Baby 2 maanden oud
20 juni 2023 
in Baby
5 min. leestijd

Baby 2 maanden oud

Wat vliegt de tijd, hé! Jouw baby is al 2 maanden oud. Je hebt het vast al gemerkt, maar je baby ontwikkelt zich razendsnel. In deze blog vertellen we meer over de ontwikkelingen die je kleine doormaakt de komende weken en waar jij als ouder op moet letten.

Baby 2 maanden: ontwikkeling

Jouw kindje groeit elke dag. De ontwikkeling van je baby staat absoluut niet stil en je kunt bijna iedere week wel verschil zien of merken. Waar je pasgeboren baby in de eerste maand niet veel anders deed dan huilen, slapen en eten zijn er steeds meer dingen die je kindje wél kan. Bijvoorbeeld jouw herkennen, naar je glimlachen en zelfs al wat gebrabbel uitbrengen.

Hieronder hebben we een uiteenzetting voor je gemaakt van de ontwikkelingen die je baby deze maand doormaakt. Let op! Iedere baby is anders. Benoemen we hier iets wat je niet herkent bij je kleine? Dan wil dat niet zeggen dat er iets aan de hand is. Sommige baby’s zijn nu eenmaal wat sneller met ontwikkelen dan andere. Maak jij je écht zorgen? Neem dan vooral contact op met de huisarts.

Motorische ontwikkelingen

Rond deze leeftijd lukt het je kindje steeds beter om zijn of haar hoofdje rechtop te houden wanneer hij of zij op de buik ligt. Let goed op dat je jouw kleine niet te lang (en nooit zonder toezicht!) op zijn of haar buik laat liggen. Daarnaast zal je baby steeds meer met zijn of haar armpjes en benen gaan spartelen.

Zintuiglijke ontwikkelingen

Ook de zintuigen van je kindje ontwikkelen zich snel. Jouw baby kan nu al gezichten en objecten volgen. Daarnaast zul je merken dat je kindje zich steeds meer op geluid zal richten door zijn of haar hoofdje te richten naar plekken waar geluid vandaan komt.

Sociale ontwikkeling

Op sociaal gebied beginnen baby’s van ongeveer 2 maanden meer interactie te zoeken met anderen. Je baby lacht steeds meer naar gezichten, vooral die van jou en je partner. Mogelijk begint je baby ook al te babbelen, wat je gerust mag zien als een eerste poging tot communicatie.

Gewichtstoename

Jouw baby groeit waarschijnlijk als kool! Inmiddels zou je kindje zijn geboortegewicht dan ook verdubbeld moeten hebben. De meeste baby’s komen rond deze leeftijd zo’n 500 gram aan in de maand.

Baby 2 maanden: slaap

Het zal je niet ontgaan zijn, maar je baby sliep in de eerste maand veel, heel veel zelfs. Dat zal nu niet anders zijn. Toch begint je kindje geleidelijk aan beter te slapen. Van doorslapen spreken we nog niet, maar sommige baby’s slapen ‘s nachts toch al zo’n 4 tot 6 uur.

Hoeveel slaap je baby van 2 maanden dan ongeveer nodig heeft? Dat verschilt per kindje, maar dit komt grof genomen op het volgende neer:

  • Uren slaap totaal: 14 – 18 uur
  • Uren slaap ’s nachts: tussen de 10 en 12 uur
  • Uren slaap van alle dutjes: tussen de 4 en 6 uur totaal

Baby 2 maanden: voeding

Op deze leeftijd krijgt je baby nog fles- of borstvoeding. Baby's hebben meestal 8 tot 12 voedingen per dag nodig, met tussenpozen van ongeveer 2 tot 3 uur, afhankelijk van of je fles- of borstvoeding geeft. Een baby van 2 maanden oud heeft doorgaans 120 - 150 ml moedermelk of flesvoeding nodig per voeding.

