Baby 8 maanden oud
20 juli 2023 
in Baby
4 min. leestijd

Baby 8 maanden oud

Nu je baby 8 maanden oud is zul je merken dat hij steeds meer van de wereld begint te begrijpen. Het is jouw taak als mama of papa om jouw kleine ontdekkingsreiziger te stimuleren op zijn of haar ontdekkingstocht. In deze blog vertellen we welke ontwikkelingen jouw kindje te wachten staan deze maand. Benieuwd? Lees gauw verder.

Baby 8 maanden: ontwikkeling

Ook deze maand staan er weer belangrijke mijlpalen op de planning voor je baby. We hebben de belangrijkste ontwikkelingen voor je op een rijtje gezet.

Motorische ontwikkeling

De meeste baby’s kunnen op deze leeftijd stabiel rechtop zitten. Je zult merken dat jouw kleintje dit waarschijnlijk al aardig goed kan, een valletje af en toe daargelaten. Baby’s kunnen vanaf deze leeftijd kruipen en tijgeren, daarnaast kunnen sommige harde groeiers zichzelf al optrekken.

Je zult merken dat je baby hier de komende tijd hard voor gaat trainen. Zodra je baby zich op kan trekken zul je ook merken dat hij/zij opeens overal begint te staan. In de wieg, aan de tafel of tegen de stoel of bank. Zolang jouw kindje zich ergens aan kan optrekken zal hij proberen eventjes te staan.

Sociale ontwikkeling

Sinds vorige maand zul je merken dat jouw kindje een steeds sterkere voorkeur ontwikkelt voor objecten en personen. Met betrekking tot mensen noemen we dit eenkennigheid. Jouw kindje vindt jouw en je partner waarschijnlijk helemaal geweldig, maar die ene buur, oom, tante of vriend(in) hoeft hij nog even niet in zijn of haar buurt te hebben. Geef het de tijd, of lees onze blog over eenkennigheid en verlatingsangst.

Verder zul je merken dat je baby steeds meer jouw aandacht begint te trekken. Dat kan op een leuke manier, door naar je te lachen en geluiden te maken. Maar ook op een negatieve manier, door te huilen of jengelen.

Taalontwikkeling

Heeft jouw baby al voor het eerst ‘mama’ of ‘baba’ (papa) gezegd? Wat goed! In deze maanden zul je merken dat je baby steeds spraakzamer wordt. Ook al worden er nog geen ‘echte’ woorden gebruikt, je baby probeert wel al te praten. Je kunt de taalontwikkeling van je baby enorm op gang helpen door rustig, gearticuleerd terug te praten. Verder zul je merken dat je baby bepaalde woordjes begint te herkennen en dat ze kunnen reageren op hun eigen naam.

Gewichtstoename

Ook deze maand groeit je kleine fysiek. Je baby neemt zo’n 500 gram toe aan gewicht. Daarnaast groeit je baby zo’n 1 tot 2 centimeter. Jongens van deze leeftijd zijn meestal tussen de 66 en 75 centimeter, meisjes zijn daarentegen 65 tot 73 centimeter.

Baby 8 maanden: slaap

Als het goed is, heb je net de slaapregressie van 7 maanden achter de rug, zo niet? Maak dan je borst maar nat. Waar je het slaapritme van je kindje waarschijnlijk net onder de knie had, schopt deze regressie weer alles door de war. Heb je deze slaapregressie wél achter de rug? Dan wordt het tijd om het slaapritme van je kindje weer rustig op de rit te krijgen. Bekijk onze blog met het slaapschema baby 8 maanden voor meer informatie.

Verder is het goed om te weten dat baby’s vanaf deze leeftijd steeds langere periodes wakker kunnen blijven en dat ze ‘s nachts dus ook steeds beter door kunnen slapen.

Slaapschema baby 8 maanden:

  • Overdag: 2,5 tot 3 uur
  • s' Avonds en 's nachts: 11 - 12 uur
  • Totaal: 12 - 15 uur per dag

Baby 8 maanden: voeding

De tijd van oefenhapjes is voorbij! Nu wordt het tijd om vast voedsel een ‘vaste plek’ in het voedingsschema van je baby te geven. Deze ‘vaste plek’ is waarschijnlijk makkelijk te vullen nu. Als het goed is eet je kindje nu namelijk op vaste momenten. Probeer zelf het voedingsschema aan te vullen met kleine hapjes vast voedsel. Deze voeding zal uiteindelijk de fles- of borstvoeding volledig vervangen.

Handige schema’s!

Zoek jij nog een handige slaap- en voedings schema dat je aan kunt houden ? We hebben een gids gemaakt met handige voorbeeldschema’s per leeftijd. Je zult snel merken dat het schema van je baby per maand verandert. Zowel het aantal uur per dag dat je kleine slaapt als het aantal voedingen dat je baby per dag nodig heeft. Bestel jouw exemplaar en ontvang het direct in de mail!

Voorbeeldschema's voor kinderen van 0 tot 4 jaar
E-book met voorbeeldroutines voor kinderen 0 tot en met 4 jaar
  • Geschreven door onze slaapcoaches!
  • Voorbeeldroutines voor elke leeftijdsgroep 0 t/m 4 jaar
  • Ontdek het belang van een gezonde slaaproutine
  • Leer wat wakkertijden en slaapsignalen zijn
  • Stap-voor-stap leren inbakeren!
  • Slaapveiligheid, alle basics
  • Doorslapen, valt het echt te leren?

Leven met een baby van 8 maanden oud

Heeft jouw baby last van verlatingsangst of eenkennigheid? Dan kan het lastig zijn om tijd voor jezelf te vinden. Denk je ook nog een beetje aan jezelf? Maak goede afspraken met je partner over de verzorging van je kindje. Zorg dan ook dat je van tijd tot tijd een dagje of paar uurtjes ‘rust’ kunt nemen.

Een goede tip die we je nog mee willen geven met betrekking tot verlatingsangst, neem altijd even ‘afscheid’ van je kindje. Zo weet hij/zij dat je weg gaat. Dit geeft je kindje vertrouwen dat je ook daadwerkelijk terugkomt. Wanneer je zomaar een ‘Houdini’ zet en weggaat zul je merken dat je kleine volledig in paniek zal raken.

Leuke activiteiten om te doen met een baby van 8 maanden

Er zijn tal van leuke en stimulerende activiteiten die je kunt doen met je baby van 8 maanden. Deze activiteiten helpen niet alleen bij de ontwikkeling van je baby, maar versterken ook de band tussen jou en je kleintje. Hier zijn enkele ideeën:

  • Lees interactieve boekjes: Kies kleurrijke, zachte boekjes met texturen of flapjes waar je baby aan kan voelen en ontdekken terwijl je voorleest.
  • Speel kiekeboe: Kiekeboe is een favoriet spelletje voor veel baby's. Bedek je gezicht met je handen of een doek en laat je gezicht weer tevoorschijn komen terwijl je zegt "kiekeboe!"
  • Ontdekken met sensopatisch spel: Laat je baby verschillende materialen voelen, zoals zachte stoffen, zijdepapier, gladde oppervlakken en andere sensorische materialen.
  • Muziek maken: Zing liedjes voor je baby en gebruik zachte instrumenten zoals rammelaars of belletjes om samen muziek te maken.
  • Baby yoga: Probeer zachte yoga-oefeningen met je baby om hun flexibiliteit te bevorderen en tegelijkertijd een rustgevende tijd samen te hebben.

Stapje voor stapje naar een gezond ritme

Heeft jouw kleine zijn of haar slaapritme al onder controle? Geniet er maar van! Helaas blijft het schema van je kleine veranderen tijdens de eerste levensjaren. Precies om die reden hebben wij een handige slaapgids vol voorbeeldschema’s voor kindjes van 0 tot en met 4 jaar geschreven. Volg de link hierbeneden en ontvang hem direct in je mailbox!

Bekijk de gids

Baby slaapritme maand voorbeelden


Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen