Baby 5 maanden oud
30 juni 2023 
in Baby
5 min. leestijd

Baby 5 maanden oud

Jouw kleine krachtpatser heeft al enorm veel geleerd de afgelopen maanden! Als het goed is kan je kleine al omrollen en merk je dat hij/zij continu zijn of haar handjes strekt om naar dingen te grijpen.

De komende maand zul je merken dat jouw kindje steeds meer gaat communiceren, maar niet met iedereen. Ook eenkennigheid en verlatingsangst kunnen vanaf deze leeftijd namelijk opspelen. Kortom, er is weer een hoop om op te letten bij je baby van 5 maanden oud.

Baby 5 maanden: ontwikkeling

Ook deze maand staan er weer een hoop toffe ontwikkelingen voor de boeg. Benieuwd wat je te wachten staat? Lees gauw verder!

Motorische ontwikkeling

Rond deze leeftijd kunnen de meeste baby’s hun hoofdje al zelfstandig omhoog houden. Ook kan je kleine al een stuk langer op zijn of haar buik liggen. De meeste baby’s kunnen rond deze leeftijd ook al zelfstandig omrollen. Verder zul je merken dat je kindje steeds meer dingen vast begint te grijpen. Baby’s kunnen verschillende objecten vasthouden met hun duim en wijsvinger, waarna ze het vervolgens graag in hun mond stoppen.

Sociale ontwikkeling

Ook op sociaal vlak zul je merken dat jouw baby zich flink ontwikkelt. Je kindje zoekt meer interactie met jou, je partner en eventueel andere mensen in je omgeving. Jouw baby kan al glimlachen naar bekende gezichten, geluiden maken om aandacht te trekken en zelfs een eerste poging tot woordjes mama of papa doen! Je zult ook merken dat je baby steeds beter op zijn of haar naam reageert.

Jouw kindje begint dus echt al meer mee te krijgen van hetgeen wat om hem of haar heen gebeurt. Dat betekent ook dat je kleine het door heeft wanneer papa of mama opeens weg is, en dat vind jouw baby minder leuk! Houd er rekening mee dat eenkennigheid en verlatingsangst vanaf deze leeftijd ook op kunnen spelen.

Zintuigelijke ontwikkeling

De zintuigen van een baby worden steeds gevoeliger. Jouw baby kan voorwerpen volgen met zijn ogen en begint meer interesse te tonen in kleurrijke objecten en speelgoed met verschillende texturen. Baby's kunnen ook geluiden lokaliseren en hun aandacht vestigen op nieuwe geluiden in hun omgeving.

Gewichtstoename

Rond de 5 maanden hebben de meeste baby’s hun lichaamsgewicht min of meer verdubbeld. Een baby van 5 maanden weegt gemiddeld tussen de 5,5 en 8,5 kg. Deze maand zal je baby om en nabij nog 700 gram aankomen. Het is belangrijk om te weten dat ieder kindje anders is. Maak jij je zorgen over het gewicht of de groei van je baby? Neem dan direct contact op met de huisarts.

Baby 5 maanden: slaap

Stapje voor stapje, slaapje voor slaapje krijgt je baby meer ritme. Natuurlijk slaapt je baby nog enorm veel, gelukkig verplaatst deze slaap zich iets meer van de dag naar de nacht. Je baby zit op deze leeftijd rond een kantelpunt wat dutjes betreft. De ene dag heeft je baby genoeg aan 3 dutjes, de andere dag heeft hij er toch echt nog 4 nodig. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan ook onze blog over dutjes overgangen.

  • Totaal aantal uurtjes slapen overdag: 3,5 – 4 uur
  • Totaal aantal uurtjes slapen ’s nachts: 10 tot 12 uur
  • Gemiddelde wakkertijd: 90 – 135 (gemiddeld 2 uur)

Baby 5 maanden: voeding

Wist je dat het enorm goed is voor je baby’s ontwikkeling om hem kennis te laten maken met verschillende smaken en structuren? Waarschijnlijk heeft jouw baby de vorige maand al kennisgemaakt met de smaak en structuur van groente en fruit. Is jouw baby al een beetje gewend aan vast voedsel? Dan mag je hem ook langzaamaan kleine stukjes vlees, vis, brood en pasta laten eten. Let wel op dat je jouw kindje geprakt, gemalen of zacht eten geeft. Jouw baby kan natuurlijk nog niet zo goed kauwen.

