Hazenslaapjes, wat zijn het? En zijn deze slaapjes te kort? [2022]
Misschien ken je dit scenario wel; Je hebt je kindje net op bed gelegd. Het heeft even geduurd, maar eindelijk slaapt de kleine. Je gaat uitgeput op de bank zitten. Na 45 minuten kun je alweer opstaan omdat je baby huilt. Hoe kan dit toch! Je baby kan net na de geboorte alleen maar in deze korte hazenslaapjes slapen. In deze blog vertellen we je precies hoe dit komt en wat je hier aan kunt doen… Stay tuned!
Wat zijn hazenslaapjes?
Hazenslaapjes, ze worden ook wel korte dutjes of catnaps genoemd. Het zijn slaapjes van ongeveer 45 minuten of minder. Na dit hazenslaapje wordt je baby wakker en heeft hij de aandacht van papa of mama nodig. Deze hazenslaapjes zijn voor veel ouders enorm vermoeiend. Het kindje heeft nog ieder uur verzorging nodig. Dat betekent dat je zelf ook niet langer dan een uur aan één stuk zult slapen…
Waarom slapen baby’s in hazenslaapjes?
Als we willen weten waarom baby’s in hazenslaapjes slapen, zullen we goed moeten kijken naar wat er tijdens onze slaap gebeurt. Alle mensen doorlopen een cyclus tijdens onze slaap. Dit noemen we dan ook de slaapcyclus, deze slaapcyclus bestaat uit 5 verschillende fases:
Fase 1: inslaapfase
Je slaapt nog nét niet helemaal. Je ogen vallen dicht maar je bent nog wakker. De hersenactiviteit neemt tijdens deze fase af.
Fase 2: lichte slaap
Je slaapt, maar nog niet heel diep. Als je wakker wordt tijdens deze fase ben je niet uitgerust.
Fase 3: overgang naar diepe slaap
Je ademhaling, hartritme en lichaamstemperatuur dalen, daarnaast ontspannen je spieren. Deze fase duurt maar een aantal minuten.
Fase 4: de diepe slaap
Deze slaap zorgt voor fysieke rust, denk hierbij aan het herstel van je spieren etc.
Fase 5: de REM slaap
De REM slaap wordt ook wel de droomslaap genoemd. REM staat voor Rapid Eye Movement. Dat komt omdat je ogen tijdens deze fase constant bewegen. Je hartritme en ademhaling zijn onregelmatig tijdens deze periode. Tijdens de REM-slaap worden gegevens en prikkels van de dag verwerkt.
Bij een volwassen persoon duurt deze gehele slaapcyclus ongeveer anderhalf uur. Je doorloopt de cyclus dan ook zo’n 5 tot 6 keer per nacht. Na het doorlopen van deze cyclus wordt je altijd even kort wakker. Vaak is dit echter zó kort dat je het niet eens doorhebt en meteen weer in slaap valt. Klaar om dezelfde cyclus nog een keer te doorlopen.
De slaapcyclus van baby’s
Baby’s doorlopen dezelfde slaapcyclus als volwassenen. Ze doorlopen deze alleen een stuk sneller. De slaapcyclus van een baby duurt maar 45 tot 50 minuten. Je baby wordt net zoals jij ook wakker na het doorlopen van deze slaapcyclus. Het verschil is dat je kleintje niet zonder hulp weer in slaap kan vallen als een cyclus is afgelopen. Hij kan de verschillende cycli nog niet aan elkaar koppelen. Je zult je baby dus wat aandacht moeten geven voordat hij verder kan slapen.
Hoe doorbreek je hazenslaapjes?
Baby’s moeten nog leren om de slaapcycli aan elkaar te koppelen. Dit kost tijd. Hoeveel tijd, dat verschilt per kind. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je baby te helpen deze slaapcycli aan elkaar te koppelen.
Zorg voor een donkere kamer
Een donkere kamer zorgt ervoor dat we meer melatonine aanmaken. Melatonine is het stofje in ons lichaam waar we slaperig van worden. Door je baby in een donkere kamer te laten slapen (ook overdag!) zorg je ervoor dat hij meer melatonine aanmaakt. Deze kleine ‘boost’ kan ervoor zorgen dat je baby makkelijker zelf in slaap valt na het ontwaken uit een slaapcyclus.
