Baby 11 maanden oud
Je kent ze vast wel, van die babyfoto’s met een snuit die volledig onder het eten zit! Deze maand leert je baby steeds meer grip in zijn/haar vingers krijgen. Je zult dan ook merken dat je kindje niets liever doet dan alles zelf vast te houden. Hoewel de grip een stuk beter is zul je merken dat je het nog steeds een grote kliederboel wordt wanneer je kleine alles zelf probeert te doen… Achja, oefening baart kunst.
Baby 11 maanden: ontwikkeling
Ook deze maand staan er weer een hoop ontwikkelingen voor de boeg. We hebben deze voor je ingedeeld in verschillende categorieën, zoals motoriek, sociale interactie en cognitieve ontwikkeling. Deze mijlpalen kun je verwachten wanneer je baby 11 maanden oud wordt.
Motorische ontwikkeling
Rond deze leeftijd begint je baby flink rond te cruisen. Kruipen, optrekken en tijgeren zijn dagelijkse bezigheden voor je kindje geworden. Hij is dan ook hard aan het trainen om dit nóg beter te kunnen. Daarnaast wordt ook de pincetgreep van je baby steeds steviger. Hij/zij kan dingen al van alles met een stevige greep vastpakken en overbrengen van de ene hand naar de andere. Enkele ongelukjes daargelaten 😉
Sociale ontwikkeling
Baby’s van deze leeftijd worden zich steeds meer bewust van hun omgeving en kunnen verlegen of terughoudend zijn in de buurt van vreemden. Daarnaast zul je merken dat je steeds meer een band krijgt met de belangrijkste mensen om je omgeving. Zo kan jouw kleintje al reageren op de emoties van anderen, begin jij te lachen, dan lacht je baby vaak gezellig mee!
Taalontwikkeling
Baby’s begrijpen steeds meer woorden en eenvoudige instructies. Zeker de woorden die belangrijk zijn voor je kleine worden snel opgepakt. Wat dacht je van ‘nee’ of ‘eten’. Blijf vooral tegen je baby praten om de taalontwikkeling van je baby nóg verder te stimuleren. De meeste baby’s van elf maanden kunnen nu trouwens al makkelijker ‘papa’ of ‘mama’ zeggen.
Gewichtstoename
De groei van je baby wordt (eindelijk) wat ingeperkt. De meeste baby’s van 11 maanden oud komen zo’n 250 gram aan de ze maand. Een jongen van 11 maanden weegt tussen de 8 en 11,75 kg en een meisje weegt tussen de 7,5 en 11,75 kg.
Baby 11 maanden: slaap
Een baby van 11 maanden slaapt in totaal rond de 14 uur op een dag. ’s Nachts kunnen de meeste kindjes (als het goed is) al iets van 10 tot 12 uur slapen. Soms met onderbrekingen. Na de slaapregressie van 9 maanden was het waarschijnlijk lastig om het ritme weer op de rit te krijgen, maar als het goed is heb je hier ondertussen meer grip op. Bekijk onze blog voor een handig voorbeeld- slaapschema voor baby’s van 11 maanden oud.
Baby 11 maanden: voeding
Vaste voeding is ondertussen een vast onderdeel in het menu van je baby. Natuurlijk geef je nog steeds melkvoedingen, deze zul je echter nog maar 2 tot 3 keer per dag aan je baby geven. Voor de rest zou het voedingspatroon van je baby nu moeten bestaan uit 3 vaste maaltijden per dag, die je nog aan kunt vullen met een tussendoortje zoals een groente- of fruithapje.
Handige schema’s!
Zoek jij nog een handige slaap- en voedings schema dat je aan kunt houden ? We hebben een gids gemaakt met handige voorbeeldschema’s per leeftijd. Je zult snel merken dat het schema van je baby per maand verandert. Zowel het aantal uur per dag dat je kleine slaapt als het aantal voedingen dat je baby per dag nodig heeft. Bestel jouw exemplaar en ontvang het direct in de mail!
- Geschreven door onze slaapcoaches!
- Voorbeeldroutines voor elke leeftijdsgroep 0 t/m 4 jaar
- Ontdek het belang van een gezonde slaaproutine
- Leer wat wakkertijden en slaapsignalen zijn
- Stap-voor-stap leren inbakeren!
- Slaapveiligheid, alle basics
- Doorslapen, valt het echt te leren?
Leven met een baby van 11 maanden oud
Het eerste levensjaar van je baby is alweer bijna rond! Wat gaat de tijd snel he! Heb jij al wat op de planning staan voor de eerste verjaardag van je kleine? Themafeestjes doen het altijd enorm goed op zo’n eerste verjaardag. Vergeet trouwens ook niet om foto’s te maken. Zo’n fantastische mijlpaal wil je voor altijd vast op beeld hebben toch?
Nu je baby zelfstandig kan gaan zitten kun je hem of haar ook een vaste plek aan de ‘grote mensen’ tafel geven. Zorg wel dat je hier een geschikte babystoel of stoelverhoger voor hebt. Bereid je trouwens ook voor op een flinke kliederboel aan tafel. De eerste hapjes zelf nemen is lastig voor je baby. Houd ook met het inschatten van porties rekening met de knoeiboel die je baby van het eten maakt.
Leuke activiteiten om te doen met een baby van 11 maanden
Nu je baby steeds vaardiger wordt in het gebruik van zijn handen en voeten kun je prima leuke, fysieke activiteiten doen met je kleine. Denk bijvoorbeeld aan lekker samen spelen in de tuin of in het park. Help je baby ook eens rechtop te staan en zet samen wat oefenstapjes. Je zult merken dat je kindje hierdoor steeds beter leert lopen! Nu je baby rechtop kan blijven zitten, kan het ook leuk zijn om eens samen te fietsen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je hier een geschikte fiets en zitje voor hebt!
Stapje voor stapje naar een gezond ritme
Heeft jouw kleine zijn of haar slaapritme al onder controle? Geniet er maar van! Helaas blijft het schema van je kleine veranderen tijdens de eerste levensjaren. Precies om die reden hebben wij een handige slaapgids vol voorbeeldschema’s voor kindjes van 0 tot en met 4 jaar geschreven. Volg de link hier beneden en ontvang hem direct in je mailbox.
- Geschreven door onze slaapcoaches!
- Voorbeeldroutines voor elke leeftijdsgroep 0 t/m 4 jaar
- Ontdek het belang van een gezonde slaaproutine
- Leer wat wakkertijden en slaapsignalen zijn
- Stap-voor-stap leren inbakeren!
- Slaapveiligheid, alle basics
- Doorslapen, valt het echt te leren?