zwangere vrouw medicijnen gebruikt, kunnen sommige daarvan bijwerkingen hebben die de bloeddruk verlagen.
Een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap is meestal mild en tijdelijk. Maar het kan soms ongemak veroorzaken, zoals duizeligheid. Als je je zorgen maakt over een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap, is het altijd slim om met je zorgverlener te praten. Zij kunnen de oorzaak vaststellen en advies geven over hoe hiermee om te gaan.
Wat kun je doen aan een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap?
Als je last hebt van een hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap zijn er een aantal dingen die je kunt doen.
- Sta langzaam op: Vermijd plotseling opstaan uit zittende of liggende positie, omdat dit duizeligheid kan veroorzaken. Neem de tijd om langzaam op te staan en ga even aan de rand van het bed zitten voordat je opstaat.
- Eet regelmatig: Het eten van kleine, frequente maaltijden gedurende de dag kan helpen om de bloeddruk stabiel te houden. Sla geen maaltijden over.
- Drink voldoende water: Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen, vooral als je last hebt van ochtendmisselijkheid of braken. Uitdroging kan een lage bloeddruk verergeren.
- Draag compressiekousen: Compressiekousen kunnen helpen om het bloed terug naar je hart te duwen wanneer je bloeddruk daalt. Dit helpt je je duizeligheid te verminderen.
- Vermijd hete omgevingen: Hitte kan de bloeddruk verlagen, dus vermijd warme omgevingen.
- Verander van houding: Als je merkt dat je duizelig wordt tijdens het liggen, probeer dan van houding te veranderen door op je linkerzij te gaan liggen.
- Rustige oefeningen: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen de bloeddruk op peil te houden, maar vermijd intensieve trainingen. Overleg altijd met je zorgverlener voordat je begint met nieuwe oefeningen.
- Consulteer je zorgverlener: Als je symptomen van lage bloeddruk ervaart, is het belangrijk om dit te bespreken met je zorgverlener. Ze kunnen de oorzaak vaststellen en eventuele onderliggende medische problemen uitsluiten.
De ultieme gids voor aanstaande ouders!
De prachtige reis van het ouderschap begint met de geboorte van je baby, en als aanstaande moeder is het normaal om je af te vragen hoe je straks voor je pasgeboren kindje moet zorgen. Alles lijkt anders op die bijzondere dag na de geboorte. Onze handige gids is speciaal samengesteld voor aanstaande moeders, vol met onmisbare informatie om je voor te bereiden op de komst van je kleintje.
Met deze gids heb je alle benodigde kennis binnen handbereik, zodat je vol vertrouwen kunt omgaan met de speciale momenten en uitdagingen die je te wachten staan als kersverse moeder.
In deze gids leer je:
- Wat is een goede hechting? En waarom is dit zó belangrijk?
- Zo richt je de slaapomgeving van je baby in!
- Hoe bouw je gezonde slaapassociaties op?
- Handige voorbeeld slaapschema’s per leeftijd.
- Wakkertijden & slaapsignalen - hoe herken je ze?
- Dé bekende Shush Pat methode stap-voor-stap uitgelegd
- Reflux en voeding. Niet leuk, wel goed om te weten!
- De vuistregels van veilig slapen.