Verder is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat deze voeding supplementair is. Oftewel, het is aanvullend op de fles- en borstvoeding. De richtlijn hiervoor is nog altijd: 4 tot 6 voedingen per dag van 150 ml x het lichaamsgewicht van je baby in kg.

Handige schema’s voor de eerste maanden

Zoek jij nog een handig schema dat je aan kunt houden in deze eerste maanden? We hebben een slaapgids gemaakt met handige voorbeeldschema’s per leeftijd. Je zult snel merken dat het schema van je baby per maand verandert. Zowel het aantal uur per dag dat je kleine slaapt als het aantal voedingen dat je baby per dag nodig heeft. Bestel jouw exemplaar en ontvang het direct in de mail!

Voorbeeldschema's voor kinderen van 0 tot 4 jaar
E-book met voorbeeldroutines voor kinderen 0 tot en met 4 jaar
  • Geschreven door onze slaapcoaches!
  • Voorbeeldroutines voor elke leeftijdsgroep 0 t/m 4 jaar
  • Ontdek het belang van een gezonde slaaproutine
  • Leer wat wakkertijden en slaapsignalen zijn
  • Stap-voor-stap leren inbakeren!
  • Slaapveiligheid, alle basics
  • Doorslapen, valt het echt te leren?

Leven met een baby van 5 maanden oud

Jouw baby kan al heel wat! Rechtop zitten, dingen pakken en grijpen, rollen en heel hard lachen om jouw grapjes. Hoe tof is het om te zien dat jouw kleine krachtpatser zo hard groeit? Natuurlijk is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Je hebt de afgelopen 5 maanden waarschijnlijk hard gewerkt en weinig geslapen. Gelukkig begint je baby eindelijk een beter dag- en nachtritme te ontwikkelen. Pfieuw, eindelijk rust.

In ieder geval fysieke rust. Deze maand zul je namelijk gaan merken dat je baby tekenen van verlatingsangst en eenkennigheid kan vertonen. Natuurlijk is het een compliment dat jouw baby bij niemand liever dan jij wil zijn, maar het kan ook vermoeiend zijn. Denk af en toe ook even aan jezelf. Hoewel je baby hartverscheurend kan huilen wanneer je hem of haar even alleen laat, zou dit geen reden moeten zijn om het niet af en toe te doen.

Wissel de verzorging van je baby af met je partner en zorg goed voor jezelf. Ben je alweer aan het sporten? Dit kan als een flinke uitdaging klinken, maar je zult merken dat je energielevels juíst zullen stijgen wanneer je hier weer rustig mee begint.

Leuke activiteiten om te doen met een baby van 5 maanden

Jouw baby kan steeds beter reageren op verschillende gezichtsuitdrukkingen. Een leuk spelletje dat je samen met je baby kunt doen is gekke bekken trekken en kijken hoe je kindje hierop reageert. Je zult merken dat dit echt lachen, gieren, brullen is voor je kindje.

Stapje voor stapje naar een gezond ritme

Heeft jouw kleine zijn of haar slaapritme al onder controle? Rond deze leeftijd gaan de meeste baby’s stapje voor stapje naar een beter dag- en nachtritme. Genieten! Helaas blijft het schema van je kleine veranderen tijdens de eerste levensjaren. Precies om die reden hebben wij een handige slaapgids vol voorbeeldschema’s voor kindjes van 0 tot en met 4 jaar geschreven. Volg de link hier beneden en ontvang hem direct in je mailbox!

Voorbeeldschema's voor kinderen van 0 tot 4 jaar
E-book met voorbeeldroutines voor kinderen 0 tot en met 4 jaar
  • Geschreven door onze slaapcoaches!
  • Voorbeeldroutines voor elke leeftijdsgroep 0 t/m 4 jaar
  • Ontdek het belang van een gezonde slaaproutine
  • Leer wat wakkertijden en slaapsignalen zijn
  • Stap-voor-stap leren inbakeren!
  • Slaapveiligheid, alle basics
  • Doorslapen, valt het echt te leren?



Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen