Baby 3 maanden oud

Poeh hé, de tijd vliegt, net zoals de ontwikkeling van je kleine! Jouw ontdekkingsreiziger begrijpt steeds meer van de wereld en wordt iedere week sterker. Daarnaast ben je waarschijnlijk weer aan het werk, ben je alweer een beetje gewend? Bijt je er maar niet te veel op vast, ook deze maand verandert er weer een hoop. In deze blog vertellen we alles over de ontwikkeling van je baby van 3 maanden.  

Baby 3 maanden: ontwikkeling

Op de leeftijd van drie maanden ontwikkelt je baby zich snel. Benieuwd waar je op moet letten? We hebben de belangrijkste ontwikkelingen voor je op een rijtje gezet. Kleine sidenote! Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Het kan goed zijn dat jouw baby nog niet zo ver is, dat is niet meteen reden tot paniek. Maak jij je écht zorgen? Neem dan contact op met de huisarts. 

Motorische ontwikkeling

Baby’s van 3 maanden krijgen steeds meer controle over hun lichaam. Vooral in de armen en handen ga je verschil merken. Jouw kleine kan steeds meer zelf op- en aanpakken en zal dan ook proberen om van alles in zijn of haar mond te stoppen. Heb jij al geoefend met Tummy time? Dan kan je baby misschien zelfs al van de buik naar de rug rollen. 

Sociale ontwikkeling

Rond deze leeftijden beginnen baby’s steeds meer te lachen en glimlachen. Zeker als reactie op jouw stem en gezichtsuitdrukkingen. Jouw baby geniet steeds meer van quality time met papa of mama. Je zult dan ook merken dat je kleine steeds meer probeert je aandacht te trekken door te huilen, jengelen of naar je te zwaaien. 

Zintuigelijke ontwikkeling

Jouw kindje wordt steeds meer bewust van zijn of haar omgeving. Je baby kan meer gefocust kijken naar gezichten en voorwerpen en proberen deze dan ook te volgen met hun ogen. 

Gewichtstoename

Ook deze maand is jouw kleine krachtpatser weer flink gegroeid. Gemiddeld wegen jongetjes na 3 maanden 5,8 kg en zijn ze zo’n 60 cm groot. Meisjes wegen daarentegen gemiddeld 5,3 kg en zijn ietsje kleiner. Als het goed is, komt je baby elke week zo’n 100 tot 250 gram per maand aan. 

Baby 3 maanden: slaap

Een baby van 3 maanden oftewel: 12 weken, heeft ongeveer 15 uur slaap nodig op een dag. Van de 15 uurtjes slaapt hij/zij 12 uur ’s nachts en ongeveer 3 tot 4 slaapjes overdag.

  • Uren slaap totaal: 14 – 16 uur
  • Uren slaap ’s nachts: tussen de 11 en 12 uur
  • Uren slaap van alle dutjes: tussen de 4 en 5 uur totaal

Baby 3 maanden: voeding

In het voedingsschema van je baby verandert niet heel veel. Als het goed is ben je het aantal ml per voeding nog langzaam op aan het hogen. Daarnaast kan je kindje rond deze leeftijd last krijgen van regeldagen. Deze regeldagen zijn dagen dat je kindje onrustig is, waardoor hij meer voeding nodig heeft. 

Leven met een baby van 3 maanden oud

Ben jij alweer aan het werk? Dan mis je jouw kleine vast ontzettend hard op het werk. Dat is niet gek hoor. Iedere jonge ouder heeft met dat probleem te kampen! Hopelijk lukt het een beetje met wennen. Rond deze periode raden we veelal aan om ritme en regelmaat aan te brengen in je leven. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je partner en je baby. 

Dat is misschien makkelijk gezegd, want je weet ondertussen ook wel dat er niks in beton gegoten is sinds je een kindje hebt. Toch zijn er een aantal dingen waar je wél een routine in kunt creëren. Bedenk bijvoorbeeld vaste routines rondom je voeding, voor- en na de bedtijd en vaste momenten waarop je even quality time hebt met je baby. Zorg ervoor dat je per dag zo veel mogelijk vaste momentjes hebt. Zo creëer je toch iets van houvast. Je zult merken dat dit naar verloop van tijd steeds beter gaat. 

Leuke activiteiten om te doen met je baby van 3 maanden

Er zijn veel leuke activiteiten die je kunt doen met je baby van 3 maanden oud. Zo zijn er ook verschillende activiteiten die de ontwikkeling van je baby stimuleren. Hier zijn een paar ideeën:

  • Tummy Time: Leg je baby regelmatig op zijn of haar buikje om de nek- en rugspieren te versterken. Speel met je kindje terwijl hij of zij op de buik ligt of lees zachtjes een boekje voor. 
  • Zingen en rijmpjes: Zing liedjes en zeg rijmpjes voor je baby. Dit vinden de meeste kleintjes heerlijk! Gebruik handgebaren of beweeg de armen en benen van je baby op de maat van de muziek.
  • Babygym: Plaats je baby onder een babygym met hangende speeltjes. Dit helpt bij het ontwikkelen van de hand-oogcoördinatie en stimuleert hun zintuigen.
  • Spiegeltje spelen: Houd een veilig, niet-breekbaar spiegeltje voor je baby en kijk samen naar hun reflectie. Benoem lichaamsdelen en maak grappige gezichten. Dat wordt lachen geblazen. 
  • Zintuiglijke activiteiten: Laat je baby verschillende texturen voelen, zoals zachte stoffen, kriebelende veertjes of een zachte borstel over hun huid laten gaan. Dit helpt bij het ontwikkelen van hun tastzin.
  • Babymassage: Geef je baby een heerlijk, zachte massage met behulp van babyolie. Dit kan ontspannend zijn voor zowel jou als je baby en helpt bij het bevorderen van de hechting.
  • Boeken lezen: Lees eenvoudige boekjes met felle kleuren en grote afbeeldingen voor aan je baby. Je kunt de woorden benoemen en geluiden maken om hun taalontwikkeling te stimuleren.
  • Knuffeltijd: Neem de tijd om je baby knuffels en kusjes te geven. Ze houden van lichamelijk contact en genieten van de nabijheid van hun ouders.
  • Praten en babbelen: Praat veel tegen je baby en reageer op hun brabbels en geluiden. Dit helpt bij de taalontwikkeling en het versterken van de band tussen jullie.

Onthoud altijd dat veiligheid voorop staat. Houd toezicht op je baby en zorg ervoor dat de activiteiten geschikt zijn voor hun leeftijd en ontwikkelingsfase. Geniet van deze kostbare tijd met je baby!

Stap voor stap naar een gezond ritme

Wil jij weten hoe je het beste slaapritme opbouwt voor je kleine dromer? In onze slaapgids met voorbeeld routines leer je alles wat je moet weten over het aanleren van een gezond slaapritme. Dankzij onze handige voorbeeldschema’s weet je zeker dat jouw kleine voldoende slaap krijgt. Bestel ons e-book en krijg direct toegang! 

Voorbeeldschema's voor kinderen van 0 tot 4 jaar
  • Geschreven door onze slaapcoaches!
  • Voorbeeldroutines voor elke leeftijdsgroep 0 t/m 4 jaar
  • Ontdek het belang van een gezonde slaaproutine
  • Leer wat wakkertijden en slaapsignalen zijn
  • Stap-voor-stap leren inbakeren!
  • Slaapveiligheid, alle basics
  • Doorslapen, valt het echt te leren?