Baby 7 maanden oud

Jouw baby is nu al 7 maanden oud en heeft ondertussen een flinke groei achter de kiezen. Toch is het nog lang niet klaar, ook deze maand maakt je kleine weer grote ontwikkelingen door. Je zult merken dat je baby van zeven maanden oud steeds beter gaat communiceren en ook steeds meer een eigen willetje krijgt. Benieuwd wat je te wachten staat? Je leest het in deze blog!

Baby 7 maanden: ontwikkeling

Op de leeftijd van 7 maanden maken baby's grote sprongen in hun fysieke, cognitieve en sociale ontwikkeling. We hebben de belangrijkste ontwikkelingen voor je op een rijtje gezet. 

*Het is natuurlijk belangrijk om te weten dat ieder kind zich op zijn eigen tempo ontwikkelt. 

Motorische ontwikkeling

De meeste baby's van 7 maanden kunnen al rollen, zitten met ondersteuning en sommigen kunnen zelfs al kruipen of zichzelf optrekken tot staan met behulp van meubels. Ze kunnen objecten grijpen met hun handen en beginnen te experimenteren met het gebruik van hun vingers.

Sociale ontwikkeling

Baby's van 7 maanden genieten van interactie met anderen en beginnen zich meer bewust te worden van hun omgeving. Ze kunnen lachen, brabbelen en zullen proberen je aandacht te trekken. Ze kunnen ook emoties zoals vreugde, verdriet of frustratie tonen.

Taalontwikkeling

Op deze leeftijd kunnen baby’s klanken maken zoals "ba-ba" of "ma-ma" en kunnen deze geluiden aan bepaalde mensen of objecten koppelen. Bijvoorbeeld aan jou of je partner. Verder kunnen de meeste baby’s al reageren op hun naam en geluiden in hun omgeving. Ze begrijpen vaak eenvoudige woorden zoals "nee" of "dag" en kunnen gebaren imiteren, zoals zwaaien.

Gewichtstoename

Ook de fysieke ontwikkeling van je baby blijft natuurlijk niet achter. Je baby komt deze maand zo’n 500 gram aan. Dat is ongeveer 15 gram per dag. De meeste jongens wegen nu tussen de 6,6 en 9,8 kg en de meeste meisjes zo’n 6 tot 9,5 kg. 

Baby 7 maanden: slaap

Waarschijnlijk had je het slaapschema van je baby van 7 maanden aardig op de rit. Helaas zal deze tijdelijk eerst achteruit gaan, voordat het weer beter wordt. Dat heeft alles te maken met de slaapregressie die zometeen om de hoek komt kijken. 

Een slaapregressie is een periode waarin je kindje tijdelijk slechter slaapt. Een aantal maanden geleden heb je er, als het goed is, ook al eentje meegemaakt. Rond de 4 maanden heeft je kindje leren omrollen, waardoor hij/zij slechter sliep. Deze maand leert je kindje zelfstandig te zitten, kruipen en tijgeren. 

Over het algemeen slaapt je kindje van 7 maanden zo’n 13 tot 16 uur per dag. Je kleine zou vanaf deze leeftijd genoeg moeten hebben aan 3 dutjes overdag van zo’n 1,5 tot 2 uur per dutje. 

Slaapschema baby 7 maanden

  • Overdag: 3 tot 4 uurtjes
  • s' Avonds en s'nachts: 11 tot 12 uur
  • Totaal: 13 tot 16 uur per dag

Baby 7 maanden: voeding

De afgelopen maanden heb je, als het goed is, al flink geoefend met hapjes vaste voeding. Vanaf deze leeftijd kun je jouw baby steeds grovere stukjes voeding geven. Misschien heb je al gemerkt dat je baby hierdoor minder behoefte aan borst- of flesvoeding heeft. Dat kan! Houd er wel rekening mee dat je borst- en flesvoeding nog niet volledig uit het schema van je kindje kunt schrappen. Dit heeft tijd nodig.

Het vervangen van de fles- en borstvoeding voor vaste voeding kost zeker een week. Daarnaast is het goed om je te realiseren dat het ene kind het andere niet is. Het is nog heel normaal om bij deze leeftijd zo’n 3 tot 5 borst- of flesvoedingen per dag te geven. Probeer dan ook geen vast voedsel bij je baby naar binnen te forceren. 

Handige schema’s!

Zoek jij nog een handige slaap- en voedings schema dat je aan kunt houden ? We hebben een gids gemaakt met handige voorbeeldschema’s per leeftijd. Je zult snel merken dat het schema van je baby per maand verandert. Zowel het aantal uur per dag dat je kleine slaapt als het aantal voedingen dat je baby per dag nodig heeft. Bestel jouw exemplaar en ontvang het direct in de mail!

Voorbeeldschema's voor kinderen van 0 tot 4 jaar
  • Geschreven door onze slaapcoaches!
  • Voorbeeldroutines voor elke leeftijdsgroep 0 t/m 4 jaar
  • Ontdek het belang van een gezonde slaaproutine
  • Leer wat wakkertijden en slaapsignalen zijn
  • Stap-voor-stap leren inbakeren!
  • Slaapveiligheid, alle basics
  • Doorslapen, valt het echt te leren?

Leven met een baby van 7 maanden oud

Waar je net naar je bevalling waarschijnlijk aan je huis gekluisterd was, ben je nu zelf als het goed is alweer een stuk beter te been. Dat betekent waarschijnlijk ook dat je ondertussen veel contact hebt met andere ouders. Je zult wel merken dat iedereen zo zijn eigen mening en visie op het ouderschap heeft. Focus je vooral op jezelf en probeer je niet al te veel aan te trekken van de mening van de moedermaffia of andere fanaten. 

Leuke activiteiten om te doen met een baby van 7 maanden

Er zijn veel leuke activiteiten die je kunt doen met een baby van 7 maanden om hun ontwikkeling en interactie met de wereld om hen heen te stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan babymassages. Een liedje voor je baby zingen of samen een dansje doen. Daarnaast is het nog altijd goed om ‘tummy-time’ activiteiten te doen met je kleine. Organiseer ook eens speeldates met andere baby’s van dezelfde leeftijd. Dit biedt sociale interactie en stimuleert de sociale ontwikkeling van je baby. 

Stapje voor stapje naar een gezond ritme

Heeft jouw kleine zijn of haar slaapritme al onder controle? Geniet er maar van! Helaas blijft het schema van je kleine veranderen tijdens de eerste levensjaren. Precies om die reden hebben wij een handige slaapgids vol voorbeeldschema’s voor kindjes van 0 tot en met 4 jaar geschreven. Volg de link hieronder en ontvang hem direct in je mailbox!

\