Baby 1 maand oud
Wauw. Een maand geleden heb jij jouw kleine vreugdebundel op de aarde gezet! Deze eerste maand zal je kleine vooral slapen, eten, slapen en nog meer slapen. Het zal voor iedereen even wennen zijn, zo’n kleine in huis. In deze blog vertellen we daarom nogmaals waar je op moet letten in deze eerste maand in het leven van je baby.
De ontwikkeling van je baby in maand 1
Jouw kleintje groeit snel. In de eerste weken na de geboorte komt je baby gemiddeld 30 gram per dag aan. Je baby is dus misschien al een kilo zwaarder dan direct na de geboorte. Daarnaast verliest je baby zijn of haar gelige tint meestal binnen de eerste twee weken na de geboorte. Deze tint hebben de meeste baby’s omdat de lever nog niet volledig ontwikkeld is.
Slapen in maand 1
Je baby slaapt in de eerste maand enorm veel. Die slaap heeft je baby ook hard nodig. Al die uurtjes snurken zijn nodig voor de mentale- en fysieke ontwikkeling van je kleine en het opbouwen van een gezond immuunsysteem. De meeste newborns hebben in de eerste maand zo’n 14 tot 17 uur slaap per dag nodig.
Je baby van 1 maand oud heeft vanaf dat moment nog geen dag- en nachtritme en slaapt dus in korte slaapjes van 2 tot 3 uur. Het is erg belangrijk dat jouw baby in deze eerste maand voldoende slaapt krijgt. Let met kraambezoek dan ook op dat het bezoek niet te veel wordt of laat je baby tijdens het bezoek rustig op zijn of haar bedje liggen.
Voeding in je baby’s eerste maand
Naast slapen, zal eten de andere hoofdactiviteit zijn die je baby bezighoudt. Hoe of wanneer je jouw kindje moet voeden verschilt per baby en hangt af van of je fles- of borstvoeding geeft. Bij borstvoeding heeft je kindje gemiddeld behoefte aan 12 voedingen per 24 uur. Bij flesvoeding ligt dit rond de 6 tot 8 voedingen per 24 uur.
De hoeveelheid voeding die je kindje per keer krijgt kun je rustig opbouwen. Ieder kindje heeft hier zo zijn of haar eigen tempo in. Meestal start je in deze eerste maand met 10 ml melk per keer. Je kraamverzorgende zal je helpen bij het bepalen van een goed voedingsschema.
Handige schema’s voor de eerste maand
Zoek jij nog een handig schema dat je aan kunt houden in deze eerste maand? We hebben een slaapgids gemaakt met handige voorbeeldschema’s per leeftijd. Je zult snel merken dat het schema van je baby per maand verandert. Zowel het aantal uur per dag dat je kleine slaapt als het aantal voedingen dat je baby per dag nodig heeft.
- Geschreven door onze slaapcoaches!
- Voorbeeldroutines voor elke leeftijdsgroep 0 t/m 4 jaar
- Ontdek het belang van een gezonde slaaproutine
- Leer wat wakkertijden en slaapsignalen zijn
- Stap-voor-stap leren inbakeren!
- Slaapveiligheid, alle basics
- Doorslapen, valt het echt te leren?
Leven met een baby van 1 maand
Met een pasgeboren kindje staat je leven echt wel even op de kop. Het is bijkomen van je zwangerschap en bevalling, je baby verzorgen en ook nog eens rekening houden met al die vrienden en familie die op kraamvisite willen komen. Voor veel ouders is het maar een hectische periode.
Het is dan ook belangrijk dat je zelf ook voldoende rust krijgt. Je verzorging van je baby staat op de eerste plek, maar let je ook een beetje op jezelf? Baby’s zorgen voor gebroken nachten, stress en een grote verantwoordelijkheid. Dat neem je natuurlijk allemaal voor lief nu je zo’n schattig klein kindje hebt. Toch is het belangrijk dat je ook tijd voor jezelf neemt. Probeer zelf aan je rust toe te komen en vraag hulp van je partner, familie en vrienden.
Verder is het belangrijk dat je let op je herstel. Zowel fysiek als mentaal. Het kan goed zijn dat jij je nog even somber blijft voelen na de bevalling. In dit geval kan het raadzaam zijn om langs de huisarts te gaan. Het kan zijn dat je te maken hebt met een postnatale depressie. Dat is niets om je voor te schamen, je bent zeker niet de enige!
Op het gebied van sport en bewegen wordt aangeraden om na een week of 6 weer rustig je conditie op te bouwen. Houd er trouwens ook rekening mee dat je als vrouw alweer snel vruchtbaar bent naar de bevalling. Je kunt dus eventueel ook al nadenken over anticonceptie.
Leuke activiteiten met je baby van 1 maand
Het is natuurlijk hartstikke gezellig bij jou thuis met je baby! Ook al slaapt je baby zoveel mogelijk, zijn er ook momenten om een leuk spelletje of een andere activiteit met je baby te doen. In het begin zal het een klein beetje zoeken zijn. Wat kun je wel of juist niet doen met je baby op sleeptouw.
Natuurlijk zijn wandelingen met de baby carrier of buggy top! Wanneer je baby niet in slaap wil vallen kan een wandeling in de frisse buitenlucht echt wonderen doen. Daarnaast vinden veel ouders het leuk om een newborn shoot te doen. Er is meer mogelijk dan je wellicht denkt, maar wat je ook doet. Zorg ervoor dat je kindje niet oververmoeid raakt. Leg je kindje tijdig op bed en zorg dat hij/zij aan voldoende slaap komt.
Stapje voor stapje naar een gezond ritme
Het ouderschap is prachtig! Helaas krijg je als kersverse ouder ook stress, gebroken nachten en twijfels voor je kiezen. Genoeg om rekening mee te houden dus. Zou het niet fijn zijn om je situatie van tijd tot tijd voor te leggen aan een gecertificeerde slaapcoach?
Via onze Numsy+ community kun je voor een vast bedrag per maand onbeperkt chatten met onze slaapcoaches. Leg je persoonlijke situatie uit en krijg binnen no-time antwoord van een echte professional. Daarnaast krijg je toegang tot handige videocolleges waar we handige tips geven voor veel voorkomende slaapproblemen.