Driftbuien peuter: hoe ga je ermee om?
Driftbuien Peuter. Als peuterouder heb je het vast al eens meegemaakt. Een schreeuwende, stampvoetende koter die ab-so-luut niet mee gaat werken. Wanneer het jou als ouder overkomt kun je jouw peuter wel achter het behang plakken. Toch maar even tot 10 tellen en lezen: In deze blog vertellen we jou hoe je het beste om kunt gaan met de driftbuien van jouw peuter.
Wat is een driftbui?
Een driftbui is geen gewone boosheid. Het is echt een enorme woedeuitbarsting die (in jouw ogen als ouder) haaks staat op wat er zojuist gebeurd is. Niet van tafel mogen of is het bedtijd voordat je peuter er zin in heeft? Bij een driftbui kun je rekenen op: Extreme huilbuien, schreeuwen, stampvoeten, slaan, bijten, krabben, spullen kapot maken, noem het maar op!
Sommige kinderen houden hun adem zelfs in als ze hun zin niet krijgen. Soms laat je kind deze vorm van aandacht trekken zo ver gaan dat hij/zij blauw aanloopt of buiten bewustzijn raakt. Dat klinkt heel heftig, maar kan geen kwaad. Jouw driftkikker gaat altijd vanzelf weer ademen.
In de meeste gevallen is een driftbui net zo plotseling over als dat hij opkwam. Toch kan een driftbui in sommige gevallen ook uren duren. Dit verschilt per kind. De redenen dat je kleine last krijgt van een driftbui kunnen heel uiteenlopend zijn. Vaak is je kind gefrustreerd omdat hij niet onder woorden kan brengen wat er scheelt. Driftbuien komen vooral voor tussen de 1,5 en 4 jaar. Deze periode noemt men ook wel de peuterpubertijd.
Maak je geen zorgen. Zelfs als je kind een driftbui krijgt die uren duurt wordt deze uiteindelijk wel weer rustig.
Meer weten over de ontwikkeling van je kind, of zit je hoofd soms bomvol met vragen en twijfels? Kom eens kijken bij ons clubje. Stel je vragen aan onze gecertificeerde slaapcoaches en praat met ouders over je angsten en twijfels. We nemen graag de stress van het ouderschap bij je weg.
Waarom hebben peuters zoveel driftbuien?
Tijdens de peuterpubertijd wordt het woordje ‘nee’ echt een stopwoordje voor je kleine. Hij/zij is een eigen willetje aan het ontwikkelen en is niet bang om een mening te geven. Deze emotionele ontwikkeling valt niet altijd even makkelijk voor je kind. Hij of zij probeert de wereld te ontdekken en vanalles zelf te doen, als iets dan nog niet lukt kan dit frustrerend zijn.
Complexe emoties zoals angst, frustratie of verdriet verwerken is zwaar en ook nog eens hartstikke nieuw voor je kleine ontdekker. Het is moeilijk om alles een plekje te geven en ook het communiceren over gevoelens is lastig zonder een volgroeid spraakvermogen en/of woordenschat. Het niet goed kwijt kunnen van de emoties zorgt voor een hoop extra frustratie. Wat kan leiden tot de driftbui.
Elk kind krijgt ergens rond de peuterpubertijd wel last van driftbuien. Je hoeft je als ouder dan ook geen zorgen te maken dat je met een of ander agressief kind opgescheept zit. Ja tuurlijk, het ene kind zal vaker een driftbui hebben dan de ander. Dit kan te maken hebben met triggers in de omgeving zoals honger of stress maar kan ook komen door het temperament van je kind. Belangrijk om te weten is; het trekt vanzelf weer bij.
Hoe ga je om met driftbuien?
Misschien ben je zelf ook een beetje heetgebakerd, of juist de rust zelve. Hoe dan ook, er gaat een punt komen waarop je zelf je ook je geduld verliest. Het liefst wil je dan heel boos of geïrriteerd op je kind reageren om te laten weten; “nu is het klaar!”. Hoe moeilijk het ook kan zijn om zelf rustig te blijven, we raden je aan om nog even tot 10 te tellen.
Word je heel boos op je peuter die midden in een driftbui zit? Dan heeft dit vaak een averechts effect. Je kind voelt zich niet serieus genomen wat de driftbui alleen maar verergert. Je kan jouw heethoofd het beste even rustig af laten koelen.
Iedereen heeft het af en toe nodig om overstuur te zijn zonder dat andere zich hiermee bemoeien. Die ervaring is belangrijk voor het gevoel van veiligheid en zelfbeschikking van je peuter. Het mag een keertje gebeuren. Een alternatief voor deze ‘even-uit-laten-razen’ techniek is om het gevoel van je peuter te benoemen. Zo voelt deze zich door jouw begrepen. Probeer het eens uit en kijk wat voor jouw kind het beste werkt.
Hoe kan ik driftbuien voorkomen?
Voorkomen is beter dan genezen zullen we maar zeggen. Een driftbui ontstaat omdat je kleine geen controle heeft over de situatie. Hij weet niet zo goed hoe hij hier mee om moet gaan en/of hoe hij zijn onvrede kan uiten. Vandaar de woedende reactie. Als je kind weet wat hem of haar te wachten staat of als je kind het gevoel heeft zelf beslissingen te kunnen maken, kun je al heel wat uitbarstingen voorkomen. Probeer eens:
Zoveel mogelijk routine aan te brengen. Routine zorgt voor voorspelbaarheid, voorspelbaarheid zorgt voor controle en controle zorgt voor rust. Laat de dagen van je kleine steeds ongeveer hetzelfde verlopen. Je kunt hierbij denken aan vaste bed- en eettijden. Maar ook een vaste slaaproutine vóór bedtijd werkt goed. Of eerst ontbijten en dán pas een spelletje met papa/mama.
Twijfel je over de routine van je kindje? We hebben een slaapgids vol met voorbeeld routines voor kindjes van 0 tot en met 4 jaar.
Laat je peuter ook beslissen. Routine en regelmaat is goed, maar je moet hier niet in doorslaan. Letterlijk alles volgens routine en schema doen geeft je kleine ook een machteloos gevoel. Alles is namelijk van tevoren al voor hem of haar bepaald.
Geef je kind ook de ruimte om zelf keuzes te maken. Zeg bijvoorbeeld; Wil je een boekje lezen of een spelletje doen? Welke kleren wil je vandaag aan of wat wil je eten? In plaats van we gaan...
Natuurlijk zijn niet alle verzoeken van je peuter redelijk. Maar op alles ‘nee’ zeggen wordt door je peuter vliegensvlug overgenomen.
Blijf redelijk. Je peuter lijkt snel ouder te worden. Vergis je echter niet, veel dingen die in jouw hoofd redelijk lijken om te vragen zoals ‘even 5 minuten stilzitten…’ kan voor je peuter nog moeilijker zijn dan jij voor ogen had. Het heeft weinig zin om in deze situaties zelf gefrustreerd of boos te worden. Je peuter doet waarschijnlijk zijn/haar best. Sommige dingen zijn nog lastig en als je boos wordt terwijl jouw peuter zijn/haar best doet ben je vrijwel verzekerd van een flinke driftbui.
Wat doe je tijdens een driftbui?
Wat je ook doet. Sommige driftbuien zijn nou eenmaal niet te voorkomen. Houd in je achterhoofd dat het gedrag van je kleine inderdaad ‘onredelijk’ is maar hij of zij hier weinig aan kan doen. Probeer als volgt om te gaan met een driftbui:
Keep calm and… Tel even tot 10 of neem een klein momentje voor jezelf. Hoe lastig het ook is, laat je niet meevoeren door de driftbui van je peuter. Bekijk de situatie objectief en laat je eigen gevoelen even buiten beschouwing. Je kleine kan er ook weinig aan doen.
Vergeet ook niet dat je zelf maar een mens bent, natuurlijk is het beter om niet uit de slof te schieten, maar iedereen heeft een breekpunt. Je hoeft je dus niet schuldig te voelen als je wél een keer geïrriteerd of boos reageert.
Vermijd discussie. In het begin van de peuterpubertijd is de kans groot dat je zelf nog vol goede moed zit. Je kind even proberen te sussen en rede te laten zien lijkt dan nog een goed idee. Tijdens een driftbui is je peuter echter absoluut niet voor rede vatbaar. Discussiëren of onderhandelen heeft dus geen zin. Helaas zul je hem/haar uit moeten laten razen.
Boos zijn is oké, geweld gebruiken niet. Heeft je kind last van een driftbui? Dan hoef je niet meteen ‘actie’ te ondernemen. Het is belangrijk dat je kind leert dat het ook oké is als je even boos bent, zeuren/jengelen kan en mag soms. Hoewel het heel vervelend is hoef je ook bij schreeuwen of huilen niet altijd meteen in te grijpen.
Let echter wel op. Als je kind fysiek geweld gebruikt zoals slaan, schoppen of bijten is het tijd voor actie. Blijf rustig, maar laat je kind duidelijk weten dat dit echt niet oké is. Geef hem/haar een time-out en verwijder je kind direct uit de situatie.
Wat doe je na een driftbui?
Je hebt je kleine driftkikker uit laten razen en hij of zij is al enigszins bedaard. Wat nu? Maak gebruik van de volgende tips om deze buien zo snel mogelijk de baas te zijn.
Blijf praten. Laat de driftbui van je kleine wat zakken voordat je het gesprekje begint. Tijdens de driftbui kun je discussie beter vermijden. Maar ga als de ergste woede over is wel het gesprek aan. Vraag waarom je kindje zo boos werd, het is goed om je peuter over zijn of haar gevoelens te laten praten. Zo leert hij/zij zich beter uitdrukken.
Niet toegeven. Geef niet zomaar toe aan de eisen van je kind. “We don't negotiate with terrorists”. En daar is een goede reden voor. Heb je ruzie om een snoepje, het avondeten of de kleren die je kleine wil? Toegeven aan de wil van je peuter ná de driftbui geeft alleen maar het volgende signaal aan je kleine; als ik maar genoeg stennis veroorzaak, krijg ik wel wat ik wil. Het is belangrijk dat je kindje leert dat hij met negatief gedrag niks voor elkaar krijgt.
Eindig positief. Laat je kind niet achter met een gevoel van woede of onbegrip na een driftbui. Bespreek jullie gevoelens, maak duidelijke afspraken voor een (eventuele) volgende keer en maak het daarna weer goed met een knuffel, spelletje of andere gezellige activiteit.
Over Numsy
Wil jij ook een gezonde relatie met slaap voor jezelf of je gezin? Numsy komt tot de redding! We zijn sinds 2018 bezig met het opbouwen van een beter ritme voor gezinnen in de hele Benelux! Wil jij meer weten? Bekijk nog eens wat meer van onze blogs, slaapgidsen of wordt lid van onze bruisende community: Numsy+.
In deze community leer jij alles wat je moet weten over het slaapritme van je kleine, stel je vragen aan gecertificeerde slaapcoach en chat met ouders die in hetzelfde schuitje zitten als jij!