Haal je kindje niet te snel uit bed!
Voor sommige ouders is het extreem lastig om hun kindje te laten liggen als ze wakker worden voordat ze op moeten staan.. Toch is het beter om dit niet te doen. Zeker wanneer je baby niet huilt. Aandacht van papa of mama is namelijk hartstikke leuk. Je kleintje ziet jouw aandacht aan een beloning. Als jij dus telkens je kindje direct aandacht geeft als hij wakker wordt, zal hij niet zomaar zelf weer in slaap vallen.
Ook wanneer je kind huilt loont het om hem nog even te laten slapen na het huilen. Je moet je kindje wel de kans geven om zelf weer in slaap te vallen! Als je kindje wél huilend ontwaakt en niet meer in slaap valt kun je hem het beste even kalmeren, terug in bed leggen en dan nog even laten slapen.
Probeer white noise
White noise, of witte ruis kan gebruikt worden als slaaptrainer voor je baby. White noise is een rustgevend achtergrondgeluid. Het lijkt voor je baby op het suizen van bloed door de baarmoeder, wat je baby een warm en geborgen gevoel geeft. Deze rustgevende ruis sust je baby als het ware lekker in slaap en helpt hem ook zelfstandig terug in slaap te vallen als hij wakker wordt na een slaapcyclus.
De slaapfases worden zo beter gekoppeld, volgen elkaar naadloos op en houden je kindje in een heerlijk diepe slaap. Het mooiste van alles? Dit effect is niet tijdelijk! De white noise machine versterkt het natuurlijke slaapritme waardoor je kindje uiteindelijk ook beter zal slapen zónder ruis.
Klik om meer te leren over white noise voor baby’s!
Is het tijd voor een dutjes-overgang?
Je baby zal echt het belang van ‘s avonds slapen moeten leren. Als je baby na 8 maanden nog 3 dutjes per dag doet geef je dit niet duidelijk aan. Het kan zijn dat het tijd is om over te stappen van 3 naar 2 dutjes per dag.
Signalen die aangeven dat je kindje klaar is voor een dutjes overgang:
- ’s Ochtends heel vroeg wakker zijn.
- Niet makkelijk in slaap vallen (overdag en/of ’s avonds)
- Geen dutje willen doen
- Korte dutjes doen
- ’s Avonds laat pas in slaap vallen.
- ’s Nachts wakker worden.
Met de dutjes overgang van 3 naar 2 bouw je een grotere slaapschuld op bij je baby. Hierdoor zal hij ‘s nachts beter doorslapen. Let er echter wel op je baby genoeg slaap krijgt. Benieuwd of jouw kindje voldoende slaapt? Bekijk onze slaapgids vol met voorbeeld routines!
Wanneer stoppen hazenslaapjes?
Wanneer hazenslaapjes stoppen verschilt per kind.Als je kind heeft geleerd om door te slapen. Het kan natuurlijk nog steeds voorkomen dat je kindje met periodes slecht slaapt. Bijvoorbeeld tijdens een sprongetje of tijdens een slaapregressie.
Tijdens deze periodes maakt je kindje een mentale of fysieke verandering door. Dit beïnvloed ook hun nachtrust! Een sprongetje gaat ‘vanzelf’ voorbij. Je baby slaapt een aantal nachtjes slecht en je kunt hier helaas weinig aan doen. Bij een slaapregressie zul je echter samen met je baby aan de slag moeten zijn ritme te verbeteren.
Wil je meer weten over dutjesovergangen, sprongetjes en slaapregressies? Houd onze blogs in de gaten.
Kom bij de club!
Hey you! Op zoek naar meer informatie over slaap en kids, word lid van onze splinternieuwe community; Numsy+. In onze community chat je met andere ouders, volg je gratis cursussen en krijg je de kans om al je prangende vragen aan gecertificeerde slaapcoaches te stellen! Genoeg reden dus om vandaag nog lid te worden!