Baby in slaap krijgen - 7 tips van de slaapcoach
Je baby in slaap krijgen gaat helaas niet altijd vanzelf. In dit artikel geef ik je verschillende tips om te zorgen dat je baby makkelijk in slaap valt.
Hoe kan ik mijn baby in slaap krijgen?
Als je even op het internet rondkijkt kom je al gauw verschillende tips tegen die je baby helpen in slaap te vallen. Om eerlijk te zijn is het vooral belangrijk dat je op een paar dingen ‘let’ die ervoor zorgen dat je baby goed en veilig kan slapen. Daarnaast is het belangrijk dat jouw baby leert zelfstandig in slaap te vallen en een dag- en nachtritme ontwikkelt
Het dag- en nachtritme van je baby
Het verschil tussen dag en nacht is voor jouw baby nog helemaal niet duidelijk na de geboorte. In de buik was namelijk alles donker! Je baby slaapt de eerste maanden nog meer dan hij wakker is en slaapt meestal in slaapjes van zo’n 1 to 2 uur achter elkaar. Je baby moet na de geboorte nog veel slapen overdag en zal ‘s nachts regelmatig wakker worden.
Je zult als ouder dus een tijdje moeten leven met het ritme van je jonge baby. Dat kost wat energie, maar het komt goed! In deze blog geven we je tips om het dag- en nachtritme van je baby om te draaien.
Je baby in slaap krijgen, tips van de slaapcoach!
Als ouder kun jij er zeker voor zorgen dat je baby makkelijker in slaap valt. Pas deze tips toe en je zult merken dat je kindje stapje voor stapje beter in slaap zal vallen.
1. Herken de slaapsignalen van je baby
Jonge baby’s kunnen helaas niet vertellen dat ze moe zijn. Toch geven ze wel op allerlei manieren aan dat ze moe zijn. Je herkent vast wel een gaapje, maar wist je dat je baby ook op andere manieren aangeeft dat hij/zij moe is? Dat kan onder ander zijn:
- Rode oortjes en/of wangetjes krijgen;
- Bleker worden;
- Licht grijnzen/glimlachen
- Wrijven en friemelen
- Contact vermijden
- Afwezig zijn
Herken je een van deze slaapsignalen? Dan wordt het tijd om je kindje op bed te leggen.
Ben je te laat? Dan raakt je kindje oververmoeid, wat er voor zal zorgen dat je baby juist minder makkelijk in slaap valt. Dat komt door het stresshormoon cortisol. Merk je dat je baby gaat jengelen, zeuren, huilen of hyperactief wordt? Dan ben je waarschijnlijk iets te laat geweest met je baby op bed leggen.
2. Bedenk een slaapritueel
Je hebt hierboven geleerd dat je op de slaapsignalen van je baby moet letten, maar er is nóg iets wat je kunt doen voordat je jouw baby op bed legt. Probeer eens een slaapritueel! Een slaapritueel is een vaste set aan handelingen die je samen met je baby uitvoert. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan:
Tandjes poetsen -> pyjama aan -> verhaaltje voorlezen -> een lekker knuffeltje -> slapen.
Een slaapritueel zorgt voor herkenbaarheid. Je baby leert door het slaapritueel wanneer het tijd is om te gaan slapen. Dit bevordert de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Probeer het eens een aantal weken. Je zult merken dat je baby jouw baby een stuk makkelijk in slaap krijgt na een tijdje.
3. Babymassage
De meeste baby’s worden lekker rustig van een massage. Net zoals jij eigenlijk! Op YouTube zijn een hoop goede babymassages te vinden. Sommige baby’s vallen al in slaap tijdens zo’n massage. Heerlijk! Let er wel op dat je jouw baby niet altijd in slaap masseert. Dit zorgt er namelijk voor dat je kindje hier een slaapassociatie mee opbouwt.
4. Maak gebruik van een slaapschema
Jouw baby heeft behoefte aan regelmaat. Dat kun je verzorgen door gebruik te maken van een slaapschema. In een slaapschema staat per leeftijd uitgeschreven hoe laat je kindje naar bed moet en hoeveel slaap hij/zij nodig heeft. Deze kun je natuurlijk nooit helemaal aanhouden, maar het biedt wel een beetje houvast voor jou en je baby.
In onze slaapgids vind je handige voorbeeldschema’s voor kindjes van 0 tot en met 4 jaar.
- Geschreven door onze slaapcoaches!
- Voorbeeldroutines voor elke leeftijdsgroep 0 t/m 4 jaar
- Ontdek het belang van een gezonde slaaproutine
- Leer wat wakkertijden en slaapsignalen zijn
- Stap-voor-stap leren inbakeren!
- Slaapveiligheid, alle basics
- Doorslapen, valt het echt te leren?
5. Zorg voor een veilige slaapomgeving
Een veilige slaapomgeving is heel belangrijk. Met veilig bedoelen we niet alleen een veilig bedje, zonder knuffels en met een geschikte baby slaapzak of -dekbed maar ook op het gebied van slaaphygiëne.
Zorg dat je baby het tijdens de slaap niet te warm of koud krijgt, dat doe je door de TOG-waarde van de slaapkleding en het dekbed te checken en te controleren of het niet tocht in de babykamer.
6. Probeer white noise
White noise is een handig hulpmiddel om je baby sneller in slaap te laten vallen. Je baby heeft hier namelijk een positieve slaapassociatie mee opgebouwd. Het klinkt voor je baby namelijk precies zoals de geluiden die hij/zij in de baarmoeder hoorde, je kindje wordt heerlijk kalm van dit geluid.
White noise helpt je kindje trouwens niet alleen sneller in slaap vallen. Wanneer je baby wakker wordt ‘s nachts helpt het je kindje ook om zelfstandig weer in slaap te vallen. Lees hier meer over white noise!
7. Probeer je kindje eens in te bakeren
Ook inbakeren geeft je kindje een heerlijk gevoel voor het slapen gaan. Inbakeren is het inwikkelen van de armen en benen van je kindjes. Het helpt goed tegen het Moro-reflex. Dit reflex is een soort schrikreactie die je baby maakt tijdens de slaap.
Door de armpjes en benen bij elkaar te bundelen voorkom je dat deze je kindje wakker schudden tijdens zo’n reactie. Daarnaast voelen de meeste baby’s zich heerlijk geborgen wanneer ze ingebakerd zijn.
Eindelijk grip op de slaap van je kindje
We hebben een clubje opgericht speciaal voor jou, Numsy Plus! In dit clubje mag jij 24/7 onbeperkt chatten met slaapcoaches en andere ouders, zo vind je het antwoord op al je prangende vragen. Daarnaast hebben we verschillende video modules opgenomen waarin we verschillende slaap tips en tricks met je delen.