Baby 6 maanden oud

Een half jaar. Dat is snel voorbij gevlogen of niet? De afgelopen maanden heeft jouw kindje enorme sprongen gemaakt. Vlak na de geboorte deed je kindje niet veel meer dan slapen, huilen en eten. Dat is nu wel anders. Jouw kindje kan namelijk al van alles zoals: omrollen, zitten, babbelen en meer. Ook deze maand leert jouw kind weer een hoop nieuws. Lees mee en ontdek alles over de ontwikkeling van je baby van 6 maanden oud!

Baby 6 maanden: ontwikkeling

Benieuwd wat je deze maand te wachten staat? 

Motorische ontwikkeling

De meeste baby's kunnen op deze leeftijd rechtop zitten met enige ondersteuning en sommige kunnen zelfs al even zelfstandig zitten. Daarnaast kan je baby zijn hoofdje stabiel houden bij het rollen van de buik naar de rug en andersom. Sommige baby's kunnen zelfs beginnen met kruipen of tijgeren.

Sociale ontwikkeling

Baby's van zes maanden beginnen steeds meer te reageren op de mensen om hen heen. Ze kunnen lachen, brabbelen en geluiden maken om aandacht te trekken. Ze zullen ook meer geïnteresseerd zijn in gezichten en kunnen proberen oogcontact te maken. Ze kunnen ook reageren op hun eigen naam en glimlachen naar vertrouwde mensen.

Taalontwikkeling

Op deze leeftijd kunnen baby's beginnen met het maken van geluiden en brabbelen, zoals "bababa" en "dadada". Ze kunnen ook beginnen met het imiteren van geluiden en gebaren. Hoewel ze nog niet echt woorden begrijpen, kunnen ze beginnen met het herkennen van veelgebruikte woorden, zoals "mama" en "papa".

Gewichtstoename

Een baby van 6 maanden oud weegt meestal tussen de 6 en 9 kg. Dat is natuurlijk afhankelijk van het geslacht en de lengte van jouw baby. De meeste baby’s zijn dan ook tussen de 62 en 72 cm lang. Op deze leeftijd komt je baby nog zo’n 100 tot 150 gram per week aan. 

Baby 6 maanden: slaap

Wanneer jouw baby 6 maanden oud is heeft hij/zij in de meeste gevallen nog 3 dutjes per dag nodig. Daarnaast zul je merken dat je baby ‘s nachts steeds langer door kan slapen. Woohoo! Nu zul je zelf ook eindelijk wat meer aan je rust toe komen. Een baby slaapt rond de 6 maanden nog ongeveer 13 tot 14,5 uur per dag. Je zult merken dat de dutjes overdag steeds meer afnemen en korter worden. Bij de meeste baby´s werkt het goed om het ochtenddutje en het namiddagdutje flink in te korten. Het middagdutje is dan iets langer.

  • Uren slaap totaal14 - 16 uur
  • Uren slaap `s nachts: tussen de 11 en 12 uur
  • Uren slaap van alle dutjes:  van 45 minuten tot 2 uur afhankelijk van moment.

Baby 6 maanden: voeding

De afgelopen maanden heeft je kindje al kunnen oefenen met de eerste hapjes vast voedsel. Vanaf deze maand nemen deze hapjes een vaste rol in het dieet van je baby. Nog niet ter vervanging, maar vooral als aanvulling op de fles- en borstvoeding. Ook kun je deze maand overgaan op opvolgmelk wanneer je gebruikmaakt van flesvoeding. In opvolgmelk zit meer ijzer dan in zuigelingenmelk. 

Vanaf de 6 maanden geef je nog altijd 4 tot 6 voedingen per dag. Deze voedingen moeten 150 ml x het lichaamsgewicht van je baby in kilo’s zijn. Deze voedingen kun je aanvullen met 1 tot 2 eetlepels geprakte, vaste voeding. 

Handige schema’s voor de eerste maanden

Zoek jij nog een handig schema dat je aan kunt houden in deze eerste maanden? We hebben een slaapgids gemaakt met handige voorbeeldschema’s per leeftijd. Je zult snel merken dat het schema van je baby per maand verandert. Zowel het aantal uur per dag dat je kleine slaapt als het aantal voedingen dat je baby per dag nodig heeft. Bestel jouw exemplaar en ontvang het direct in de mail!

Voorbeeldschema's voor kinderen van 0 tot 4 jaar
  • Geschreven door onze slaapcoaches!
  • Voorbeeldroutines voor elke leeftijdsgroep 0 t/m 4 jaar
  • Ontdek het belang van een gezonde slaaproutine
  • Leer wat wakkertijden en slaapsignalen zijn
  • Stap-voor-stap leren inbakeren!
  • Slaapveiligheid, alle basics
  • Doorslapen, valt het echt te leren?

Leven met een baby van 6 maanden oud

Dat eerste half jaar is voorbij gevlogen he? Het lijkt vast nog maar net voorbij dat jouw kleine vreugdebundel geboren werd. Vanaf deze leeftijd zul je merken dat jouw kindje steeds meer een vast onderdeel van het gezin wordt. Zo kun je jouw kindje gezellig bij jullie aan tafel zetten tijdens het diner en kun je hem/haar zelfs een hapje mee laten proeven. Houdt er wel rekening mee dat er ook geregeld een lepel op de grond of tegen de muur zal belanden. 

Heb je zelf ondertussen meer grip op de situatie thuis? Maak je geen zorgen. Het perfecte gezin bestaat niet, wat je op andere plekken ook ziet of leest. Het is goed om de boel op orde te houden of het op zijn minst te proberen, maar in de realiteit is het leven met een baby altijd enigszins chaotisch. Ben dus niet te streng voor jezelf. 

Leuke activiteiten om te doen met een baby van 6 maanden

Nu je kindje zijn/haar nekje wat rechter kan houden zijn er een hoop leuke spelletjes die je samen met je kindje kunt doen. Jouw kindje laten ‘vliegen’ bijvoorbeeld! Ga op je rug liggen en til je baby voorzichtig boven je lichaam. Vlieg nu langzaam van links naar rechts en van voren naar achter met je kindje. Je zult merken dat hij/zij vanzelf de armpjes en benen zal strekken en het hoofd optilt, net alsof die vliegt! Dit kun je natuurlijk ook doen terwijl je door je huis loopt. Let op dat je jouw baby stevig vast blijft houden.

Stapje voor stapje naar een gezond ritme

Rond deze leeftijd gaan de meeste baby’s stapje voor stapje naar een beter dag- en nachtritme. Genieten. Heeft jouw kleine zijn of haar slaapritme al onder controle? Geniet er maar van! Helaas blijft het schema van je kleine veranderen tijdens de eerste levensjaren. Precies om die reden hebben wij een handige slaapgids vol voorbeeldschema’s voor kindjes van 0 tot en met 4 jaar geschreven. Volg de link hier beneden en ontvang hem direct in je mailbox!

Voorbeeldschema's voor kinderen van 0 tot 4 jaar
  • Geschreven door onze slaapcoaches!
  • Voorbeeldroutines voor elke leeftijdsgroep 0 t/m 4 jaar
  • Ontdek het belang van een gezonde slaaproutine
  • Leer wat wakkertijden en slaapsignalen zijn
  • Stap-voor-stap leren inbakeren!
  • Slaapveiligheid, alle basics
  • Doorslapen, valt het echt te leren?