Handige schema’s voor de eerste maanden

Zoek jij nog een handig schema dat je aan kunt houden in deze eerste maanden? We hebben een slaapgids gemaakt met handige voorbeeldschema’s per leeftijd. Je zult snel merken dat het schema van je baby per maand verandert. Zowel het aantal uur per dag dat je kleine slaapt als het aantal voedingen dat je baby per dag nodig heeft. Bestel jouw exemplaar en ontvang het direct in de mail!

Voorbeeldschema's voor kinderen van 0 tot 4 jaar
E-book met voorbeeldroutines voor kinderen 0 tot en met 4 jaar
  • Geschreven door onze slaapcoaches!
  • Voorbeeldroutines voor elke leeftijdsgroep 0 t/m 4 jaar
  • Ontdek het belang van een gezonde slaaproutine
  • Leer wat wakkertijden en slaapsignalen zijn
  • Stap-voor-stap leren inbakeren!
  • Slaapveiligheid, alle basics
  • Doorslapen, valt het echt te leren?

Leven met een baby van 2 maanden oud

Wanneer je baby 8 weken oud is vallen de zaken (hopelijk) iets meer op hun plek. Je bent ondertussen waarschijnlijk wel gewend geraakt aan het geven van (borst)voeding en de vele gebroken nachten. De kans is groot dat je zwangerschapsverlof er weer bijna op zit en dat je weer terug aan het werk moet. Oei! Ook dat zal weer even flink schakelen zijn.

Houd er rekening mee dat je de kinderopvang moet regelen. Daarnaast moet je ook gaan kolven wanneer je borstvoeding geeft, het kan handig zijn om hier alvast mee te oefenen. Verder is het enorm belangrijk dat jij en je partner goede afspraken maken over de verzorging van jullie kindje. Wanneer je beide werkt is het goed om elkaar af te wisselen voor de droomvoeding, het verschonen van de kleine en andere taakjes. Zo verdeel je de ‘lasten’ het beste.

Schroom ook niet om familie of vrienden om hulp te vragen. Hoewel je kindje op nummer 1 staat, moet je ook jezelf niet vergeten. Even de deur uit om iets leuks te ondernemen of even bij te komen is niks om je schuldig over te voelen. Daarnaast vinden opa en oma het vaak hartstikke leuk om even op de kleine te passen!

Leuke activiteiten om te doen met je baby van 2 maanden

Je baby kan nog niet heel actief meedoen aan activiteiten. Toch zijn er een aantal leuke dingen die je samen met je kleine kunt doen om de zintuigen en het lichaam te stimuleren.

Allereerst kun je de rug- en nekspieren van je kleine trainen door hem/haar regelmatig op het buikje te leggen. Tijdens deze tummy time kun je een verhaaltje voorlezen of samen met wat speelgoed spelen. Let wel goed op! Het is enorm belangrijk dat je jouw baby niet alleen laat tijdens deze tummy time.

Verder vind je baby het geweldig om wat quality time met je door te brengen. Zing wat liedjes, vertel verhaaltjes of praat zachtjes tegen je baby. Ook al snapt hij/zij het nog niet, het helpt je baby enorm bij zijn of haar taalontwikkeling.

Verder is het belangrijk om te weten dat ieder kindje anders is. Probeer vooral wat uit en ontdek welke spelletjes jouw kleine leuk vindt.

Twijfels, angsten of vragen? Krijg binnen no-time een persoonlijk antwoord!

Als kersverse ouder krijg je nogal wat voor de kiezen. Veel ouders voelen zich alleen en hebben twijfels en angsten over het ouderschap. Dat is meestal nergens voor nodig! Toch kan het fijn zijn om al je twijfels en vragen met een professional te bespreken.

Precies om die reden zijn we gestart met Numsy+. In deze community mag je onbeperkt vragen stellen aan onze gecertificeerde slaapcoaches, pedagogen en voedingsspecialisten. Twijfel je over het gedrag van je kindje of je slaapschema? Leg jouw situatie voor in de community en krijg binnen no-time een persoonlijk antwoord van één van onze coaches.

Daarnaast krijg je toegang tot talloze handige videocolleges over slaap en (op)voeding. Wil jij Numsy+ gratis uitproberen?

Krijg direct toegang!

Numsy Plus Community Mock up Overview

Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen