Baby wil niet in eigen bed slapen
Wat als je baby niet in het eigen bed wil slapen? Misschien herken je het wel. Je baby ligt heerlijk in je armen, of zit achter in de auto en valt binnen no-time als een blok in slaap, maar op het moment dat jij hem of haar in het eigen bedje wil liggen lijkt niks te werken. In deze blog vertellen we wat je kunt doen om je kleine in het eigen bed in slaap te laten vallen.
Waarom wil baby niet in eigen bedje slapen?
In de meeste gevallen wil je baby niet in het eigen bed slapen omdat hij/zij hier nog niet aan gewend is. Dit is namelijk een compleet andere omgeving als in de baarmoeder. Je baby zal simpelweg nog even moeten wennen aan het eigen bedje.
Daarnaast zijn er veel ouders die het heerlijk vinden om hun kindje in slaap te wiegen, of die standaard met hun kindje gaan wandelen, vlak vóór het tijd is om te slapen. De baby valt dan in slaap terwijl ze aan het wandelen zijn, wanneer de wandeling klaar is en het kindje slaapt leggen ze deze slapend op bed.
Doe je dit zelf ook weleens? Dan houdt je het niet-in-eigen-bed-willen-slapen van je baby in stand. Het is namelijk belangrijk dat je jouw kindje wakker op bed legt.
Hoe laat ik mijn baby aan het eigen bedje wennen?
Je baby laten wennen aan het eigen bedje is een kwestie van geduld. Het zal niet altijd even makkelijk gaan, maar de aanhouder wint. Het is enorm belangrijk dat jouw kindje al-tijd wakker op bed legt. Dat heeft meerdere redenen
Ten eerste kan je kindje zo wennen aan het bedje en de omgeving terwijl hij/zij wakker is. Want wanneer jouw baby wakker wordt in een vreemde omgeving is het sowieso huilen geblazen! Ten tweede is dit nodig voor de opbouw van een slaapassociatie. Jouw kindje moet leren dat de slaapkamer (en het bedje) de plek is waar hij of zij hoort te slapen.
Daarnaast moet je baby zelfstandig in slaap leren vallen. Wanneer jij altijd in de buurt bent als je kleine in slaap valt, raakt hij/zij daar aan gewend. Dat is niet goed! Je kleine moet namelijk ook in slaap kunnen vallen als je er niet bent.
Tips om baby weer in het eigen bed te laten slapen
Lukt het jouw kleine maar niet om in het eigen bedje in slaap te vallen? Maak eens gebruik van deze tips!
Rustige slaapomgeving
Is jouw babykamer rustig en ‘slaap geschikt’? Zorg dat je een rustige slaapomgeving creëert, zodat je baby hier lekker kan ontspannen voordat hij/zij in slaap valt.
Het is in ieder geval belangrijk dat het bedje leeg is (dus geen knuffels), dat de kamer niet tocht en dat het stil en donker is. Meer weten? Bekijk ook onze babykamer checklist.
Numsy White Noise
Ken jij ze al? Onze Numsy White Noise machines zijn een baanbrekend oplossing voor bijna iedere nachtbraker. White noise is een rustgevend geruis dat voor jouw kindje precies klinkt als de geluiden in de baarmoeder.
White noise is een uiterst geschikte oplossing als je baby niet in het eigen bedje wil slapen. Dit geluid is namelijk van nature rustgevend. Veel baby’s voelen zich al snel veilig en geborgen bij white noise. Het is zeker het proberen waard!
Slaapritueel
Een slaapritueel is een vaste set aan handelingen die je uitvoert voordat je jouw baby op bedje legt. Bijvoorbeeld: In bad > tandjes poetsen > verhaaltje voorlezen > bedtijd. Tijdens het bedritueel weet je kleine al dat het bijna bedtijd is. Hierdoor wordt er meer melatonine aangemaakt, wat ervoor zorgt dat je kindje makkelijker in slaap valt.
Tip van de slaapcoach: Maak gebruik van Numsy white noise tijdens je slaapritueel!
Inbakeren
Je baby inbakeren kan een leuke oplossing zijn als je kindje niet in het eigen bedje wil slapen. Iedere baby reageert hier echter anders op. Sommige baby’s vinden het heerlijk om ingebakerd te worden, bij anderen lijkt het niet zoveel uit te halen.
Bij inbakeren wikkel je jouw baby als het ware in met een zachte deken, waardoor de armpjes en beentjes vastzitten. Wil jij leren inbakeren? Bekijk ook eens onze blog!
Probeer een co-sleeper
Een co-sleeper is een wiegje of ledikant wat je aan het bed kunt bevestigen (of ernaast kunt zitten in sommige gevallen). Dankzij een co-sleeper kan je kindje praktisch gezien bij jou in bed liggen, maar dan op een eigen slaapoppervlak. Veel ouders vinden dit fijn, omdat ze hun kindje dan goed in de gaten kunnen houden en het handig is bij borstvoeding. Daarnaast ben je lekker dichtbij als je baby wakker wordt.
Met een co-sleeper kun je jouw kindje eerst laten ‘wennen’ aan het slapen in een eigen bed. We raden je wel aan om een co-sleeper tot maximaal 6 maanden te gebruiken.
Wat als je baby alleen bij jou in bed wil slapen?
Hoe lastig het soms ook kan zijn. Uiteindelijk moet je kindje zelfstandig leren slapen. Dat gaat niet opeens veel makkelijker worden als je hier langer mee wacht. Er zullen nu eenmaal een aantal slechte nachten bijzitten, we weten zeker dat je er samen met je kleine wel doorheen zal komen.
Wil jij meer weten over het zelfstandig leren slapen van je kleine? Download ons gratis e-book: Zelfstandig leren slapen
In deze gids leer jij:
- Waarom je baby nog niet doorslaapt
- Omgaan met een vroege vogel
- Tips om je baby snel in slaap te laten vallen
- Wat slaapregressies zijn, en hoe je ermee omgaat
- Hoe je de 2 grote slaap barrières overwint
- Hoe je gezonde slaapassociaties opbouwt
Slechte slaper? Wij hebben de ultieme oplossing!
Zit jij soms met je handen in het haar wanneer je baby niet slaapt? Maak je geen zorgen, je bent heus niet de enige! Slecht slapen is nou eenmaal een van de minder leuke aspecten van het ouderschap. Toch begrijpen we het goed als de twijfel soms toeslaat, of wanneer je gewoon snel een professioneel antwoord nodig hebt over de situatie van je kind.
Daarom hebben we met een groepje slaapcoaches en pedagogen iets heel speciaals opgezet. Numsy+! Deze community zit vol met ouders zoals jij. Stel al je prangende vragen in onze community en ontvang binnen no-time het antwoord van een van onze coaches.
Daarnaast volg je talloze handige videocolleges, bijvoorbeeld over hoe je jouw kindje in een eigen bedje laat slapen! We weten haast zeker dat het ook iets voor jou is. Probeer het nu 14 dagen gratis.