Baby leren doorslapen: Wanneer en hoe? [2024]

Dit is hét moment waar jij als kersverse ouder reikhalzend naar uitkijkt (misschien nog wel meer dan het eerste woordje): het doorslapen van je baby. Als je dacht dat je pre zwangerschap wel eens moe was, dan besef je post zwangerschap dat vermoeidheid een hele andere dimensie kan kennen. En jouw vermoeidheid gaat hand in hand met de capaciteit van je baby om te gaan doorslapen. Wanneer komt dat glorieuze moment?

Waarom slaapt je baby soms niet door en wat kun je doen om het doorslapen te bevorderen? Wij weten het!

Wat is doorslapen bij baby’s?

First things first: wat houdt doorslapen in? Laten we het zo zeggen: er bestaan twee visies over wat doorslapen nu precies inhoudt. De visie van ouders en de visie vanuit de medische wereld.

Ouders vinden dat hun kindje doorslaapt als hij/zij minstens 8 uur lekker in dromenland is. En ook zij een nacht doorslapen. Vanuit de medische wereld houdt doorslapen in, dat je kindje 5 tot 6 uur achter elkaar kan slapen.

Dat klinkt nu misschien niet zo heel veel. Geloof ons: wanneer je een paar maanden maar stukjes van 3 uur hebt geslapen, is 5-6 uur een verademing. Het fijnste is ook: als je op dat punt bent beland, weet je dat het alleen maar beter wordt. Hold on!

Kleine kanttekening: eigenlijk slaapt je baby bijna nooit 5 tot 6 uur aan één stuk door. De meeste baby’s worden elke 4 uur wakker. Dit heeft te maken met de slaapcyclus. Na deze 4 uurtjes is je baby even wakker en daarna slaapt hij meestal weer verder. Meestal…

We hebben een clubje opgericht voor ouders zoals jij. Hierin stel je al jouw vragen over slaap aan mij en de andere slaapcoaches. Daarnaast volg je live Q&A's en bekijk je talloze videomodules. Probeer het nu gratis!

Waarom kunnen baby’s niet doorslapen?

Waarom kunnen baby’s eigenlijk niet doorslapen? Hele goede vraag, met een zeer logisch antwoord: baby’s hebben nog geen dag- en nachtritme. Negen maanden lang hebben ze lekker cosy gebivakkeerd in de baarmoeder waar het altijd donker was. Wat was het toch heerlijk in die baarmoeder! Niets moest, het was altijd warm, eten werd constant aangevoerd en je baby kon lekker meedeinen op de bewegingen van mama.

En dan ineens wordt hij er letterlijk uitgeperst. Het is licht, het is koud en hé… waar blijft die constante aanvoer van voeding? Vind je het gek dat je baby vaak moet huilen. Hij moet om alles vragen! Daarbij heeft hij echt niet in de gaten of het nu dag of nacht is. Hij moet gewoon geholpen worden. Hij wil zich warm, cosy en gevoed voelen en daar moet jij voor zorgen. Wat daarbij niet helpt is dat het maagje van je pasgeboren baby nog maar heel klein is. Het kan dus niet zoveel voeding opslaan. Vandaar dat hij daarvoor om de 3 – 4 uur (als je pech hebt: 2 uur) aan de bel trekt.


Wanneer gaat mijn baby doorslapen?

Eigenlijk kunnen we geen eenduidig antwoord geven op de vraag ‘wanneer gaat mijn pasgeboren baby doorslapen?’ Het verschilt per kind enorm. Maar dit is natuurlijk een heel frustrerend antwoord. Zeker wanneer je deze blog lees omdat je  's nachts wakker en oververmoeid op zoek bent naar een sprankje hoop op meer slaap. We get you. Laten we het dan maar kort en krachtig houden:

  • De eerste 6 weken is het aanpoten.
  • Na 6 weken kunnen sommige baby’s iets langer slapen (3 tot 4 uur).
  • Na 3 maanden is het ergste vaak voorbij en gaat je baby richting de 5 uur.
  • Rond de 4 – 5 maanden slapen veel baby’s rond de 5 – 6 uur. Volgens de medici is dit dus ‘doorslapen’.
  • Vanaf 6 maanden is de kans heel groot dat je baby nu écht gaat doorslapen, zoals wij ouders doorslapen zien: 8 uur aan één stuk. Heaven. Hele nachten rust.

Lees hier meer over het ‘slaapschema’ van je baby.

8 uur slapen na 6 maanden

Acht uur achter elkaar doorslapen, kan je baby rond de 6 maanden. Pin ons er echter niet op vast, want sommige baby’s kunnen dit al eerder. Anderen hebben er iets langer voor nodig. Waarom we toch vaak de 6 maanden als moment zien dat de kans op doorslapen het grootste is? Vanaf dat moment gaan baby’s meer vaste voeding nodig hebben (en dus van de oefenhapjes overstappen naar broodmaaltijden en ‘gewone’ avondmaaltijden).

Ze hebben dan eigenlijk geen nachtvoeding meer nodig. Zeker niet als je jouw baby voor het slapengaan nog een voeding geeft. Besluit je kleintje ’s nachts wakker te worden, dan is dat vaak niet omdat hij/zij honger heeft.

9 maanden feest

Vanaf de 9 maanden wordt het al helemaal een feest. Veel baby’s slapen dan van 19.00 tot 7.00 uur. Je leest het goed: dat is 12 uur op één oor. Hallelujah!

Hoe laat je je baby doorslapen?

Als het om doorslapen gaat ben je echt niet overgeleverd aan je lot. Je kunt het doorslapen van je baby zachtje ‘aanmoedigen’ oftewel: stimuleren. Soms is er maar weinig nodig om je kindje langer in dromenland te laten bivakkeren. Soms kost het wat meer inspanning.

Mocht je baby op dit moment nog niet doorslapen en al een paar maandjes oud zijn, dan kun je onderstaande tips eens proberen. Wie weet zit de golden ticket naar dromenland erbij!

Zo laat je je baby doorslapen, 9 tips

1. Bedritueel: een fijn bedritueel doet wonderen voor de nachtrust van je baby. Wanneer je namelijk een voorspelbaar, dagelijks ritueel hebt, gaat het lichaam van je baby hierop inspelen. Op den duur weet je hij dat wanneer jullie starten met het ritueel, het bijna tijd is om te gaan slapen. Het lichaampje maakt het slaaphormoon melatonine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je kleintje lekker slaperig wordt.

2. Slaapzak: er zijn veel aanwijzingen die ons doen geloven dat baby’s over het algemeen beter slapen in een slaapzak dan onder dekentjes. Dat komt mede omdat ze zich nooit onder de dekens uit kunnen woelen en dus lekker warm blijven. Wil je weten welke slaapzak het meest geschikt is in welk seizoen? Lees hier dan meer over TOG-waardes. 

3. Hop naar buiten! Een beetje buitenlucht doet wonderen voor de nachtrust van je kleintje. Lekker even wat frisse lucht inademen en buiten bezig zijn: je baby wordt er energiek van. Laat hem dus maar lekker bewegen, dan is hij ’s avonds meer moe. Nog een andere reden waarom het goed is dagelijks de deur uit te gaan: het daglicht. De interne biologische klok van je baby reageert op het daglicht. ‘Ahh het is dus dag en nog geen tijd om te slapen.’ Mogelijk wordt de interne wekker zo wat beter afgesteld, zodat jij ook wat langer kan slapen. De biologische klok kan nu ook beter ‘donker’ registeren en legt de link tussen donker = slapen. Zo leert je kindje uiteindelijk om zelf weer in slaap te vallen als het donker is.

4. Inbakeren: slaapt je baby heel onrustig en slaat hij zich regelmatig met de armen wakker? Hoog tijd om je kleintje stevig in te wikkelen of in te bakeren. Dit houdt in dat je jouw kleintje in een doek wikkelt als een kleine dürüm döner met de handjes goed ingepakt. Je kan overigens ook inbakerslaapzakken kopen. Dankzij inbakeren voelt jouw baby zich heerlijk geborgen, alsof iemand hem stevig tegen zich aandrukt. Het is een simpele methode, maar werkt heel goed. Bekijk en lees wel de instructies over inbakeren, het is belangrijk dat je dit op de juiste manier doet!

5. Een totally zen slaapkamer: Je baby laten slapen in een bed vol knuffels, een mobiel met 10 speeltjes die boven je bungelen en een behang waar je duizelig van wordt… Soms is het best logisch dat je kleintje de slaap nog niet kan vatten. Dat kleine mensje is nog zeer gevoelig voor prikkels. Daarom: houd het lekker zen in de slaapkamer. Kies voor zachte, rustige kleuren en rustig licht. Om je baby helemaal in hogere sferen te brengen, helpt een white noise apparaat met ademend licht erg goed. Wij raden je de Rest, Calm en Lumi, Touch en Original 2.0 aan.


6. Dag- en nachtritme: hoe staat het met het dag- en nachtritme? Zit dat er al een beetje in? Of ben je de halve nacht met je kindje bezig en is hij vervolgens overdag de halve dag in dromenland? Als je dit wilt omdraaien is het heel belangrijk dat je jouw baby goed laat kennismaken met het fenomeen dat ‘dag’ betekent en wat ‘nacht’ betekent. Zoals eerder gezegd helpt het om met je baby naar buiten te gaan. Daarnaast is het eigenlijk heel simpel: overdag houd je het licht en ben je niet zo stil. ’s Avonds en ’s nachts houd je het zo donker en stil mogelijk (ook tijdens het voeden).

7. Bouw de avond af: soms zou je denken dat je jouw baby even flink moet uitputten voordat hij gaat slapen. ‘Dan is hij lekker moe.’ Helaas is vaak het tegenovergestelde waar: je kind krijgt juist weer energie. Lekker je kindje uitputten kun je beter overdag doen. Voor het slapen gaan is het juist belangrijk om de dag rustig en ontspannen af te bouwen. Zo wordt het lichaampje lekker sloom en kunnen de hersenen in de stand-by modus. Goede manieren om de dag rustig af te bouwen zijn: voorlezen, lekker badje (niet dagelijks!), masseren, knuffelen, flesje, zachtjes liedjes zingen enz.

8. Let op de vermoeidheidssignalen: breng je jouw baby vaak naar bed als hij al in je armen ligt te slapen? Dan ben je eigenlijk te laat! De kans is groot dat je baby wakker wordt en merkt dat hij moederziel alleen in bed ligt. Huh?! Super verwarrend natuurlijk. Daarom is het heel belangrijk dat je jouw kleintje leert zelfstandig in slaap te vallen. Om dit te leren is het nodig dat jij hem in bed legt vóórdat hij in slaap is gevallen. Je weet wanneer dit moment is aangebroken als je kindje vermoeidheidssignalen laat zien. Bijvoorbeeld: gapen, sloom kijken, in de oogjes wrijven of wegkijken.

9. Huilt je baby? Ga even kijken! Zeker de eerste maanden hoef je jouw baby niet te laten huilen. Je kunt kleine kindjes namelijk niet ‘verwennen’ met te veel aandacht. Dat gezegd hebbende, zijn er ook kindjes die soms een beetje huilen in hun slaap. Leer daarom de huiltjes van je kindje kennen zodat je onderscheid kunt maken.

Kan ik mijn baby beter leren doorslapen

Kun je als ouder iets doen om je baby beter te leren doorslapen? Natuurlijk! Allereerst helpen de genoemde tips erg goed, maar daarnaast hebben we nog een paar hulpmiddelen voor je. Dit zijn zogenoemde slaapmethoden. Al deze methodes zijn erop gericht het slaappatroon van je baby op een natuurlijke manier een handje te helpen. Bijvoorbeeld hoe je op goede manier je kleintje in bed kunt leggen, je baby kunt troosten bij nachtelijke huilbuien en hoe je jouw baby op een gezonde manier leert doorslapen.

Wil je hier meer over weten, lees dan de blog over slaapmethoden voor je baby.

Wat is de invloed van voeding op doorslapen?

De invloed van voeding op doorslapen kan heel klein en soms heel groot zijn. Soms doet het wonderen om iets te schuiven in de voedingen. Er zijn genoeg ouders waarvan de baby’s langer doorslapen toen ze begonnen met een nachtvoeding en/of droomvoeding geven.

In het kort houdt een droomvoeding in, dat je jouw baby voordat jij gaat slapen nog even een voeding geeft. Dit is bijvoorbeeld om 22.00 – 23.00 uur. Je geeft de fles wanneer je baby half wakker is. Met een beetje geluk slaapt hij/zij na de fles meteen verder en kun jij ook even een ruk maken.

Meer informatie en tips over nachtvoeding of droomvoeding lees je in onze blog! 

Stapje voor stapje naar een gezond ritme

Heeft jouw kleine zijn of haar slaapritme al onder controle? Geniet er maar van! Helaas blijft het schema van je kleine veranderen tijdens de eerste levensjaren. Precies om die reden hebben wij een handige slaapgids vol voorbeeldschema’s voor kindjes van 0 tot en met 4 jaar geschreven. Volg de link hier beneden en ontvang hem direct in je mailbox.