Flesvoeding geven: dit moet je weten!

Iedereen heeft het maar over de power van borstvoeding en wat daar de voordelen van zijn. Maar, wat als je geen borstvoeding kan of wil geven? Is dat minder goed? In deze blog lees je alles over flesvoeding

Bekijk hieronder onze video over flesvoeding uit de Numsy Plus community! Meer van dit soort video's over (op)voeding en slaap bekijken? Of al jouw vragen over slaap stellen aan onze gecertificeerde coaches?

Wat is flesvoeding?

Onder flesvoeding verstaan we voeding, meestal bedoeld voor pasgeboren baby’s, welke wordt aangeboden in een fles met daarbij behorende zuigspeen. De soort voeding die in de fles wordt aangeboden kan verschillen. Het kan hierbij gaan over: afgekolfde moedermelk, koemelk of kunstmatige zuigelingenvoeding. De laatste variant is meestal hetgeen wat in de volksmond wordt verstaan als er wordt gesproken over flesvoeding.

Flesvoeding heeft dan ook een hoop voordelen. Zo is het bijvoorbeeld een voordeel dat je zelf niet hoeft op te letten wat je eet of drinkt, omdat jouw kindje daar last van kan krijgen. Daarnaast kun je ook makkelijker even weg, zonder dat je rekening hoeft te houden met bijvoorbeeld kolven. Wat ook heel fijn is: als je de zorg van jouw kindje met een partner deelt, kan hij of zij ook de voedingen op zich nemen. Vooral ‘s nachts is het dus fijn om dit af te wisselen, zodat jullie allebei wat hardverdiende uurtjes slaap kunnen pakken. 

Met flesvoeding is het ook vaak makkelijker om een vast ritme te creëren in de voedingen. Je weet namelijk precies hoeveel jouw kindje binnenkrijgt en stemt dat af op het gewicht en de leeftijd van je kindje. Zo geef je jouw kleine makkelijk de juiste hoeveelheden voeding.

Of kinderen die flesvoeding ontvangen in de nacht beter slapen hangt af van elk kindje als individu. We spreken hier in ieder geval niet van ‘oorzaak - gevolg’, maar eerder van correlatie. We zien vaak dat kindjes die flesvoeding ontvangen eerder de nacht doorslapen, maar het is zeker geen vuistregel.

Hoe kies ik de beste soort flesvoeding?

 Er zijn verschillende soorten zuigelingenvoeding in poedervorm, die allemaal worden aangemaakt met water. Meestal is de voeding gebaseerd op koemelk en nauwkeurig afgestemd op de spijsvertering van je baby. Meestal wordt in het begin de standaard-voeding geadviseerd. Deze lijkt het meest op moedermelk. Op de verpakking staat ‘volledige zuigelingenvoeding’, dat betekent dat alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft in de voeding zitten.

Meestal is de voeding gebaseerd op koemelk en nauwkeurig afgestemd op de spijsvertering van je baby. Er is ook zuigelingenvoeding op basis van sojamelk. Verder bestaat er speciale, lichter verteerbare voeding die helpt bij darmkrampjes; meer verzadigde voeding voor heel hongerige baby’s en iets dikkere voeding voor baby’s die veel spugen ( reflux). 

Raadpleeg je consultatie- of huisarts voor je overstapt op een van deze speciale voedingen. Je pasgeboren baby kan ook om andere redenen veel honger hebben of snel spugen. Verander dus nooit op eigen houtje van voeding. 

Lees verder over het voedingsschema van je kindje!

Slaapcoach tip: Bekijk hier alle soorten flessen en spenen voor flesvoeding die wij aanraden voor jou en je kindje

Hoeveel flesvoeding heeft mijn baby nodig?

Meestal kun je rekenen op zo’n 3 a 4 uur tussen de voedingen. Je kunt rekening houden met zo’n 150 ml per kg lichaamsgewicht per 24 uur. Toch kan het zo zijn dat wanneer jouw kindje bijvoorbeeld in een groeispurt zit of een ontwikkelingssprong meemaakt, jouw kindje om wat extra voeding vraagt. Let daarbij wel op: honger is honger. Je hoeft dus niet per se een voeding uit te gaan stellen omdat het nog geen drie uur is.

Je moet natuurlijk wel opletten dat je niet iedere keer een voeding geeft als het nog niet nodig is, want van flesvoeding kunnen kindjes wel teveel krijgen!

