Samen slapen met een co-sleeper, is het de moeite waard?

Er bestaat een hoop discussie over: Co-sleeping. Het brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. De grootste issue omtrent het samen in één bed slapen is de veiligheid van je kindje. Wanneer je kindje bij jullie in bed slaapt is er een vergrote kans op verstikking, daarnaast kan je kindje ook uit bed vallen. Wil je toch je kindje dichtbij hebben wanneer je gaat slapen? Dan is een co-sleeper misschien wel de geschikte oplossing voor jou...

Wat is een co-sleeper?

Een co-sleeper is een wiegje of ledikant wat je aan het bed kunt bevestigen (of ernaast zetten in sommige gevallen). Dankzij een co-sleeper kan je kindje praktisch gezien bij jou in bed liggen, maar dan op een eigen slaapoppervlak. Co-sleepers hebben bijna altijd één zijkant die los kan, hierdoor is het bedje aan één kant open en ligt je kindje lekker dicht bij je. Ideaal als je jouw kind snel wilt troosten of een nacht- of droomvoeding wil geven. 

Wist je dat we een community hebben die je alles leert rondom de slaap van je baby? Kom eens een kijkje nemen bij Numsy+. Onze slaapcoaches nemen al jouw vragen en angsten over je kleine bij je weg. Kom gemakkelijk in contact met professionals en gelijkgestemde ouders!


Vooral bij borstvoeding geven kan een co-sleeper handig zijn, je kunt gewoon op jouw matras blijven liggen. 

De voordelen van een co-sleeper:

1. Je kindje in de gaten houden

Veel ouders vinden het prettig om hun kindje de eerste 6 maanden dichtbij te hebben. Met een co-sleeper kun je als ouder je kindje goed in de gaten houden en hoor je hem of haar direct als er iets is. 

2. Snel ingrijpen

Als je kindje dichtbij is kun je natuurlijk snel ingrijpen als er iets. Je kunt je baby bijvoorbeeld snel sussen als hij huilend wakker wordt maar ook borstvoeding geven vanuit je bed is met een co-sleeper lekker makkelijk. Je hoeft er namelijk niet voor op te staan!

3. Betere nachtrust voor je baby

Een co-sleeper kan ook bijdragen aan de nachtrust van je kleintje. Dichtbij papa en mama slapen geeft hem of haar namelijk een heerlijk geborgen gevoel. Zelfs als het donker is merkt je kindje dat je bij hem of haar in de buurt bent. Je baby hoort je ademhaling en het klinkt een beetje gek, maar hij kan je ook ruiken! Co-sleepen kan de nachtrust bevorderen, maar het kan ook problemen opleveren wanneer jij je kindje op zijn of haar eigen kamer laat slapen (daarover later meer).

4. Een co-sleeper maakt samen slapen veiliger

Als laatste is een co-sleeper vele malen veiliger dan samen in één bed slapen. Bij papa en mama in bed vindt je kindje het hartstikke gezellig. Maar het is ook hartstikke warm. Samen in bed slapen vergroot de kans op warmtestuwing dit kan verschrikkelijke gevolgen hebben. In de ernstigste gevallen kan het zelfs leiden tot wiegendood. In een co-sleeper slaapt je baby op een eigen ‘plateau’ met eigen beddegoed. Zo maak je een veilige slaapplek voor je kindje met een eigen bed naast het ouderlijk bed. 

Wanneer moet ik stoppen met het gebruik van een co-sleeper?

Voor sommige ouders werkt een co-sleeper top. Toch zal er een moment komen dat je moet stoppen met het gebruik van je co-sleeper. Papa en mama moeten toch een keer hun privacy terugkrijgen! En nog belangrijker, jouw kindje moet leren om zelfstandig in slaap te vallen en te slapen in het eigen bed. Gemiddeld wordt een co-sleeper zo’n 6 maanden gebruikt. 

Je kunt er na deze 6 maanden voor kiezen om je kleine in een eigen (losstaand) ledikantje te leggen op jullie slaapkamer. Dit wordt ook wel ‘rooming-in’ genoemd. Hiermee maak je de overstap naar een eigen kamer én eigen bedje wat minder ingrijpend. 

Toch is dit niet voor elke ouder een fijne optie, het verplaatsen van het slaapplekje van je kindje kan voor de nodige onrust zorgen. Eerst naar een wiegje binnen de kamer verhuizen betekent dat je dit proces later nog een keer moet doorlopen, met het verhuizen naar de babykamer...

Hoe laat ik mijn kindje van de co-sleeper zelfstandig in bed slapen?

Zelfstandig slapen is voor veel kindjes spannend. Het is dan ook iets waar veel ouders op vastlopen. Er komt aardig wat gehuil bij kijken. Dit is voor veel ouders echt hartverscheurend en voor je kind ook geen pretje. Om jouw baby beter zelfstandig te leren slapen in het eigen bed of in de eigen kamer kun je gebruik maken van de volgende tips:

Breng je kindje nog wakker naar bed

Als je kindje het gewend is bij jou in bed te liggen moet het voor je baby duidelijk worden dat dit gaat veranderen.Veel ouders wiegen hun kindje in slaap en leggen het dan op bed of in de co-sleeper. Als je kindje dan wakker wordt ben je in de buurt, dit stelt je kindje al sneller gerust. Verhuis je naar een andere kamer? Dan schrikt je kind zich een hoedje als hij of zij is alleen in deze vreemde donkere kamer wakker wordt. Dat wordt gegarandeerd huilen!

Je kunt je kindje het beste wakker maar moe op zijn of haar nieuwe bed leggen. Zo is het voor je kindje minder beangstigend om hier te slapen. Blijf er nog even bij tot je kindje in slaap valt.

Ga voor wat quality-time

Je baby wakker op bed leggen geeft je een ideaal momentje voor wat quality time. Bedenk een leuke, rustgevende activiteit die voor zowel jou als je baby ontspannend werkt. Denk bijvoorbeeld aan het voorlezen van een verhaaltje, of een baby-massage. Het is hoe dan ook belangrijk dat je baby helemaal “zen” is voordat hij in zijn nieuwe kamer/ eigen bed gaat slapen.


Troost je kind, in zijn eigen bedje!

Wordt je baby huilend wakker? Dan mag je hem natuurlijk meteen troosten. Probeer hem of haar echter in het eigen bed te laten liggen. Geef hem een aai over zijn bolletje of een kus, maar til hem niet op uit het bedje. Ook praten kun je beter vermijden, hiermee geef je een duidelijk signaal af aan je kindje dat het nog geen tijd is om wakker te worden.

Blijf consequent

Een patroon doorbreken kost altijd tijd, en nee, niet elke avond zal leuk zijn. Belangrijk is om de moed hoog te houden en te weten; de aanhouder wint. 

Probeer white noise

White noise is een uitstekend hulpmiddel om je kindje zelfstandig te leren slapen. Waarom? Van white noise wordt je kindje kalm waardoor hij of zij makkelijker inslaapt. Ook helpt white noise je kindje te sussen wanneer deze ‘s nachts wakker schrikt. 

Is een co-sleeper het waard?

Het blijft natuurlijk een afweging die je zelf moet maken als ouder. Net zoals een speen zal er toch een moment komen dat je moet stoppen. Hoe langer je samen slaapt met je kleine, des te langer het zal duren voordat je kleine gewend raakt aan ‘alleen slapen’. Wil jij je kindje toch graag dichtbij hebben in de eerste 6 maanden na de geboorte, dan is een co-sleeper misschien wel iets voor jou. Heb je als papa of mama wat meer behoefte aan privacy in de slaapkamer? Dan is het beter om te kiezen voor een ledikantje in de babykamer.

Beste co-sleeper 2023 - keuze van de slaapcoach

Benieuwd naar de beste co-sleepers van 2023? Ontdek wat de beste keuze is volgens onze slaapcoaches. 

Snuzpod 4 co-sleeper wiegje

Dit co-sleeper wiegje van Snuzpod heeft veel features om blij van te worden. Het is gemaakt van stevig en duurzaam materiaal. Daarnaast kun je jouw baby heerlijk in slaap wiegen met dit mandje. Het bedje wordt geleverd met een gecertificeerd en veilig babymatras en zachte dekentjes. Enige nadeel van deze co-sleeper is dat hij redelijk lastig in elkaar te zetten is.

  • Stevig & duurzaam
  • In slaap schommelen
  • Mozesmandje: (Bedje is gemakkelijk eruit te halen)
  • Handig standaard voor reflux
  • In elkaar zetten heeft aandacht nodig
  • Inclusief gecertificeerd matrasje
  • Gratis zachte dekentjes

Maxi-cosi lora co-sleepers

Van babywieg aan bed tot losstaande wieg. Deze Maxi-cosi is lekker multifunctioneel. Ook dit model wordt geleverd met een bijbehorend matras. Deze maxi-cosi is daarnaast in te stellen op verschillende hoogtes. Dat maakt het makkelijk om deze naast ieder bed te zetten, maar ook als hij in je woonkamer staat kun je de wieg op een hoogte instellen waardoor je er makkelijk bij kunt. 

  • 2-in-1, van babywieg aan bed tot alleenstaande wieg
  • Gemakkelijke schuiffunctie zorgt voor een perfecte aansluiting op je bed
  • Gemakkelijk op te vouwen en te dragen in de reistas
  • 5 verschillende verstelbare hoogtes
  • Gaasvenster
  • Handig standaard voor reflux
  • Grote opbergmand
  • Inclusief gecertificeerd matrasje

Chicco Next to Me co-sleeper

Naast een geinige naam is deze co-sleeper ook een goede keuze als het aankomt op veilig- en duurzaamheid. De co-sleeper sluit perfect aan bij alle volwassen bedden en is voorzien van een netweefsel met raampje erin. Zo kan je kindje niet zomaar uit de co-sleeper rollen of kruipen en kun jij je kleine alsnog goed in de gaten houden. Het matrasje kan daarnaast schuin worden gezet, super handig als je kindje last heeft van reflux. 

  •  93 x 66/81 x 69 cm tot 9kg
  • Schommelfunctie
  • Perfecte aansluiting bij alle volwassenbedden
  • Met uitschuifbare poten (voor bedden met laden)
  • 6 Verschillende verstelbare hoogtes
  • Raam in netweefsel
  • Matras kan schuin worden gezet (Reflux)
  • Inclusief Matrasje (wordt soms als hard ervaren)

BabyRace Co-sleeper

Deze co-sleeper heeft een lekker lange levensduur. Hij is geschikt voor baby’s tot en met 12 maanden (dat is langer dan de meeste!). Daarnaast is de wieg gemaakt van duurzame materialen zoals beukenhout. De vormgeving van co-sleeper geeft je kindje een veilig en geborgen gevoel. Enig nadeel is van deze co-sleeper is de prijs. 

  • 2-in-1, van babywieg en co-sleeper
    • ook te gebruiken als reiswiegje
    • Veilig schommelmechanisme
  • Tot 12 maanden te gebruiken (langer dan de meeste)
  • 3 verschillende verstelbare hoogtes (ideaal voor aan een boxspring)
  • Duurzame materialen zoals beukenhout
  • Vormgeving geeft een bednestje geborgenheid
  • Makkelijk in- en uitelkaar te monteren
  • Prijzig
    • Inclusief babymatras, hemeltje, strikjes en met een zijdezachte bedbumper die voldoen aan de veiligheidsnorm

 

Baninni Co-sleeper - keuze van de slaapcoach

Deze co-sleeper heeft wat ons betreft de beste prijs-/kwaliteitsverhouding. Het bedje is op 7 verschillende hoogtes in te stellen. Hij beschikt over een schommelfunctie, veilig bevestigingssysteem met riempjes, de anti-reflux stand en wordt geleverd met een veilig, comfortabel matrasje. 

  • Beste prijs-/kwaliteitverhouding van alle goedkopere bedjes
  • Vanaf geboorte tot 9 kg
  • Beschikt over een schommelfunctie
    • met wieltjes onder de pootjes
  • 7 Verschillende verstelbare hoogtes
    • matrashoogte 53 cm tot 65 cm
  • Veilig bevestigingssysteem met riemen 
  • Handig anti-reflux stand
  • Inclusief matrasje

Slaapcoach in je broekzak

Loopt jouw hoofd soms over van de vragen over de slaap of opvoeding van je kindje? Bij Numsy+ helpen we je graag van je angsten en twijfels af. In onze community sta jij namelijk rechtstreeks in contact met onze slaapcoaches en pedagogen. Het enige wat je hoeft te doen is een berichtje sturen in de app en je hebt binnen no-time een oprecht en persoonlijk advies van gecertificeerde coaches! 

Daarnaast volg je talloze online videocolleges waarin je praktische tips en adviezen ontvangt rondom verschillende slaapproblemen of -gedrag. Kortom: the place to be als je de slaap van jouw kleine volledig op de rit wil krijgen.