Je baby beter leren doorslapen met een white noise machine [2022]

Je baby kan in de eerste weken na zijn of haar geboorte nog maar moeilijk doorslapen. Dit wordt door veel ouders als stressvol ervaren. Een baby slaapt na zijn geboorte namelijk steeds in “dutjes” van 2 tot 3 uur. Dit noemen we ook wel hazenslaapjes. Dat betekent dat je midden in de nacht op zult moeten staan om je kleine te verzorgen. Niet echt een pretje, dat begrijp je vast wel!

In deze blog leer jij jouw kleine beter doorslapen . Dat doen we door de volgende vragen voor je te beantwoorden:

  • Wat betekent doorslapen?
  • Waarom is beter doorslapen belangrijk?
  • Waarom kunnen baby’s nog niet doorslapen?
  • Wanneer gaat je baby doorslapen?
  • Hoe laat je jouw baby beter doorslapen?
  • Hoe helpt witte ruis mijn kindje beter doorslapen?

Bekijk ook;  13 tips om je baby beter door te laten slapen.

Wat betekent doorslapen?

Met doorslapen bedoelen we, de hele nacht door slapen. Bij kinderen praten we dan meestal over 5 á 6 uur. Meestal van de laatste maaltijd in de avond, tot de volgende maaltijd in de ochtend. Doorslapen is voor volwassenen een stuk makkelijker. De meeste van ons slapen met gemak 8 uur aan één stuk door.

Waarom is beter leren doorslapen belangrijk?

Je kleine slaapt in het begin nou eenmaal kort, dat is gewoon normaal toch? Natuurlijk! Je baby heeft immers nog niet geleerd om door te slapen. We proberen je dan ook niet wijs te maken dat je na het lezen van deze blog je kleine binnen een week door leert slapen. Het is namelijk zo dat je kleine dit uit zichzelf zal leren.

Waarom is het dan tóch belangrijk om je kleine beter door te leren slapen? In ieder geval is het fijn voor je eigen rust. Maar dat is niet het enige. Je kindje heeft zijn hele leven profijt van een gezonde, positieve relatie met slaap. En dat je gun je jouw kleine zeker!

Waarom kunnen baby’s nog niet doorslapen?

Veel mensen denken niet echt na over wat er gebeurt tijdens onze slaap. Je krijgt er natuurlijk ook niet veel van mee! Elke nacht wanneer je gaat slapen doorloop je verschillende slaapfasen. Dat zijn de volgende:

  • Fase 1: inslaapfase
  • Fase 2: lichte slaap
  • Fase 3: overgang naar diepe slaap
  • Fase 4: diepe slaap

Wil jij ook weten hoe deze verschillende fasen een invloed hebben op je nachtrust? Bekijk dan onze  Slaapgids vol met gratis tips  

Je baby doorloopt deze verschillende fasen ook, maar dan korter. Waar het echter mis gaat is het koppelen van de verschillende slaapfasen. Je baby heeft hier namelijk nog moeite mee. Gelukkig kun jij hem hierbij helpen.

Wanneer gaat je baby doorslapen?

Je hoort ouders vaak zeggen; “vanaf het moment dat de nachtvoeding stopt, je baby door leert slapen. Een logische vraag die dan vaak wordt gesteld luidt: “Wanneer hebben baby’s geen  nachtvoeding  meer nodig?” Het antwoord van deze vraag is jammer genoeg veel te uiteenlopend. Het verschilt namelijk per kind.

De meeste kinderen kunnen 5 á 6 uur doorslapen vanaf het moment dat ze 4 á 5 maanden oud zijn. Het kan natuurlijk ook dat je kleine dit al kan vanaf de 3 maanden, of juist een maand of twee later. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Niks om je zorgen over te maken. Heeft je kindje na 8 of 9 maanden nog steeds niet door leren slapen? Dan is het misschien een idee om contact op te nemen met een slaapcoach.

Bekijk ook; Baby wilt niet slapen? Probeer onze 9 tips! 

Hoe laat je jouw baby beter doorslapen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je baby beter door te laten slapen. Door gebruik te maken van de volgende tips zorg je ervoor dat je baby een natuurlijke en gezonde associatie opbouwt met slaap én hem beter door laat slapen.

  • Zorg voor een vaste routine. Je kleine zal hierdoor een beter  dag- en nachtritme  ontwikkelen. Dit kost natuurlijk tijd, hou altijd rekening met de behoeftes van je kindje.
  • Bedenk een leuk, maar niet te opwindend slaapritueel. Door een vast ritueel in de routine van je kleine op te nemen zorg je ervoor dat hij of zij weet wanneer het tijd wordt om te slapen.
  • Zorg ervoor dat de kamer van je baby de juiste temperatuur (16-20 graden Celsius) en luchtvochtigheid (40-60%) heeft. Bol.com staat vol met Hygrometers die je hierbij kunnen helpen.
  • Let op slaapsignalen. Dit zijn signalen die je kindje afgeeft als hij of zij moe is. Door slaapsignalen te herkennen weet je wanneer je jouw kindje op bed moet leggen.  De Dunstan Babytaal  laat je zien wat jouw baby nodig heeft!
  • Zorg voor een goed dag- en nacht verschil. Dat betekent dat je overdag de gordijnen of rolluiken in de kamer van je baby niet omlaag moet doen als het tijd voor een dutje is.
  • Gebruik een babyslaapzak, of nog beter leer je kindje inbakeren! Hiermee geef je je kleine een ultiem veilig en geborgen gevoel.

Wil jij leren hoe je jouw kleine moet inbakeren? En daarnaast ook nog eens verschillende voorbeeldroutines voor kinderen van 0-4 jaar ontvangen? Bekijk dan snel deze  Slaapgids met voorbeeldroutines

Numsy+

"Join Numsy+. Ons platform waarop jij als ouder al je vragen aan gecertificeerde slaapcoaches kunt stellen, live sessies kunt volgen en alles leert over de slaap van je baby in talloze online modules!"