Wat je kunt doen is een kleine deel voeding geven en vervolgens op de tijd dat jouw kindje de voeding eigenlijk moest krijgen, de rest van de deel voeding geeft. Op die manier kun je in het ritme blijven en tegelijkertijd voorzien in de behoefte van je kindje.

Numsy+! Ons platform voor ouders vol met informatieve video's en een actieve community. Stel onbeperkt vragen aan gecertificeerde slaapcoaches en leer alles over slaap!

Hoeveelheid flesvoeding per leeftijd baby

Tot 6 weken: 50-150 ml (2-5 oz) per voeding (7 of 8 voedingen per dag gemiddeld 500-725 ml (18-24 oz.)

6 weken - 4 maanden: 125-175 ml (4-6 oz.) 6 voedingen plus droomvoedingen; gemiddelde hoeveelheid is 925-950 ml (24-32 oz.) 

4 - 6 maanden: 150-250 ml (5-8 oz.) per voeding (5 voedingen plus de droom voedingen gemiddelde hoeveelheid is 775-1100 ml (26-38 oz.))

6 - 9 maanden: 5 voedingen per dag, inclusief vast voedsel. Is gemiddeld vloeistofinname van 950-1450 ml (32-48 oz.) Als je vaste stoffen introduceert, neemt de melkconsumptie af met hetzelfde aantal in gewicht - bijvoorbeeld een baby die ooit 1200 ml (40 oz.) melk nam neemt 425 g (15 oz.) vaste stoffen en 750 ml (25 oz.) melk in. Opmerking: 2 T. vaste stof = 25 ml (1 oz.) vloeistof; 2 T. vast fruit of groente puree - 1/4 van een pot van 100 g (4 oz., als je deze niet zelf maakt).

Meer weten over de slaap van je kindje? Lees lekker verder in onze slaapgids! In onze slaapgids leer je jouw kindje zelfstandig slapen. 

Hoe weet ik of mijn baby genoeg drinkt?

Het varieert per kleintje hoeveel hij of zij wil drinken en wat dan ook genoeg is voor hem of haar. Als je jouw kleintje voedt wanneer hij honger heeft en hem zelf laat beslissen hoe veel hij wilt drinken, komt het bijna nooit voor dat hij niet genoeg binnenkrijgt. Mocht je twijfelen, kijk dan goed naar het gedrag. Is jouw kleintje vrolijk en actief, dan krijgt hij voldoende voedingsstoffen binnen. Je kunt ook kijken naar zijn gewichtstoename. Het consultatiebureau houdt dit tevens goed mee in de gaten.

Voor de eerste levensweken kun je tevens pijlen of jouw kleintje voldoende drinkt als hij ongeveer 6 natte luiers en 2 tot 5 poepluiers heeft per 24 uur. Daarna blijft het aantal van 6 natte luiers per dag staan in combinatie met zijn gedrag en groei. 

Wat heb je nodig voor het geven van flesvoeding?

Flesjes, spenen, maar ook de voeding zelf zijn er in velen soorten, vormen en maten. 

Als je van plan bent je kind flesvoeding te geven, heb je het volgende nodig:

    Minimaal 2 flessen en spenen met een duidelijke maatverdeling en een inhoud van 240 cc;

    Een flessenborstel;

    Flesvoeding in poedervorm;

    Een flessenwarmer of magnetron.

Hoe maak ik de fles klaar voor flesvoeding?

Vul eerst een fles met de benodigde hoeveelheid koud water. Voeg de aangegeven hoeveelheid melkpoeder toe. Hou je aan de hoeveelheden op de verpakking. Een schepje extra poeder als je kind erg hongerig is, of hard huilt is verleidelijk, maar is niet goed voor z’n nieren. Als de flesvoeding te geconcentreerd is kunnen ook de darmpjes de melk niet goed verwerken. Minder poeder dan aangegeven is ook niet goed, want dat zorgt ervoor dat de voeding te weinig geconcentreerd is en dus te weinig voedingsstoffen bevat. Blijf net zolang roeren totdat de voeding goed is gemengd met het water.

Probeer niet te gaan schudden, dit zorgt ervoor dat er luchtbellen in het flesje komen, welke je kleintje mee op zal drinken. Dit kan voor darmkrampjes zorgen.

Moet ik de flesvoeding opwarmen of koud geven?

De adviezen rondom het opwarmen van de flesvoeding zijn de afgelopen jaar sterk veranderd. Tegenwoordig wordt vaak geadviseerd de flesjes aan te bieden op kamertemperatuur. Het heeft geen negatieve gevolgen voor de spijsvertering en de kans op brandwonden neemt af.

