Baby valt niet zelf in slaap
Voor veel ouders is dit de nummer #1 struggle vanaf de geboorte van hun kindje. Je baby valt niet zelf in slaap. Helaas kunnen de meeste baby’s nog niet echt zelfstandig in slaap vallen. In deze blog vertellen wat je kunt doen om je baby zelfstandig te leren slapen.
Wat als baby niet zelf in slaap valt?
Maak je geen zorgen, geen enkele baby zal meteen na de geboorte als een roosje slapen. Sterker nog, zelfs wanneer je pasgeboren baby wél meteen lekker slaapt gaat hier nog verandering in komen. Dat zeggen we niet om je te ontmoedigen maar juist om je een realistisch beeld te geven van het slaapritme van je baby.
Jouw jonge baby heeft namelijk nog geen dag- en nachtritme ontwikkeld. Dat wil zeggen dat je baby nog niet weet wanneer het bedtijd is en wanneer niet. Daar komt ook nog eens bij dat je pasgeboren baby zowel ‘s nachts als overdag slaap nodig heeft. Maak je dus geen zorgen als je baby nog niet zelfstandig in slaap valt.
Psst! We hebben ook een gratis slaapgids waarin we je stap-voor-stap leren hoe je jouw baby zelfstandig in slaap laat vallen!
In deze gids leer jij:
- Waarom je baby nog niet doorslaapt
- Omgaan met een vroege vogel
- Tips om je baby snel in slaap te laten vallen
- Wat slaapregressies zijn, en hoe je ermee omgaat
- Hoe je de 2 grote slaap barrières overwint
- Hoe je gezonde slaapassociaties opbouwt
Waarom valt baby niet zelf in slaap?
Je baby kan nog niet zelfstandig in slaap vallen. Dat komt omdat je baby in de buik nooit ‘op commando’ hoefde te slapen. Daarnaast was er geen licht of donker in de buik. Dus ook op het gebied van dag, nacht en ritme heeft je kindje nog niets geleerd. Je baby weet dus niet wanneer het tijd is om in slaap te vallen, gelukkig kun jij hem of haar dat wél leren.
Hoe leer je een baby om zelf in slaap te vallen?
Je baby leren om zelf in slaap te vallen gaat niet vanzelf. Sterker nog, het is heel normaal dat je baby niet zelf in slaap valt. Het zal je aardig wat moeite en vooral geduld kosten voordat dit goed lukt. Het is even volhouden, maar je kunt het!
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je baby zelf in slaap te laten vallen:
1. Leg je baby wakker op bed
Ouders vinden het vaak heerlijk als hun paar maanden oude baby in hun armen in slaap valt. Zo schattig! Toch is het beter om dit niet te vaak te doen. Door bij papa of mama in slaap te vallen bouwt jouw baby een slaapassociatie met je op. Hij gaat jou of je partner nodig hebben om te gaan slapen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Leg je baby dus wakker op bed. Dit is ten eerste beter wanneer je een negatieve slaapassociatie wil voorkomen, daarnaast voorkom je hiermee dat je jouw baby oververmoeid in slaap valt. Houd een goed schema aan en let op de slaapsignalen van je baby. Lijkt je baby slaperig? Voeg nog even het slaapritueel uit en leg je baby dan op bed.
2. Maak gebruik van een slaapritueel
Door gebruik te maken van een slaapritueel creëer je een positieve slaapassociatie bij je baby. Een slaapritueel is een vaste set aan handelingen die je elke dag uitvoert voordat je jouw kindje op bed legt. Slaaprituelen zorgen ervoor dat het vóór bedtijd al duidelijk wordt dat het zo tijd is om te slapen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan;
Voeden -> wassen -> verhaaltje voorlezen -> even knuffelen -> slapen.
Meer weten? In deze blog vertellen we meer over het slaapritueel.
3. Donker = slapen -> licht = wakker
Ook de babykamer is van invloed op de slaap van je baby. Eerder benoemde we al dat baby’s soms moeilijk in slaap komen omdat ze nog geen dag- en nachtritme hebben ontwikkeld. Dat komt omdat ons lichaam melatonine aanmaakt op het moment dat het donker wordt, bij je baby is dat nog niet het geval. Hij of zij associeert een donkere ruimte nog niet met slaap.
Laat je baby daarom in een donkere kamer slapen. Het liefst ook overdag. Hierdoor legt je kindje de link donker = slapen -> licht = wakker.
4. White noise
Een kleine afkorting die je kunt nemen om je baby zelf in slaap te laten is white noise. Je baby heeft namelijk al een slaapassociatie met white noise opgebouwd in je buik. White noise is een constant, zacht ronkend geluid. Het lijkt voor je baby nét op het geluid dat hij of zij al 9 maanden in de baarmoeder heeft gehoord. Veel baby’s vallen hierdoor snel, zelfstandig in slaap.
5. Slaapmethodes
Goed slapen gaat niet vanzelf. Sommige baby’s hebben baat bij de inzet van een slaapmethode zoals de Pick-up/Put-down methode. Deze methode is erop berust om je kindje zelfstandig in slaap te laten vallen.
Direct een professioneel antwoorden bij slaapproblemen
Gebroken nachten. Daar heeft iedere ouder wel mee te kampen. Het slaapritme van je baby is het eerste jaar na de geboorte constant aan het veranderen. Die constante verandering zorgt bij veel ouders voor stress. Hoe vaak komt het bij jou thuis voor dat je het slaappatroon van je kindje net onder controle lijkt te hebben, voordat het opeens drastisch omslaat. Zo vervelend! Helaas hoort het er een beetje bij.
Wat er niet bij hoort is dat je hier als ouder stress van krijgt. Vooral als er niets aan de hand is! Schiet jij in de stress wanneer het gedrag of het slaappatroon van je kindje opeens verandert? Dan hebben we dé oplossing voor je. Een heuse community waar je onbeperkt vragen kunt stellen aan gecertificeerde slaapcoaches; Numsy Plus. Leg je situatie voor via de app en krijg binnen enkele uren een antwoord dat is toegespitst op jouw situatie! Daarnaast kun je hier handige videocolleges volgen waarin je alles leert over de meest voorkomende slaapproblemen en hoe je hier als ouder het beste mee om kunt gaan.