Eerste tandjes baby: doorkomende baby tandjes & slaap
12 augustus 2021 
in Baby
5 min. leestijd

Eerste tandjes baby: doorkomende baby tandjes & slaap

Op het moment dat het kwijl van je baby je om de oren vliegt en alles in het mondje verdwijnt, weet je hoe laat het is. De eerste tandjes van je baby zijn in aantocht. Bekijk eerst onze korte video over babytandjes! Wist je dat onze slaapcoaches en hele module hebben opgenomen die jouw handige tips, tricks en zichten geven over slaap en de ontwikkeling van je kindje? Je bekijkt dit en véél meer in onze community Numsy+!

Krijg direct toegang!

Wanneer komen de eerste tandjes van je baby door?

De eerste tandjes van je baby komen door wanneer je kindje tussen de 5 maanden en 1 jaar oud is. Gemiddeld gezien is het rond de 6 maanden wanneer je baby tandjes krijgt. Dit kan natuurlijk ook veel eerder of later zijn.

Dit is vaak een snijtand in het ondergebit. Maar zoals gezegd: sommige baby’s krijgen al eerder tandjes en bij andere baby’s zijn er rond de 9 maanden nog geen tanden en kiezen te bekennen. In extreme gevallen zijn er zelfs kindjes die het eerste tandje pas rond de eerste verjaardag krijgen en er zijn ook kindjes die worden geboren met een tand!

De kiezen komen vaak het laatst door. De eerste kies komt bij de meeste baby's wanneer ze tussen de 13 tot 19 maanden oud zijn.

eerste tandjes van je baby

Tandjes baby symptomen

Hoe weet je nou dat de eerste tandjes van je baby in aantocht zijn? Vaak merk je dit wel aangezien tandjes krijgen bij baby’s een paar duidelijke symptomen afgeven. Onderstaand de belangrijkste symptomen:

  • Op alles kauwen;
  • Veel wrijft over de wangetjes of de oortjes;
  • Meer huilen of duidelijk niet goed in zijn/haar vel zitten;
  • Veel kwijlen;
  • Verminderde eetlust;
  • Rood en opgezwollen tandvlees;
  • Harde bobbel in het tandvlees.

Tandjes doorkomen en koorts, diarree en luieruitslag

Vaak wordt gezegd dat koorts, diarree en luieruitslag wordt veroorzaakt door doorkomende tanden en kiezen bij je baby, maar dat is niet direct het geval. Een doorkomende tand veroorzaakt an sich geen koorts. Toch komt het wel regelmatig voor wanneer je baby tandjes krijgt deze ook hoge koorts krijgt. Vaak is dit een samenhang van elementen.

Bijvoorbeeld: je kindje stopt meer in zijn/haar mondje doordat hij wil kauwen op iets. Hierdoor krijgt hij meer bacteriën binnen en die veroorzaken ziekten of diarree. Het kan ook zijn dat je kindje wat slechter slaapt door pijn aan de doorkomende tand. Daardoor is het afweersysteem minder sterk en wordt je kind ook sneller ziek.

Luieruitslag kan weer een gevolg zijn van diarree. En zo hangt het allemaal samen.

Hoe lang duurt doorkomen van tandjes?

Dat is lastig om te zeggen. We weten niet precies wanneer het proces van doorkomende tandjes begint, dit is namelijk niet te zien. Sommige mensen zeggen dat wanneer je een duidelijke bobbel voelt en je het tandje al een beetje door het tandvlees heen ziet schemeren, het ongeveer een week of 2 duurt voordat het tandje er doorheen is.

Doen doorkomende tandjes pijn?

Dat kan, maar hoeft niet. Sommige kindjes fietsen er doorheen zonder klachten en hebben er in één keer een tand bij. Andere kindjes hebben duidelijk last, huilen meer, hebben moeite met eten en wrijven vaak over de wangetjes. Ook kan het ene tandje meer klachten veroorzaken dan het andere tandje.

Baby tandjes en slapen

Kunnen doorkomende tandjes van je baby invloed hebben op het slapen? Dit antwoord is een beetje dubbel. En dan bedoelen we dat het op zich wel mogelijk is, maar dat vaker wordt gedacht dat het slechte slapen door de tandjes komt, dan dat werkelijk het geval is.

Wat? Nou, heel veel klachten worden al snel toegewezen aan de doorkomende tandjes. Denk aan koorts. Maar zoals we eerder aangaven wordt dat niet direct door de tandjes veroorzaakt.

Hetzelfde geldt ook voor slapen. Veel ouders dénken dat het slechte slapen door de tandjes komt, maar vaak is er iets anders aan de hand. Wacht dus even met het toedienen van pijn verlichtende medicatie. Misschien is er namelijk iets anders aan de hand

Wanneer zorgen de tandjes dat je baby slecht gaat slapen?

Je weet dat je baby er last van heeft als hij symptomen laat zien die veelvoorkomend zijn bij pijn door doorkomende tandjes. Zoals rood en dik tandvlees, zichtbaar niet in zijn hum zijn, meer huilen, rode wangetjes, trekken aan de oortjes, meer kwijlen en veel willen bijten of kauwen op harde dingen. Vaak gaat vast voedsel eten, vooral voedsel dat warm is, minder goed.

Merk je bovenstaande punten op, dan is de kans groot dat je kindje er last van heeft en daardoor ook moeite heeft met slapen. Je zou dan een tandgel of druppels kunnen proberen om de pijn iets te verlichten of geef je baby een paracetamol. Het beste is dit eerst te overleggen met de huisarts of het Consultatiebureau.

Tandjes doorkomen tips

Als de tandjes doorkomen kan dit gevoelig zijn. Onderstaand wat tips om de pijn te verlichten. Het beste is om eerst de tips te proberen waarbij geen medicatie aan de orde komt. Helpt het niet en weet je zeker dat je kindje pijn heeft door de doorkomende tandjes, dan kun je medicatie gebruiken zoals een tandgel of paracetamol.

  • Iets kouds om op te kauwen: bijtringen zijn ideaal. Hierop kan je kindje ongestoord kauwen. Nog beter: bijtringen die je in de koelkast kunt bewaren. Deze zijn lekker koud en bieden wat verlichting tegen de pijn. TIP: leg ze niet in de diepvries want dan worden ze té koud. Ook gekoeld drinken of eten vindt je kleintje fijn tegen de pijn.
  • Tandvlees masseren: het kan ook helpen om zachtjes het tandvlees te masseren. Maar dan moet je natuurlijk wel een baby hebben die dit accepteert. Het masseren kun je doen met je vinger (was je handen goed voordat je dit doet) of met de bolle kant van een theelepel.
  • Knagen op iets hards: bij sommige baby’s helpt het ook heel erg om ze op iets stevigs te laten knagen zoals een broodkorst of stuk komkommer. Dit kan uiteraard alleen bij baby’s die deze stukken ook kunnen verwerken.
  • Geneesmiddel tegen de pijn: als je kindje echt pijn heeft, kun je een geneesmiddel tegen de pijn gebruiken. Een bekend middel is Dentinox. Dit is een vloeistof die je op het zere tandvlees kunt aanbrengen. Een middel met lidocaïne (vaak een gel) kan ook goed werken. Dit verdooft het tandvlees. Verder zijn er nog homeopathische middelen verkrijgbaar die mogelijk kunnen werken zoals Chamodent druppels of gel van VSM.
  • Laatste redmiddel, paracetamol: werkt niets en heeft je baby zichtbaar pijn aan de tandjes ook met slapen? Dan zou je voor het naar bed gaan een paracetamol als zetpil kunnen geven.

Het is eindelijk afgelopen met al je twijfels over slaap en (op)voeding!

Loop jij wel eens rond met angsten of twijfels rondom de slaap en (op)voeding van je kind? Je bent heus niet de enige! Daarom hebben wij iets moois voor je ontwikkeld. Een heuse community waarin je al jouw twijfels, angsten en vragen bespreekt met gecertificeerde slaapcoaches en pedagogen.

Meld je aan en krijg direct toegang tot deze community en onze bibliotheek vol met videocolleges waarin je stap voor stap uitleg krijgt over veelvoorkomende slaapproblemen. Zo weet jij elk slaapprobleem moeiteloos aan te pakken en zit je nooit meer met je handen in het haar. Klinkt als een droom toch?

Krijg direct toegang!

Numsy+ Newborn Module

Over de schrijver
Slaapcoach Lisanne Slagter helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Lisanne via haar website Het slaapatelier. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen