Ken je dit probleem? Wat je ook doet, jouw baby wilt niet slapen. Wat nu? Hele goede vraag, waar we in deze blog antwoord op gaan geven. Althans dat proberen we. Tevens krijg je tips die hopelijk een einde maken aan je ‘mijn baby wilt niet slapen-probleem’. Stay tuned!
Baby wil niet slapen? Waarom is dat?
Laten we je meteen een hart onder de riem steken: het ligt echt niet aan jou. En nog iets: het is heel normaal. Heel veel pasgeboren baby’s hebben periodes waarin ze niet goed in slaap komen. Met nadruk op het woordje ‘periodes’. Want heus: het gaat voorbij. Er komt weer een tijd dat je deze periode van, ‘baby wilt niet slapen’, kunt afsluiten. Voordat die tijd is aangebroken is het eerst belangrijk om achter de oorzaak te komen.
Waarom wil jouw baby niet slapen? Hier kunnen namelijk tal van redenen voor zijn. Het is soms bijna uitzonderlijk dat je baby wél kan doorslapen. Sommige baby's slapen goed, maar dat is meer uitzondering dan regel. Dan zijn weer het tandjes die doorkomen, dan zit je baby in een sprongetje (hierover later meer), dan is hij ziek of is er sprake van slaapregressie. Onderstaand in het kort de verschillende oorzaken uitgelegd. De oorzaak weten is heel belangrijk, want alleen dan kun je adequaat handelen.
Redenen waarom je baby niet wil slapen
1. Slaapregressie
Je baby wilt niet slapen? Het kan zijn dat er sprake is van slaapregressie, of misschien beter gezegd: slaapprogressie. Het houdt namelijk in dat je baby een periode slechter slaapt omdat hij een mentale of fysieke mijlpaal bereikt zoals omrollen, gaan kruipen of zich optrekken. Tijdens de slaapregressie willen pasgeboren baby’s niet slapen, slapen ze slechter, korter of is het gehele slaapritme in de war.
Deze periodes zijn vaak redelijk goed te voorspellen omdat ze gepaard gaan met ontwikkelingen die veel baby’s rond dezelfde periode doormaken. Zo gaan veel baby’s van 4-5 maanden omrollen. Gaan ze rond de 7 – 8 maanden zelfstandig zitten, tijgeren om misschien zelfs kruipen. En rond de 9 – 10 maanden beginnen veel kleintjes zich op te trekken om te gaan staan. Hierna volgt lopen, beter gaan praten, eigen willetjes ontwikkelen etc.
2. Sprongetjes
Ken je het boek of de app ‘Oei ik groei?’. Zo niet dan is dit zeker een aanrader om aan te schaffen of te downloaden. In ´Oei ik groei´ kun je meer lezen over zogenaamde ‘sprongen’ in de ontwikkeling die je kind doormaakt. Dit keer gaat het om mentale sprongen.
Twee Nederlandse wetenschappelijke onderzoekers ontdekten dat kinderen rond bepaalde periodes een mentale ontwikkeling doormaken. Deze mentale ontwikkeling noemen zij een ‘sprong’. Voor hun studie onderzochten ze baby’s en hun gedrag.
Wat opviel was dat de baby’s bepaald gedrag vertoonden voor en tijdens deze ontwikkeling. Dit gedrag omschreven ze met de drie H’s: huilerig, hangerig en humeurig. Slechter slapen hoorden hier ook vaak bij. Ook voor sprongetjes geldt: het is tijdelijk! Het is, net zoals bij slaapregressie, iets waar je baby doorheen moet om er zo weer beter uit te komen.
3. Je baby kan niet zelfstandig in slaap vallen
Je baby wilt soms niet slapen omdat hij of zij niet weet hoe hij zelf in slaap kan vallen. Heel veel ouders wiegen hun kleintje net zolang tot ze in dromenland zijn en leggen hem dan in het bedje. Hier is niets mis mee, vooral niet de eerste weken na de geboorte. Wanneer je baby iets ouder is en je gaat leren wat de vermoeidheidssignalen zijn, is het tijd dat je baby zelf leert in slaap te vallen. Zie je dat je baby gaat gapen, in de oogjes wrijft, gaat staren of er gewoon moe uitziet. Doe dan je bedritueel en leg je baby in het eigen bedje. Je kunt in het begin in de buurt blijven. Zo kun je jouw kleintje troosten als hij gaat huilen. Haal je baby niet uit bed. Aai het bolletje, praat zachtjes en probeer dan weer weg te lopen. Je hoeft je baby écht te laten huilen, maar steeds je kleine uit bed pakken werkt alleen maar averechts.
