Buikslapen baby: dit moet je weten

Als ouder wil je dat jouw baby veilig is, overdag en ’s nachts. Waarschijnlijk weet je al dat geadviseerd wordt om baby’s op hun ruggetje te laten slapen. Dit helpt de kans op wiegendood te minimaliseren. Maar waarom is dit eigenlijk? En is slapen op de buik echt zo onveilig? In deze blog lees je alles over buikslapen bij baby's.

Is buikslapen veilig voor je baby?

Kinderartsen adviseren om baby's tijdens hun eerste levensjaar alleen op hun rug te leggen. Op deze manier wordt de luchtstroom bij je baby verhoogd. Bij buikslapen zal je baby minder lucht inademen. Dit kan lijden tot het Sudden Infant Death Syndrome, in Nederland ook wel bekend als: wiegendood.

Wiegendood is de grootste nachtmerrie voor iedere ouder. Vroeger kwam dit vaker voor dan de laatste jaren. Dat komt doordat ouders nu het advies krijgen hun baby op het rugje te leggen.

Kinderartsen raden aan, af en toe bij je baby te gaan kijken terwijl hij of zij slaapt. Het kan zijn dat je baby op de zij is gaan slapen. Op de zij slapen wordt ook afgeraden. Mocht je baby in deze houding liggen, dan hij makkelijk op het buikje rollen en dat willen we juist vermijden.

Kortom: op de zij en op de buik slapen is niet veilig voor je baby volgens kinderartsen! 

Wil je meer weten over hoe je jouw kleintje veilig kunt laten slapen? Lees dan onze blog;  Hoe slaapt je baby veilig?

Waarom is op de buik slapen niet veilig voor je baby?

Dit heeft te maken met de zuurstoftoevoer naar de hersenen. Wanneer je baby zijn buik slaapt is de toevoer van zuurstof lager. Daarnaast kan je kleintje de bloeddruk minder goed reguleren in de buikligging. Dit geldt voornamelijk in de eerste 3 maanden.

Wanneer je baby met het hoofdje in de matras terecht komt, kan hij daardoor niet adequaat reageren. Dit veroorzaakt zuurstoftekort of hartritmestoornissen.

Het is je waarschijnlijk wel duidelijk: op het rugje slapen biedt tal van voordelen. Hier nog een paar voordelen voor je op een rijtje:

  • Baby’s die op de rug slapen hebben minder last van verstopte neuzen.
  • Ze krijgen minder snel een oorontsteking.
  • Vaak hebben de baby’s een lagere temperatuur in de keel wat voorkomt dat bacteriën zich vermenigvuldigen.

Wanneer mag een baby wél op de buik slapen?

Wiegendood gebeurt in 9 van de 10 gevallen in de eerste 6 maanden na de geboorte. Om die reden wordt geadviseerd het slapen op de buik zo lang mogelijk uit te stellen. In ieder geval tot het moment dat je baby zelf makkelijk heen en weer kan rollen. Tevens moet je baby ook sterk genoeg zijn om het hoofdje op te tillen.

De meeste baby’s bezitten deze vaardigheden vanaf de 6 maanden. Houd er wel rekening mee dat sommige baby’s eerder en sommige later zijn.

Rugligging blijven stimuleren

Op het moment dat baby’s zichzelf kunnen omrollen (ongeveer vanaf de 6 maanden), heb je geen invloed op zijn of haar slaaphouding meer. Vóór deze tijd is het belangrijk dat je jouw baby stimuleert om op het ruggetje te slapen.

Bijvoorbeeld door je kleintje altijd op het rugje in bed te leggen. Vervolgens stop je jouw kindje goed in. Hierdoor wordt de bewegingsvrijheid (en dus de kans op omrollen) beperkt.

Overdag op het buikje

Nu heb je eigenlijk nog steeds geen antwoord op de vraag wanneer buikslapen dan wél veilig is voor je baby. Om te beginnen is het goed om het buikligging overdag te oefenen.

Zorg dat je kindje overdag eens op zijn buik ligt, tijdens het spelen bijvoorbeeld. Zo krijgt hij de kans om op een veilige manier de andere spieren te gebruiken en andere houdingen te proberen.

Een klein nadeel is dat een baby die sterker wordt, zichzelf dus ook makkelijker op het buikje kan rollen. Het voordeel nu, is dat je baby ook sterk genoeg is om zichzelf weer terug op het rugje te draaien. Toch zullen er altijd nog risico’s blijven bestaan. Bijvoorbeeld wanneer je baby diep in slaap valt in een buikligging.

Hij zal dan meer moeite hebben met terugrollen of hij kan niet goed voorkomen dat het gezichtje in het matras komt. Het advies blijft dus: ga regelmatig even kijken en draai je baby terug als hij op het buikje ligt. 

Wat als je baby alleen op zijn buik wil slapen?

Het komt vaak genoeg voor: je baby wil helemaal niet op de rug liggen. Is dat bij jouw baby het geval, dan heb je een fervente buikslaper te pakken. Hoe kun je hiermee omgaan? De meningen hierover zijn verschillend.

Veel experts zeggen niet met een voorkeur voor een bepaalde houding wordt geboren. Baby's liggen in de baarmoeder namelijk niet op hun rug of buik. Daar hebben ze een totaal andere houding.

Probeert jouw baby toch op zijn of haar buik te rollen? Dan kun je proberen je baby in te bakeren. Dit werkt meestal een aantal paar weken, voordat je baby alsnog om kan rollen. Dat is echter niet zo erg. Vanaf dit moment moet je baby ook veilig zelf terug kunnen rollen.

Hoe kan je baby veilig slapen in de buikligging?

Baby’s zijn gemiddeld 5 – 6 maanden wanneer ze zichzelf een beetje kunnen omrollen. Een goede ontwikkeling, maar ’s nachts dus nog niet zo handig. Je kunt jouw baby ’s nachts beschermen tegen het omrollen door een slaapzak of trappelzak te gebruiken. Eventueel met een stevig ingestopt laken dwars over zijn heupen en benen.

Kan je baby overdag en ’s nachts van zijn rug naar zijn buik draaien én omgekeerd? Dan kun je hem/haar rustig in ieder houding laten slapen. Het is dan niet meer nodig om je baby op de rug te laten slapen. Het kan aardig verschillen vanaf welke leeftijd dit is maar het is meestal rond de 6 maanden.

Wat is een voorkeurshouding voor een baby?

Maak je je zorgen dat je baby door het slapen op zijn rug een afgeplat hoofdje krijgt? Dan kun je dit voorkomen door je baby met zijn gezicht afwisselend naar links of naar rechts in bed te leggen. Sommige baby’s draaien hun hoofd vanzelf naar een favoriete kant.

Als je baby steeds met zijn hoofd naar één kant ligt, bestaat het risico dat hij een voorkeurshouding ontwikkelt. Dat is opzich niet zo erg. Afplatting van de schedel komt niet zo snel voor. Daarnaast is het vaak ook terug te draaien.

Laat je baby veilig slapen met deze tips!

Zeker weten dat je baby veilig slaapt? Volg deze tips:

  • Kijk af en toe bij je slapende baby, gebruik daarvoor bijvoorbeeld een babyfoon.
  • Rol je baby voorzichtig terug op zijn rug als hij op zijn buik is gaan slapen.
  • Laat je baby altijd op zijn rug slapen.
  • Maak je minder zorgen over buikslapen als je baby zelfstandig kan rollen.
  • Leg je baby overdag gerust op zijn buikje terwijl hij wakker is, dit is goed voor de ontwikkeling. Ontdek hier meer over tummy time.

Video over buikslapen baby



Vond je deze video leerzaam? In onze community vind je een hoop verschillende video's waarin we stap voor stap uitleg geven over verschillende slaapproblemen en hoe je hiermee om kunt gaan. Daarnaast chat je onbeperkt met onze gecertificeerde slaapcoaches en pedagogen. Klinkt geweldig toch?