Het is alweer 4 maanden geleden dat jij van je baby beviel. Je hebt vast al een hoop leuke dingen gedaan samen met je kleine. En je hebt er vast ook wel een paar keer flink doorheen gezeten. In deze blog vertellen we alles over de slaap, ontwikkeling en voeding van een baby van 4 maanden oud. Lees je mee?
Baby 4 maanden: ontwikkeling
Je kindje is nu vier maanden oud, dat is al ⅓ jaar. Wat vliegt de tijd hè? Ook deze maand staan er weer een aantal veranderingen en nieuwe mijlpalen op de planning. We hebben de belangrijkste ontwikkelingen voor je op een rijtje gezet.
Motorische ontwikkeling
Rond deze leeftijd hebben baby’s meer controle over hun nekspieren. De meeste baby’s kunnen op deze leeftijd al van hun rug naar hun buik rollen. Houd dit wel goed in de gaten en laat je kindje nog niet in zijn of haar eentje op de buik liggen.
Sociale ontwikkeling
Jouw baby wordt een echt lachebekje. Baby's van 4 maanden beginnen namelijk steeds meer te glimlachen en proberen oogcontact te maken. Daarnaast beginnen kindjes steeds meer te brabbelen en maken ze geluiden om de aandacht van jou of anderen te trekken. Baby's kunnen ook meer interesse tonen in het imiteren van gezichtsuitdrukkingen en geluiden.
Zintuigelijke ontwikkeling
De zintuigen van de baby worden steeds verfijnder. Ze kunnen objecten beter volgen met hun ogen en kunnen kleine voorwerpen met hun handen grijpen. Baby's van 4 maanden kunnen ook geïnteresseerd raken in kleurrijke objecten en beginnen met het ontwikkelen van diepteperceptie.
Gewichtstoename
Ook deze maand groeit je baby flink. Gemiddeld komt je baby in maand 4 ergens tussen de 100 en 150 gram per week aan. Het gemiddelde gewicht van een jongetje is 7kg en voor meisjes is dit zo’n 6 kg.
Baby 4 maanden: slaap
Ook wanneer jouw baby 4 maanden oud is heeft hij/zij nog heel wat slaap nodig. In totaal zo’n 14 tot 16 uur per dag. Gelukkig verplaatst het slaapschema van je kindje langzaam maar zeker naar de nacht toe. ‘s Nachts slaapt je baby zo’n 11 tot 12 uur. De overige uurtjes worden vaak verdeeld over zo’n 3 tot 4 dutjes.
- Totaal aantal uurtjes slapen overdag: 4 tot 5 uur
- Totaal aantal uurtjes slapen ’s nachts: 11 tot 12 uur
- Gemiddelde wakkertijd: 90 tot 120 minuten
Baby 4 maanden: voeding
Wanneer je baby 4 maanden oud is, kun je beginnen met de eerste oefenhapjes. Dit zijn kleine hapjes vaste voeding, die je nog niet geeft om de borst- of flesvoeding te vervangen. Maar zoals de naam al zegt, om mee te oefenen. We raden aan om te beginnen met zacht fruit of geprakte groenten.
Let goed op met producten zoals cherrytomaatjes en druiven, snijd deze eventueel doormidden om verstikkingsgevaar te voorkomen. Wat betreft fles- en borstvoeding. Je baby zou rond deze leeftijd zo’n 6 natte luiers per dag moeten geven. Een goede richtlijn die je aan kunt houden voor flesvoeding is de volgende: Het lichaamsgewicht van je baby x 150 ml. Meestal verdeel je deze voeding over zo’n 4 tot 6 voedingsmomenten per dag.
Handige schema’s voor de eerste maanden
Zoek jij nog een handig schema dat je aan kunt houden in deze eerste maanden? We hebben een slaapgids gemaakt met handige voorbeeldschema’s per leeftijd. Je zult snel merken dat het schema van je baby per maand verandert. Zowel het aantal uur per dag dat je kleine slaapt als het aantal voedingen dat je baby per dag nodig heeft. Bestel jouw exemplaar en ontvang het direct in de mail!
- Geschreven door onze slaapcoaches!
- Voorbeeldroutines voor elke leeftijdsgroep 0 t/m 4 jaar
- Ontdek het belang van een gezonde slaaproutine
- Leer wat wakkertijden en slaapsignalen zijn
- Stap-voor-stap leren inbakeren!
- Slaapveiligheid, alle basics
- Doorslapen, valt het echt te leren?
Leven met een baby van 4 maanden oud
Krijg je langzamerhand al wat meer grip op je leven met een baby? Waarschijnlijk merk je dat je lichaam steeds beter begint te herstellen van zwangerschapskwaaltjes. Veel voorkomende klachten zijn pijn in de rug en bekken. Veel vrouwen merken dat deze pijntjes langzaam maar zeker wegtrekken.
Lukt het nog een beetje om alle balletjes in de lucht te houden? Werk, de relatie met je partner, het weinig slapen en de verdeling van de zorg voor je kindje. Het is nogal wat! Gelukkig gaat elke baby op den duur beter door slapen in de nacht. Zo houden jij en je partner ‘s avonds nog wat quality time over.
Het beste wat je kunt doen om de zaken op orde te houden is regelmatig met je partner praten over hoe het gaat. Zijn er dingen waar jij of hij zich aan stoort? Het is hoe dan ook beter om dit op tafel te gooien dan het door laten etteren. Creëer een schema met veel regelmaat. Dat is niet alleen beter voor je baby, maar ook voor jou en je partner!
Leuke activiteiten om te doen met je baby van 4 maanden
Kan jouw baby al zelfstandig omrollen? Veel baby’s van 4 maanden oud kunnen dit al aardig goed. Om de grove motoriek van je kindje te trainen kun je hier zelf ook een handje bij helpen, door er een leuk spel van te maken.
Leg je kleine op zijn of haar buik op een zacht kleed. Leg een stukje speelgoed net buiten de reikwijdte van je baby. Je baby zal proberen richting het speeltje te rollen. Lukt het jouw baby nog niet zelfstandig? Draai de beentjes en het onderlijf van je baby voorzichtig mee terwijl hij/zij nog op de buik ligt.
Verder vinden baby’s het leuk om van alles vast te grijpen en te voelen. Maak samen eens een rondje door je huis, je zult zien dat je baby naar van alles probeert te reiken. Laat je baby eens voorzichtig alles vastpakken en ontdekken.
Stapje voor stapje naar een gezond ritme
Slaap is toch wel één van de grootste struggles voor ouders. Niet zo gek ook. Slaapt je kleine slecht, dan slaap jij ook slecht. Daarnaast verandert het slaapschema van je kindje continu in de eerste levensjaren van je kleine. Precies om die reden hebben wij een handige slaapgids geschreven met voorbeeldschema’s voor kindjes van 0 tot en met 4 jaar.
Volg de link hier beneden en ontvang hem direct in je mailbox!
- Geschreven door onze slaapcoaches!
- Voorbeeldroutines voor elke leeftijdsgroep 0 t/m 4 jaar
- Ontdek het belang van een gezonde slaaproutine
- Leer wat wakkertijden en slaapsignalen zijn
- Stap-voor-stap leren inbakeren!
- Slaapveiligheid, alle basics
- Doorslapen, valt het echt te leren?