In deze blog lees je ons oordeel over verschillende draagzakken. Daarnaast hebben we onze slaapcoaches mee laten kijken. Ben jij benieuwd wat de beste draagzak is volgens onze slaapcoach? Je leest het in deze blog!
Top 8 beste draagzak voor baby’s 2023
1. Bykay click carrier classic draagzak
Deze draagzak heeft het beste van verschillende werelden. Hij is makkelijk in gebruik, snel te verstellen, praktisch qua design en ook nog eens gemaakt van duurzaam. Je kunt deze ByKay dragen op je buik, rug en heup.
Deze draagzak heeft een prima ergonomisch design maar geeft zeker niet de beste ondersteuning aan de rug of nek van je kindje. Daarnaast heeft deze draagzak een minder comfortabele heup- en schouderband voor jou als ouder.
- Vanaf geboorte (3,5 tot 15 kg)
- Makkelijk in gebruik (weinig instellen)
- Buik-, heup en rugdrager
- Ergonomisch voor jou en je kindje
- Slechte ondersteuning rug en nek voor je kindje
- Mindere heup- en schouderband voor ouder
2. Ergobaby adapt draagzak
De favoriet van onze slaapcoaches en terecht! Deze draagzak heeft alles wat je mag verwachten van een moderne draagzak. Hij biedt fijne steun aan het hoofd van je kindje, daarnaast kun je de banden gekruist dragen.
Het ergonomische design van deze draagzak zorgt ervoor dat je makkelijk wat langer op pad kunt gaan. Zonder dat jij of je baby oncomfortabel wordt.
Jammer genoeg heeft deze ergobaby adapt draagzak niet het meest smaakvolle design, daarnaast kun je in deze draagzak geen verkleinkussen gebruiken wat betekent dat hij niet voor alle kleine baby’s geschikt is vanaf de geboorte.
- Vanaf geboorte (3,2kg) tot maat 86/92
- Hoofdondersteuning
- Buik-, heup en rugdrager
- Optie tot gekruist dragen
- Ergonomisch voor jou en je kindje
- Design
- Geen verkleinkussen
3. Tula Free To Grow draagzak
De Tula Free To Grow draagzak is wat ons betreft het product dat jouw baby voorziet van de beste houding tijdens het dragen. Zeker wanneer je de nek van je kleine goed wil ondersteunen is deze draagzak een goede keuze. Enige nadeel dat daarbij komt kijken is dat je hier een los onderdeel voor bij moet bestellen.
Verder geeft de naam van het product het grote voordeel ervan al aan. Je baby mag in deze draagzak vanaf de geboorte. Daarnaast kun je hem gebruiken totdat je baby 15 kilo weegt. De Tula Free To Grow is daarnaast makkelijk te verstellen, je kunt hem dus makkelijk in afwisseling met je partner dragen. Tula Free To Grow is niet optimaal om je baby lekker warm te houden, maar goed daar kun je jouw baby altijd op kleden.
- Vanaf geboorte (3,5 tot 15 kg)
- Betere keus voor nekondersteuning (Wel betaalde insert nodig)
- Enkel gezicht richting ouder
- Enkel buik- en rugdrager
- Makkelijk in te stellen en afwisseling met partner
- Mindere keus voor warmte
- Geen heupdrager
- Insert vaak los erbij kopen
4. Stokke Limas draagzak
De Stokke Limas is een soort combinatie tussen een draagzak en een draagdoek. Dat maakt deze draagzak heerlijk comfortabel voor je baby. Daarnaast is deze draagzak ook onze absolute design favoriet! Oké, we geven het toe. Een draagzak is meestal geen product waar je echt een fashion statement mee maakt, maar deze Stokke draagzak ziet er toch bijzonder goed uit!
Deze draagzak is gemaakt van zacht katoen. Daarnaast kun je deze draagzak gebruiken als buik-, rug- en heupdrager. De draagzak zelf heeft een ergonomische pasvorm voor zowel jou als je kindje. Het enige nadeel van deze draagzak is dat je hem niet makkelijk af kunt wisselen met je partner. Het verstellen van de draagzak voor de drager is namelijk niet heel makkelijk. Ook vergt het omdoen van deze draagzak enige oefening.
- Vanaf geboorte (4 tot 18 kg)
- Combinatie van draagdoek en draagzak
- Meteen te gebruiken
- Zelf omknopen
- Buik-, heup en rugdrager
- Ergonomisch voor jou en je kindje
- Bewegingsvrijheid
- Niet makkelijk af wisselbaar met andere
- Behoeft oefening
5. BabyBjörn draagzak
De BabyBjörn draagzak zet comfort op de eerste plek. Je kunt hem gebruiken op de buik-, rug en heup. Daarnaast kun je jouw baby met zowel het gezichtje naar voren als naar achter dragen. Wat ons betreft is het de beste keus wat betreft comfort. Deze draagzak is namelijk gemaakt van ademend stof en is daarnaast erg zacht.
We vinden het echter jammer dat de draagzak enigszins lastig om in te stellen is. Daarnaast geeft de draagzak niet de beste neksteun. Ook qua design zien we graag liever wat anders. De draagzak ziet er wat grof gemaakt uit. Plus je moet ook wel fan zijn van de panterprint.
- Vanaf geboorte (3,5 tot 15 kg)
- Ademend Stof
- Buik-, heup en rugdrager
- Gezicht kan naar voren of achteren
- Ergonomisch voor jou en je kindje
- Beste keus op gebied van comfort (na instellen)
- Slechte neksteun
- Grof gemaakt
- Wat moeilijker in te stellen
6. Bondolino draagzak
De Bondolino Plus One Size is al geschikt vanaf de geboorte! Deze draagzak is een comfortabele combinatie tussen draagzak en draagdoek. Je tilt je kleine er gemakkelijk mee van hop naar her! Deze draagzak is ontwikkeld door experts, vroedvrouwen hebben samen met kleding experts gewerkt aan het design van deze draagzak.
Dat merk je meteen als je de Bondolino draagzak voor het eerst omdoet. Hij heeft namelijk een handig ergonomisch design voor zowel jou als je kindje. Geniet van de bewegings met deze praktische draagzak!
- Vanaf geboorte (3 tot 20 kg)
- Combinatie van draagdoek en draagzak
- Meteen te gebruiken
- Buik- en rugdrager
- Ergonomisch voor jou en je kindje
- Bewegingsvrijheid
- Ontwikkeld met vroedvrouwen (en kledingexperts)
- Geen draagdoek
7. Manduca draagzak
Op zoek naar een product wat perfect voor de groei is? Deze Manduca draagzak XT is in op alle punten te verstellen. Hierdoor is hij geschikt voor kindjes van verschillende groottes en gewichten. Je kunt deze draagzak gebruiken als buik-, heup- en rugdrager.
Deze Manduca draagzak geeft je een hoop bewegingsvrijheid. Daarnaast wordt hij geleverd met een handig slaapkapje. Het enige nadeel dat je hebt met deze draagzak is dat het soms even kan kosten voordat je volledig je weg hebt gevonden tussen de wirwar van gespen.
- Vanaf geboorte (3,5 kg tot 20 kg) (0-36 maanden)
- Meteen te gebruiken
- Buik-, heup en rugdrager
- Ergonomisch voor jou en je kindje
- Bewegingsvrijheid
- Inclusief slaapkapje
*Het dragen met een draagzak op de rug raden we pas aan als je kindje zelf van zit naar lig kan komen (zonder hulp). Dan zijn de spieren in de rug voldoende ontwikkeld om zichzelf rechtop te houden.
- Duurt even voor je er uit komt met alle gespen
8. Storchenwiege BabyCarrier draagzak
Ook deze draagzak is een combinatie tussen draagzak en draagdoek. De Storchenwiege BabyCarrier draagzak is makkelijk te gebruiken. Je kunt hem namelijk zelf knopen, zonder hulp van je partner. Dit kost wel even wat oefening, maar als je het eenmaal door hebt is deze BabyCarrier zo omgeknoopt.
Deze BabyCarrier is gemaakt van soepel, duurzame en veerkrachtige stof. Hij is daarnaast ergonomisch voor zowel jou als je kindje. De draagzak is te gebruiken zowel als buik,- rug- en heupdrager.
- Vanaf geboorte (3,5 tot 15 kg)
- Combinatie van draagdoek en draagzak
- Soepel, duurzame en veerkrachtige stof
- Meteen te gebruiken
- Zelf omknopen
- Geschikt als buik- en rug-drager
- Ergonomisch voor jou en je kindje
- Bewegingsvrijheid
- Makkelijk nadat je het onder de knie hebt
Hoe we deze producten getest hebben
Bovenstaande producten zijn onafhankelijk getest. We hebben hiervoor gekeken naar design, ergonomische pasvorm, comfort, duurzaamheid en prijs. We hebben verschillende reviews gelezen en onze slaapcoaches gevraagd welk product zij voor hun kind zouden kiezen.
Wat is een baby draagzak?
Met een draagzak kun jij je baby op je buik of rug met je meedragen. Dat is soms makkelijker dan met de kinderwagen. Wanneer je bijvoorbeeld even boodschappen moet doen heb je gewoon je handen vrij. Het kan ook erg handig zijn wanneer je ergens bent waar het slecht begaanbaar is voor je de kinderwagen.
Daarnaast kan het ook voor je baby prettig zijn om op deze manier gedragen te worden. Met een goede ergonomische draagzak ondersteun je jouw kleintje namelijk optimaal. Je kindje is daarnaast lekker dicht bij je. Er zijn zelfs een hoop kindjes die tijdens het lopen al snel in slaap gewiegd worden.
Waar moet je op letten als je een draagzak koopt?
Wanneer je een draagzak koopt zijn er een aantal dingen waar je op moet letten.
Ergonomische pasvorm
Een draagzak moet bovenal de juiste ondersteuning aan je baby geven tijdens het dragen. Let er op dat je voldoende ruimte vrijhoudt voor de handjes en dat het hoofdje en de nek goed worden ondersteund in de draagzak. Let er ook op dat de draagzak goede ondersteuning biedt aan jouw lichaam. Jouw baby dragen in een draagzak moet niet belastend voelen. Zorg dus dat je het gewicht makkelijk kunt dragen.
Gewicht baby
Daarnaast is het belangrijk dat je kijkt naar het gewicht dat de draagzak ondersteund. Over het algemeen zijn draagzakken beschikbaar in de volgende drie ‘gewichtsklassen’.
- Draagzakken voor baby’s tot 9 kg
- Draagzakken voor baby’s tot 15 kg
- Draagzakken voor baby’s tot 20 kg
Rug- buik of heup draagzak
Je kunt een draagzak op verschillende manieren gebruiken. Pasgeboren baby’s mag je alleen op je buik dragen, met het gezichtje naar je toe. Zo kun je jouw kindje goed in de gaten houden. Je kunt gebruik maken van een rugdraagzak wanneer je kindje zelfstandig rechtop kan zitten.
Een heupdrager kan ook erg handig zijn. Zeker wanneer je een draagzak wilt die je rug ontlast. Een heupdrager kun net als een draagzak voor de rug het beste gebruiken wanneer je kindje zelfstandig kan zitten.
Zorg dat je draagzak goed aansluit!
Het is enorm belangrijk dat je draagzak goed aansluit wanneer je hem omdoet. Je baby moet er namelijk niet in kunnen gaan staan, daarnaast mag de draagzak niet te losjes zitten omdat je baby er dan uit kan vallen. Vaak kun je een draagzak op verschillende plekken verstellen, zo weet je zeker dat jouw baby veilig vast zit.
Let op! Maak je baby ook weer niet té strak vast. Test bijvoorbeeld eerst met je partner om zeker te weten dat je baby nog goed adem blijft halen.
Wat is het verschil tussen een draagzak en draagdoek?
Een draagzak is over het algemeen makkelijker te verstellen dan een draagdoek. Een draagdoek moet je vaak zelf knopen of ombinden. Dit maakt het minder makkelijk om hem te verstellen of om te wisselen met je partner. De meeste draagzakken maken namelijk gebruik van een kliksysteem of klittenband.
Een draagdoek overigens wel uit zichzelf ergonomisch. Dat komt omdat een doek makkelijk om het lichaam van je kindje wikkelt. Daarnaast berg je een doek makkelijk op in je tas.