Drinkt jouw kleintje zijn voedingen beter als deze zijn opgewarmd, dan kun je hiervoor een flessenwarmer of pannetje heet water voor gebruiken. Het is ook mogelijk om de magnetron te gebruiken, waar hier bevindt zich een kans op zogenaamde ‘hot spots’. Dit betekent dat de magnetron de melk niet altijd is zijn geheel op gelijke temperatuur kan verwarmen, maar dat sommige delen van de melk wat kouder blijven en sommige delen veel heter.

Slaapcoach tip: Bekijk hier onze aanbevolen flessenwarmer

Mag ik flesvoeding maken met kraanwater?

Je kunt gewoon water uit de kraan gebruiken, want het water in Nederland is zo veilig dat je het niet eerst hoeft te koken. Gebruik geen warm water uit de kraan in verband met het gevaar op legionellabacteriën. 

Hoe geef ik de fles aan mijn baby?

Neem je kindje halfzittend op schoot. Het hoofdje steunt op de binnenkant van je elleboog. Wissel links en rechts hierbij af. Contact maken is belangrijk, kijk je kindje aan en reageer op de aanwijzingen die hij geeft. Houd de fles scheef en geef drinken zolang de baby daar behoefte aan heeft. Zorg er hierbij voor dat de speen gevuld blijft met melk. Wanneer hij een boertje moet laten kun je hem even optillen en met zijn hoofdje tegen je schouder laten leunen. Probeer tijdens het boeren de lucht naar boven toe te wrijven in plaats van op het rugje te kloppen. 

Je baby geeft vanzelf aan wanneer hij genoeg heeft gehad. Het voeden duurt gemiddeld zo’n 15 tot 30 minuten. 

Hoe maak ik de fles schoon na de flesvoeding?

Het is belangrijk om de flessen goed schoon te houden. Sommige flessen worden, als je ze een tijdje gebruikt, een beetje dof. Het kan zijn dat het dan moeilijker te controleren is of de fles wel schoon is. Er wordt aangeraden de fles dan te vervangen.

Als je de fles voor de eerste keer gebruikt is het belangrijk dat je de fles en de speen direct na het drinken omspoelt, melkresten zijn later moeilijk te verwijderen. Daarna om de fles uit elkaar te halen en deze 5 minuten gekookt water legt. Trek vóór elk gebruik van de fles aan het uiteinde van de speen. Dit doe je om te controleren of er geen scheurtjes in zitten. Net zoals de fopspenen is er anders een kans op verstikkingsgevaar.

Voor het reinigen van de flessen zijn er diverse materialen beschikbaar. Je kunt ze in kokend water en met afwasmiddel laten weken. Soms zijn er ook speciale borsteltjes voor de flessen te verkrijgen. DR. Brown’s levert een kleine variant van deze borsteltjes bij de fles, maar er zijn ook groter varianten te verkrijgen. Belangrijk is om hiermee alleen de fles schoon te maken en niet de speen. De speen kan hier namelijk door beschadigd raken en scheuren. Alle onderdelen kunnen ook in de vaatwasser op maximaal 60 graden. Je kunt ook gebruik maken van een elektrische sterilisator of magnetronsterilisator.

Bekijk hier de borsteltjes, flessen en andere flesvoedingsaccessoires

Tot wanneer moet ik voeding via de fles geven?

Een strak voedingsschema is niet nodig, maar je wilt wellicht toch weten wat ‘normaal’ is. In de eerste twee maanden zullen de meeste kinderen zo’n 6 tot 8 keer per dag gevoed willen worden. Daarna bouwen jullie dit rustig af tot 5 keer per dag na 2-3 maanden.

Het geven van flesvoeding duurt meestal niet langer dan 20 minuten. Geef de fles niet langer dan 30 minuten en dring voedsel niet op. Als het voeden langer duurt controleer dan of je wel een geschikte speen hebt en neem eventueel contact op het consultatiebureau.

Vanaf het eerste levensjaar zal jouw kleintje leren om zelfstandig uit een beker te gaan drinken, maar ook hier zijn flesvoedingen nog steeds een onderdeel van zijn voedingsschema. Zeker in de avond, voor het slapen gaan, is het prima om ervoor te zorgen dat zijn buikje goed gevuld is en jouw kleintje fijn de nacht door kan slapen!

Join Numsy+!

Wil je meer informatie over de voeding van je kindje? Dan is Numsy+ misschien wel de plek waar je jouw antwoorden kunt vinden! Bekijk de trainingsmodules en stel jouw vragen in de community aan één van de slaapcoaches.