4. Er is een medische oorzaak
Soms is het een fase, maar soms wil je baby wel slapen, maar kàn het niet. Bijvoorbeeld omdat er lichamelijk iets niet lekker zit. Veelvoorkomende lichamelijke oorzaken van slecht slapen:
- Darmkrampjes;
- reflux;
- een voedselallergie;
- eczeem;
- erg verkouden zijn.
Je baby wilt niet slapen? Probeer deze tips
Vaak is het gewoon even door de zure appel heen bijten. Vooral als je baby niet wilt slapen omdat hij een mentale of fysieke ontwikkeling doormaakt. Er is niet zo heel veel wat je kunt doen. Toch blijven er altijd een paar gouden regels die kunnen helpen weer eerder in het ritme te komen. Deze algemene tips zijn eigenlijk altijd wel van belang.
1. Houd rust en regelmaat
Rust en regelmaat zijn de twee belangrijkste termen die je altijd in je achterhoofd moet houden. Zonder rust en regelmaat is een goede nachtrust gedoemd te mislukken. Kinderen (maar volwassenen ook) hebben het nodig. Het creëert een veilig gevoel, een heerlijke voorspelbaarheid en een goed ritme. Om zich goed in hun velletje te voelen, is het van groot belang dat ze een ritme hebben die 7 dagen in de week hetzelfde is. Mocht je baby dus een beetje van slag zijn, dan is het beter even geen uitstapje en logeerpartijtjes te plannen. Eerst een goed ritme opbouwen heeft in dat geval prioriteit.
2. Start een bedritueel
Een bedritueel of slaapritueel is belangrijk om je baby te helpen goed in slaap te komen. Een bedritueel hoeft geen uur in beslag te nemen. Een kwartiertje is eigenlijk al genoeg. Wat je doet is elke keer als je baby gaat slapen dit ritueel herhalen. Op dezelfde volgorde, elke avond weer. Kan je kindje maar slecht slapen overdag? Dan kun je het ritueel ook voor de middagdutjes inlassen.
3. Houd de babykamer rustig
Te veel knuffels of een drukke mobiel boven het hoofdje helpt soms ook niet om rustig in slaap te vallen. Eén knuffel in bed is echt genoeg. Soms kan zelfs een overvolle kinderkamer of super druk behang ervoor zorgen dat je baby onrustiger slaapt. Wil je weten of jouw babykamer wel echt babyproof is? Bekijk onze babykamer checklist.
4. Breng je baby op tijd naar bed
We hebben het al even behandeld: het beste is ervoor te zorgen dat je baby leert om zelf in slaap te vallen. Jouw kindje heeft jouw helemaal niet voor slaap nodig! Breng je kleintje daarom wanneer je baby moe is. Dit doe je door goed naar de slaapsignalen te kijken.
Verwacht overigens niet dat je baby meteen als een blok in slaap valt. Het is heel normaal dat hij ongeveer 20 minuten een beetje jengelt of hummelt. Zolang je baby niet overstuur huilt, hoef je er nog niet naar toe. Vaak valt je baby hierna zelf in slaap.
5. White noise
Je baby wilt soms niet slapen omdat hij nog wat onrustig is, of niet goed de dag kan verwerken. Hét middel om dit te realiseren is rust creëren. Je baby moet zich veilig voelen om zo de rust te voelen die helpt te gaan slapen.
Dat hebben wij volwassenen ook nodig. Als je lichaam en geest niet tot ontspannen zijn, kun je niet slapen. Een heel goed middel om meer rust te creëren is white noise. White noise is een constante zachte ruis die heel kalmerend werkt op jonge baby’s.
Dé kracht van witte ruis is dat het andere geluiden maskeert en er zo een oase van rust ontstaat. Het is zeker het proberen waard als je baby niet wilt slapen, onrustig slaapt of vaak ’s nachts wakker wordt.