Koemelkallergie bij je baby

Koemelkallergie Reageert je baby telkens allergisch na het drinken van melk? Denk je dat er sprake is van koemelkallergie bij je baby? Voordat je alle koemelk gaat vervangen, is het belangrijk dat de allergie eerst wordt vastgesteld. Lees hier waarop je kunt letten en wat je kunt doen - maar bekijk eerst onze video!

Vond je deze video interessant? We hebben verschillende modules voor je opgenomen. Je vind deze video (en veel meer!) in onze community Numsy Plus. Hier chat je ook met andere ouders en onze slaapcoaches en deel je dus al je twijfels of vragen. 

Wat is koemelkallergie?

Een koemelkallergie bij je baby houdt in dat je kindje overgevoelig is voor koemelk. Zodra je kindje koemelk heeft binnengekregen ontstaan er klachten. Deze klachten zijn vaak telkens hetzelfde. Als het niet meer wordt gegeten/gedronken verdwijnen de klachten weer. Naar schatting hebben ongeveer 2 tot 3% van de baby’s in het eerste jaar een koemelkallergie. Dit is dus in verhouding helemaal niet veel, hoewel ouders vaak al snel denken aan een koemelkallergie bij hun baby. Het is dus altijd verstandig om het eerste goed te laten testen voordat koemelk geheel geschrapt wordt uit het menu.

Bij de meeste baby’s gaat de allergie na het eerste jaar weer over.

Wat houdt een koemelkallergie precies in?

Wanneer mensen allergische zijn voor iets, betekent dit dat het lichaam een bepaalde stof ziet als een ‘vijand’. In het geval van een koemelkallergie, ziet het lichaam een bepaald eiwit dat in deze melk ziet als een vijand. Het lichaam gaat antistoffen aanmaken om het stofje aan te vallen en dit geeft een allergische reacties zoals buikpijn, overgeven, diarree of benauwdheid.


Hoe komt het dat een koemelkallergie na een jaar overgaat?

Zoals we net aangaven is een koemelkallergie bij baby’s vaak na een jaar weer ‘weg’. Hoe kan dat? Slaapcoach Lisanne: ‘De reactie op de koemelk komt vanuit ons afweersysteem en dit begint allemaal in de buik van je kleintje. Baby’s worden namelijk geboren met “lekkende darmen”. Gelukkig is dit juist de bedoeling, want op deze manier kunnen de stoffen uit de melk (waaronder afweereiwitten) rechtstreeks de bloedbaan in. Echter triggert dit bij sommige kinderen een reactie. Soms is dat erfelijk bepaalt en soms spelen andere factoren een rol. Naarmate de darmen rijpen en je kindje ouder wordt, zal dit beter gaan. Het rijpen van de darmen duurt zo’n 6 tot 12 maanden.’

Overgevoeligheid of allergie?

Wanneer weet je nou of je kindje overgevoelig is of een allergie heeft voor iets? Dat is vrij eenvoudig te achterhalen. Als je kindje slechts één klacht krijgt na het eten van een voedingsmiddel, zoals alleen mondklachten dan is er sprake van een overgevoeligheid. Maar krijgt je kindje naast mondklachten ook pijn in de buik, dan is er sprake van een allergie.

Wat zijn de symptomen van koemelkallergie?

Wat zijn de symptomen van koemelkallergie bij je baby? Dit kan verschillend zijn per kind. Er is dus niet één klacht die bij iedereen voorkomt. De klachten zijn onderverdeeld in categorieën. Je weet dat je kindje een voedselallergie heeft als hij/zij na het eten van een bepaald voedingsmiddel meerdere van de onderstaande klachten krijgt: 

  1. Klachten mond, keel, neus: denk aan branderig gevoel, jeuk, roodheid, zwellingen of een loopneus.
  2. Klachten maag en/of darmen: denk aan diarree, krampjes (te herkennen aan opeens heftig huilen), braken of buikpijn.
  3. Zichtbare huidklachten: denk aan roodheid, zwellingen, vlekjes of eczeem. Ook jeuk hoor erbij.
  4. Klachten aan de longen: zoals benauwdheid, hoesten, meer of harder snurken dan voorheen, meer slijm produceren, piepend ademhalen.

Bij een allergie krijgt je kind dus een combinatie van 2 of meer klachten zoals longklachten (hoesten) en huidklachten (vlekjes). Of huidklachten en benauwdheid.  

Is koemelkallergie erfelijk?

Ja! Koemelkallergie kan ontstaan door een erfelijke aandoening. Soms hoeft dit niet eens te betekenen dat iemand in de familie ook een koemelkallergie heeft (gehad). De allergie kan ook overgedragen worden als iemand in de familie, zoals een ouder of broer/zusje een allergische aandoening heeft. Denk hierbij aan astma, hooikoorts of eczeem.

Babyvoeding koemelkallergie

Wat moet je doen met babyvoeding als je kind koemelkallergie heeft? Allereerst is het ontzettend belangrijk dat je laat vaststellen dat er sprake is van een koemelkallergie bij je baby. Ga er dus niet zomaar vanuit als je kind soms een reactie heeft die lijkt op een allergische reactie. Veel baby’s hebben last van krampjes, moeten vaker overgeven of krijgen vlekjes zonder dat dit een gevolg is van een allergie. Dus voordat je koemelk schrapt, eerst laten vaststellen. Daarvoor kun je naar de huisarts die een test zal doen (hierover later meer).

Komt er uit de test dat je kindje een koemelkallergie heeft, dan zal je de babyvoeding moeten aanpassen. Geef je borstvoeding, dan kun je beter zelf geen producten meer nemen met koemelk erin. Geef je kunstvoeding, dan zal je moeten overstappen naar hypoallergene kunstvoeding. Deze voeding is op basis van sterk gehydrolyseerd (wei) eiwithydrolystaat. Dit staat aangegeven op het etiket en kun je in veel supermarkten vinden.

Sommige ouders grijpen naar de geiten- of schapenmelk, maar dat wordt door de Gezondheidsraad afgeraden. Ook sojaproducten kun je beter niet geven in het eerste half jaar. Het beste is met het Consultatiebureau of je huisarts overleggen welke voeding het meest geschikt is voor je kleintje.

Koemelkallergie testen

Een voedselallergie kan alleen vastgelegd worden als hierop wordt getest. Vermoed je dat er sprake is van een koemelkallergie bij je baby, ga dan naar je huisarts om dit uit te sluiten. Hiervoor is een onderzoek nodig. Een koemelkallergie testen gaat als volgt:

  1. Je gaat koemelk 4 weken lang uit het menu van je baby schrappen. Dit noemt men ‘eliminatie’.
  2. Geef je uitsluitend borstvoeding, dan mag je zelf ook geen producten met koemelk eten of drinken.
  3. Geef je flesvoeding dan geef je kunstvoeding met gehydrolyseerd eiwit. Belangrijk hierbij is dat de voeding sterk gehydrolyseerd is en niet half (of partieel). Op de verpakking wordt dit niet altijd goed aangegeven. Wanneer erop staat dat het gehydrolyseerde voeding bevat, betekent dat niet altijd dat het ook sterk gehydrolyseerd is. Check dus altijd  voor de zekerheid bij je huisarts of het Consultatiebureau of de voeding geschikt is.
  4. Vervolgens ga je bijhouden of je kindje klachten heeft. Je noteert in een dagboekje wanneer deze klachten waren en hoe ze zich uitte.
  5. Na 4 weken ga je op controle bij de huisarts en bespreek je jouw bevinden. De huisarts zal je kindje ook onderzoeken op eventuele allergische verschijnselen. Heeft je kindje toch nog klachten, dan is er geen sprake van een koemelkallergie, maar is er iets anders aan de hand. Je kindje heeft namelijk geen koemelk meer binnengekregen.
  6. Zijn de klachten verdwenen dan is de kans groot dat er sprake is van een koemelkallergie bij je baby. Het is alleen nog niet zeker. Om het goed vast te stellen ga je koemelk weer herintroduceren in het menu van je kindje. Oftewel door weer koemelk te drinken als je borstvoeding geeft (dit doe je thuis een week lang), oftewel door weer kunstvoeding met koemelk te geven. Dit laatste wordt vaak bij de huisarts gedaan. Vervolgens wordt er meteen bekeken of je kindje allergisch reageert.

Het verdere proces is afhankelijk van de klachten van je baby. Als deze weer bovenkomen is de kans groot dat je kleintje een allergie heeft. Als ze wegblijven dan hebben jullie geluk! Lees hier meer over koemelkallergie testen bij je baby.

Koemelkallergie wat mag je eten?

We hebben het al even aangegeven: als je kindje een koemelkallergie heeft, dan stap je over op sterk gehydrolyseerde melk of je geeft borstvoeding en zorgt dat je zelf geen koemelk binnenkrijgt (dit betekent behalve melk ook geen kwark of yoghurt).

Verder mag je kindje eigenlijk alles. Dus vanaf de 4 maanden kun je jouw kleintje gewoon hapjes groenten en fruit geven. Dit mag je later verder uitbouwen zoals dat bij ieder kind wordt gedaan. In veel gevallen is de koemelkallergie na het eerste jaar voorbij en mag je kindje daarna alles.

Koemelkallergie en slapen

Een koemelkallergie kan grote invloed hebben op het slaappatroon van je kleintje omdat hij/zij er ook ’s nachts last van heeft. Dat is natuurlijk ook niet zo gek want vooral in het begin geef je ’s avonds en ’s nachts ook nog een fles.

Slaapcoach Lisanne: ‘Één van de meest bekende onruststokers rondom slaap is koemelkallergie. Slapen als je pijn hebt of niet lekker in je vel zit is lastig en deze kinderen raken daardoor vaak oververmoeid.’ Het is daarom echt belangrijk dat je goed let op de symptomen.

Lisanne: ‘Je herkent een koemelkallergie aan de volgende symptomen:

  • Je baby huilt meer dan 3 uur per dag, is ontroostbaar of onrustig.
  • Op de lange termijn kan er ondervoeding of een afwijkende groei zijn.
  • Er kunnen KNO-klachten zijn of zijn geweest (denk hierbij aan veel hoesten, een loopneus, oorontstekingen, veel slijm of een piepende ademhaling).
  • Je baby heeft regelmatig buikkrampen en veel last van stinkende winden. 
  • De ontlasting van je baby stinkt heel erg en kan slijmerig of schuimend zijn. Ook kan het een felgroene kleur hebben.
  • Drinken gaat slecht of heel langzaam, maar je kleintje heeft wel trek. 
  • Er kan eczeem of huiduitslag zijn. Vaak zit dit rond de mond en in het gezicht, maar soms ook op het lichaam. 
  • Jijzelf of iemand anders in de familie heeft een allergie of allergie gehad.

Heeft jouw kindje last van reflux? Wees dan ook alert op koemelkallergie. Deze gaan namelijk vaak hand in hand. Sterker nog, 50% van de kinderen met reflux heeft ook koemelkallergie.’

Numsy helpt beter te slapen

Merk je dat je kindje niet goed in slaap kan komen of heel onrustig slaapt, dan is het natuurlijk belangrijk dat je een allergie uitsluit. Maar onrustig slapen hoeft niet altijd een medische oorzaak te hebben. Soms kunnen kindjes simpelweg niet goed tot rust komen of ze schrikken telkens wakker van geluiden. Een heel fijn en natuurlijk middel om je kleintje in slaap te helpen is white noise. Dit is een aangename, kalmerende ruis die erg rustgevend werkt op je baby en daarnaast omgevingsgeluiden maskeert. Benieuwd? Lees hier wat white noise voor kinderen kan doen.

 Wil je graag in contact komen met andere ouders die bijvoorbeeld te maken hebben gehad met een koemelkallergie bij hun baby? Vind je het leuk om tips en tricks te delen of om andere ouders een hart onder de riem te steken? Word dan lid van de Numsy+ community Behalve in contact komen met andere ouders staat hier nog veel meer leuks op je te wachten. Wat dacht je bijvoorbeeld van leerzame webinars, slaapcurssen en informatieve blogs? Ook kun je makkelijk vragen stellen aan onze gecertificeerde slaapcoaches!

 Wij hopen dat jij en je baby snel lekker (lang) kunnen slapen!

Welterusten!