Baby hoest in slaap - dit kun je doen!
Wat als je baby hoest in de slaap? Je hoeft je niet meteen zorgen te maken, meestal is het volledig onschuldig. Toch is het goed dat jij je even in komt lezen. In deze blog vertellen we namelijk wat de meest voorkomende oorzaken zijn van hoesten in de slaap en wat jij kunt doen om het hoesten te verminderen, of het voor je kindje wat aangenamer te maken.
Waarom hoest mijn baby tijdens de slaap?
Hoesten is een normaal reflex. Sterker nog, het is zelfs belangrijk omdat het de luchtwegen in de keel en borst beschermt. We hoesten wanneer de slijmvliezen in onze luchtwegen geïrriteerd raken. Deze irritatie zorgt ervoor dat er extra slijm wordt aangemaakt, hier krijgt je baby een hoestprikkel van.
Irritatie van de slijmvliezen kan bij je baby door een hoop dingen worden veroorzaakt.
Denk bijvoorbeeld aan:
- Verkoudheid;
- bacteriën;
- allergieën;
- het weer;
- een droge keel;
- en nog veel meer.
Soms kun je er dus weinig aan doen en is er ook geen reden tot zorgen. Benieuwd wat je wél kunt doen? Je leest mijn tips hier beneden.
Wil jij alles weten over de slaap en (op)voeding van je kindje? Neem ook eens in een kijkje in onze community: NumsyPlus! Hier chat je met mij en de andere gecertificeerde slaapcoaches en volg je leerzame online videomodules.
Wat te doen wanneer je baby hoest in de slaap? 4 Tips van de slaapcoach
- Bevochtig de keel: hoesten zorgt voor irritatie in de keel van je kindje. Zorg dat je kindje door de dag heen voldoende drinkt. Hoest je kleine alleen ‘s nachts veel? Geef je kleine dan een klein
- Baby neusspray: baby’s hebben na de geboorte nog geen weerstand opgebouwd. Dat betekent dat ze regelmatig verkouden zullen zijn. Verkoudheid brengt vaak hoesten met zich mee. Met baby neusspray open je de luchtwegen van je kleine waardoor hij of zij beter adem kan halen.
- Ventileer de slaapkamer: zorg dat er voldoende frisse lucht op de kamer van je kleine komt. Een stoffige of droge ruimte kan zorgen voor irritatie en een droge keel. Je kleine moet natuurlijk ook niet op de tocht liggen, maar zorg dat je de slaapruimte van je baby goed ventileert. Meer weten? Bekijk onze slaapkamer checklist.
- Schouders omhoog: deze tip vermindert het hoesten niet, maar maakt het je kindje wel iets comfortabeler tijdens het hoesten. Wanneer je kindje tijdens de slaap blijft hoesten kun je zijn of haar hoofd en schouders iets hoger leggen. Leg een handdoek of deken onder het matras van je kleintje. Let op! Leg geen losse dekentjes of kussens in het bed van je kindje. Lees alles over veilig slapen in deze blog.
Hoe lang mag een baby hoesten?
Wanneer je baby langer dan 3 weken een aantal uur per dag hoest wordt het tijd om om de huisarts in te schakelen.
Wanneer moet ik meteen de huisarts inlichten?
In de volgende gevallen is het goed om zo snel mogelijk je huisarts in te lichten wanneer:
- je baby moeilijk ademhaalt of hard moet werken om lucht binnen te krijgen;
- je kindje sneller ademt als normaal;
- je kleine koude rillingen heeft;
- het gezicht, de lippen of tong van je baby blauw kleuren;
- je baby hoge koorts heeft;
- de hoest een aantal uur aanhoudt en je baby jonger is dan 3 maanden;
- je kind een piepend/raspend geluid maakt tijdens het hoesten;
- er bloed meekomt tijdens het hoesten;
- je baby last heeft van een piepende ademhaling
- je baby ondanks goed drinkend uitgedroogd blijft. Let op bij duizelig- of misselijkheid.
Samen met je kleine op slaaptraining? Join the club!
Heb jij al van onze community NumsyPlus gehoord? Hier leren we ouders zoals jij alles over de slaap van je kleine. Volg live Q&A’s van onze slaapcoaches, bekijk talloze video modules, stel onbeperkt vragen aan onze slaapcoaches in de chat of praat met lotgenoten (andere ouders).